Βρεφικό δέρμα και θάλασσα

Βρεφικό δέρμα και θάλασσα: Τα αντηλιακά είναι προϊόντα που συνδυάζουν τα συστατικά εκείνα που βοηθούν στην αποφυγή φθοράς του δέρματος από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου. Υπάρχουν δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας, η UVA (320-400nm) και η UVB (280-320nm). Η UVB (Β από το Burn=έγκαυμα) είναι ο κύριος πρωταγωνιστής πίσω από το ηλιακό έγκαυμα, ενώ οι ακτίνες UVA (A από το Aging= γήρανση), οι οποίες διεισδύουν πιο βαθιά στο δέρμα, συνδέονται με τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης όπως αυλακώσεις και χαλάρωση της επιδερμίδας που προκαλούνται από το φως (φωτογήρανση).

Το δέρμα του μωρού παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία το καθιστούν αυτόματα πιο ευάλωτο απέναντι στους εξωτερικούς παράγοντες. Πέραν των βασικών ανατομικών διαφορών που έχει σε σχέση με αυτό ενός ενήλικα (λεπτότερο, χαμηλότερη σύνθεση μελανίνης, ανώριμοι μηχανισμοί επιδιόρθωσης), το βρεφικό δέρμα έχει και κάποιες σημαντικές λειτουργικές διαφορές. Μία από αυτές είναι ο ανώριμος δερματικός φραγμός, δηλαδή ο βασικός μηχανισμός της επιδερμίδας που προστατεύει σημαντικά τον οργανισμό μας από τους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες.

Επιπλέον, σύγχρονες μελέτες έχουν αναδείξει τις εξειδικευμένες ανάγκες της βρεφικής επιδερμίδας από τη στιγμή της γέννησης. H επιδερμίδα του μωρού είναι εύθραυστη και ιδιαίτερα ευαίσθητη, αλλά ταυτόχρονα κρύβει έναν σπουδαίο πλούτο: τα επιδερμικά βλαστοκύτταρα.

Έτσι, για τους παραπάνω λόγους και λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της βρεφικής και παιδικής επιδερμίδας συνιστάται:

  • Χρήση αντηλιακών με ένα ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+).
  • Τοποθέτηση του αντηλιακού 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Να γίνεται επανάληψη, αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ, σε στεγνό δέρμα. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο ώρες, ανεξαρτήτως δείκτη (θυμηθείτε, όλα εξαρτώνται από την ευαισθησία του δέρματος). Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάβροχα αντηλιακά, τα οποία είναι προτιμότερα, όπως και τα αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στην άμμο. Θα πρέπει να καλύπτονται όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο (ακόμα και τα αυτιά, η μύτη, τα χείλη, ο λαιμός, τα πέλματα και οι παλάμες).
  • Περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10:00 π.μ και 4:00 μ.μ. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες διαπερνούν ακόμη και τα σύννεφα και, έτσι, απαιτείται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.
  • Χρήση καπέλου και προστατευτικού ρουχισμού.
  • Να φοράει το παιδί γυαλιά ηλίου (σε ηλικία που είναι κατάλληλη για να φορά γυαλιά) που να προσφέρουν προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία UV-B και UV-A.
διάβασε και αυτό  Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε περίπτωση που το παιδί βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευόμαστε το θεράποντα γιατρό για το αν αυτή αυξάνει την φωτοευαισθησία του και για τον τρόπο έκθεσης του παιδιού στον ήλιο.

Facebook Comments Box



Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, επ’ αφορμής και της συμπλήρωσης 40 ετών…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: