Άρθρα

Καραγκιόζ μπερντέ…

«Ο κόσμος δεν είναι άσπρο-μαύρο.
 Μάλλον είναι γκρι-μαύρο».
 Graham Green (1904–1991)

-Δεν έχετε face book κυρία; Πω-πω φτωχή που είσαστε! Αυτό μου είπε ο 14χρονος μαθητής μου, το κατάπια παίρνοντας τα 50 ευρώ του ιδιαίτερου μαθήματος ( για 3 ώρες) και με 2 συγκοινωνίες γύρισα από τη Φιλοθέη στην Καλλιθέα… να χαλάσω το 50ντάρικο !

Τρέχω στο Lidl που είχε προσφορά στις γατοτροφές να πάρω 2 μεγάλες συσκευασίες για το συσσίτιο της κ. Χριστιάννας. Εκεί πέφτω πάνω στον φίλο κ. Βασίλη Λ. που ψώνιζε για τον γάτο του την ίδια προσφορά  με εμένα και του αγόρασα κι εγώ μια πανάκριβη γατοκονσέρβα ‑δώρο για τον αριστοκράτη γάτο του. Δεν λέω, gentleman ο κ. Βασίλης μου το ανταπέδωσε παίρνοντας μου δώρο ένα μικρό βιολογικό καρπούζι για τη δίαιτά μου.

 

 

Αναβαίνω φορτωμένη το δρόμο για το σπίτι μου, σταματώ στον φούρνο για μια φρατζόλα ψωμί για τα περιστέρια της κ. Χριστιάννας και μετά το φούρνο και λίγο πριν το παρκάκι (ένα μικρό τρίγωνο με δυο αρρωστιάρικα πεύκα) , την μεσημεριάτικη ησυχία σπάει η φωνή της κ. Κλεοπάτρας- το μέντιουμ της γειτονιάς‑, λίγο φλου άτομο με πολύ χιούμορ:

– κ. καθηγήτρια σας ψάχνει η κομμουνίστρια φίλη σας

-Ποια;

-Η γυναίκα του πατριώτη σας που ήρθε στο σπίτι τους και η Παπαρήγα.

-Πιο σιγά καλέ, κατάλαβα, τι με θέλει, ξέρετε;

-Γιατί σιγά; θα τους πιάσουν; Πού να τους πάνε; Άκουσα η Μακρόνησος θα γίνει Μουσείο. Πέθανε η γριούλα η κυρά Αρετή και η κομμουνίστρια μαζεύει χρήματα για την κηδεία. Έδωσα τα τελευταία 10 μου ευρώ. Έχετε κάτι να δώσετε;

-Τα ρέστα μου από 50ντάρικο. Σαν μέντιουμ που είσαστε, πώς βλέπετε τα πράγματα;

διάβασε και αυτό  Η παθογένεια του κοστουμιού

 

 

-Ω, Θεέ μου! Ora pro nobis (Ικέτευε υπέρ ημών), κυρία καθηγήτρια μου…

Επιτέλους  βλέπω από μακριά την κ. Χριστιάννα στο παρκάκι «επί τω έργω»,να ταΐζει αδέσποτα γατιά , τη φωνάζω να με περιμένει και της δίνω την ξηρή και μπόλικη γατοτροφή.

-Βρήκα κι’ άλλο κακοποιημένο γατάκι. Δές τε το, το πήγα στον γιατρό, 40 ευρώ… Δεν αντέχω άλλο, μεγάλο το έξοδο συντήρησης των ζώων και μου κόψανε κι άλλο από τη σύνταξη μου…

–Δεν βλέπω τις χελώνες κ. Χριστιάννα. Τους έφερα ένα αγγουράκι.

-Δεν σας το είπα; Οι χελώνες χάθηκαν… κάποιοι τις πήραν; Φιλόζωοι; Ή τις έκαναν σούπα;

 

 

Οι  παχουλές γάτες γύρω της καμιά εικοσαριά, εκείνη ρίχνει βρεγμένο ψωμί για τα περιστέρια  που κατεβαίνουν από τα σύρματα της ΔΕΗ για να το φάνε, μα σα λίγα μου φαίνονται σήμερα… λές;

Η κ. Χριστιάννα, συνταξιούχα και πρόσφυγας δεύτερης γενιάς από τη Ρουμανία  και τη Βραΐλα όπου είχαν βρεί καταφύγιο οι δημοκράτες γονείς της μετά τον εμφύλιο, είναι από τις πλέον γνωστές φιγούρες της πόλης μας μιας και  σαν παθιασμένη φιλόζωη καθημερινά εκτός από τα αδέσποτα της γειτονιάς, με το καροτσάκι της μεταφέρει φαγητό σε μεγάλη απόσταση για να ταΐσει τις γατούλες της περιοχής. Την αφήνω στο έργο της και πάω στην πολυκατοικία μου.

Στο μπαλκονάκι της στο ισόγειο η 93χρονη κ. Βούλα, χήρα μεγάλου αγωνιστή που είχε ζητήσει να του βάλουν μια κόκκινη σημαία κι έναν Ριζοσπάστη στο φέρετρο του.

-Καρπούζι πήρες Τ.; Ακόμα είναι ακριβό. Πέρσυ μου έφερνες κι εμένα. Μα πήρες μικρό…

-Είναι βιολογικό, μου το κάνανε δώρο. Ανοίξτε, να σας το δώσω, να το κόψω, να το βάλω στο ψυγείο σας. Φάγατε κάτι σήμερα;

διάβασε και αυτό  Utqiaġvik: Η ζωή στην πόλη της Αλάσκας που έχει συνεχόμενα σκοτάδι για 67 ημέρες

«Η δυστυχία, όπως και ο οίκτος, μπορεί να γίνει συνήθεια» G.Green.

-Άδειο το ψυγείο μου, 380 μου ρίξανε τη σύνταξη, να ‘ξερες τι περνάω… Ευχαριστώ, έχει μέρες ακόμα ώσπου να μπει η σύνταξη, βάλε το στο δεύτερο ράφι, να παγώσει γρήγορα.

 

 

Ταπί και ρέστα και χωρίς… το βιολογικό καρπούζι, ανεβαίνω σπίτι μου βιαστικά  γιατί είναι μέρα που πρέπει να παραγγείλω και τα κοινόχρηστα του κτηρίου, μιας και κρατώ τη διαχείριση. Ένα διάλειμμα στον υπολογιστή  μου και ‘πέφτω ‘στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που γράφει- μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα:

«Φτωχοποιούνται και τα μεσαία στρώματα, στερούνται πλέον βασικά αγαθά και υπηρεσίες, γράφει η μελέτη για τη διαβίωση του πληθυσμού της χώρας  που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ… Διαπιστώνουν (μετά την μελέτη) αδυναμία κάληψης εξόδων για διακοπές μιας εβδομάδας, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε 2 μέρες κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, αδυναμία αποπληρωμής δανείων και αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή παγίων λογαριασμών… Μετά, λοιπόν, τη φτωχοποίηση 3.789.300 συνελλήνων, έρχεται η σειρά της μεσαίας τάξης… Έχομε τέτοια τάξη;

Σε επόμενη σελίδα… Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει την κρυφή συμφωνία που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και που λέει ότι από το 2022 η  μέση κύρια σύνταξη θα πέσει στα 620 ευρώ, άσε τις επικουρικές… Κι αυτό γιατί η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να πέσει στα 5,7 δις ευρώ και όχι στα 3,1 όπως έλεγαν μέχρι τώρα… Ωραία πράματα!

Για πάγωμα συντάξεων είχε δηλώσει πριν μέρες με απίστευτο αλαζονικό κυνισμό αρμόδιος υπουργός…

«Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει το κτύπημα»… G.Green

 

 

διάβασε και αυτό  Η λαϊκή ψυχή και η εξουσία.

Τι κοινόχρηστα να παραγγείλω;  Πώς θα τα εισπράξω; Τέσσερις χειμώνες χωρίς θέρμανση κι έχομε-δυστυχώς γι αυτούς- αρκετούς μικροσυνταξιούχους. Δηλαδή, οι άνθρωποι ζούσαν αξιοπρεπέστατα μέχρι τα μνημόνια, τώρα είναι φτωχοί και αδύναμοι… Τα 10 διαμερίσματα πληρώνουν τα κοινόχρηστα των 15 , δηλαδή, έχομε αναλάβει 5 σπίτια ηλικιωμένων συγκατοίκων, και δεν το λέω για να παινευτώ αλλά μήπως κάποιοι ‚κάπου το μιμηθούν. Η τρίτη ηλικία αξίζει μιας καλύτερης μεταχείρισης κι όχι κοινωνικό αποκλεισμό.

«Η πραγματικότητα στον αιώνα μας δεν είναι κάτι που μπορείς να αντιμετωπίσεις».G.Green.

« Όταν ο λαός δεν θα’χει τίποτα πια να φάει, θα φάει τους πλούσιους», Jean Jacques Rousseau(1712–1778). Αηδία… ποιος τρώει ψοφίμια; Στο ψυγείο μου το αγγούρι  των  φαγομένων-ίσως-χελονών(γιατί που πήγανε;), δεν έχω φρυγανιές, σκέφτομαι τις γάτες… Νάτανε οι γάτες της κ. Χριστιάννας κότες… Συγνώμη κ. Χριστιάννα… Όμως έτσι  ίσωςνα έπαυε πλέον να ανησυχεί και η ΕΛΣΤΑΤ για την ζοφερή ‑όπως αναφέρει στη μελέτη της‑, εικόνα των Ελληνικών νοικοκυριών…Τώρα το είδανε;

ΆΡΘΡΟ Τασσώ Γαΐλα Σκίτσο: Ρία Γαΐλα-Σκιτσογράφος Πηγή

 

Facebook Comments Box

Απάντηση