ΕλλάδαΚοινωνία

Τρέχουν για αίτηση Σύνταξης στην Ελλάδα

Σε μαζικό κύμα φυγής από το Δημόσιο εξελίσσεται το ήδη διαγνωσμένο πρόβλημα της αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του 2021, καθώς –σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο– έως το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν με οριστική αίτηση συνταξιοδότησης περισσότεροι από 15.100 δημόσιοι υπάλληλοι, κατά κύριο λόγο από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, παρότι οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι αποχωρήσεις τελικά ενδέχεται να είναι σημαντικά περισσότερες, να ξεπεράσουν δηλαδή κατά πολύ και τις 20.000. Αλλωστε, περισσότερες από 200.000 εκτιμάται ότι θα είναι τελικά και οι συνολικές αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφού ήδη οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Οκτωβρίου αγγίζουν τις 170.000, περίπου δηλαδή όσες είχαν υποβληθεί  καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπως κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 8.191 δημόσιοι υπάλληλοι, το 2020 υπήρξε αύξηση, με τον αριθμό να ανέρχεται σε 11.367, ενώ το 2021 η εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει σε 15.174 συνταξιοδοτήσεις. Σημαντικά χαμηλότερη, στις 9.652 αποχωρήσεις, είναι η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για το 2022.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, σε σχέση με πέρυσι, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών αναμένουν αύξηση των συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο, της τάξης του 33,5%, ενώ σε σχέση με το 2019 η αύξηση ανέρχεται σε 85%. Δύο μάλιστα είναι τα υπουργεία που… αδειάζουν. Και συγκεκριμένα, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, καθώς εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί σπεύδουν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου προς τη σύνταξη την τελευταία 2ετία. Σημαντικές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό λόγω συνταξιοδότησης καταγράφει ακόμη και ο ΕΦΚΑ, με τα αρμόδια στελέχη να εκτιμούν ότι φέτος θα  αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης πάνω από 600 υπάλληλοι, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενα έτη.

διάβασε και αυτό  Βαθιά υπόκλιση στον Μίκη Θεοδωράκη: Πλήθος κόσμου συρρέει στη Μητρόπολη Αθηνών

Οπως αναφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός, κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης από τους φορείς της κεντρικής διοίκησης και κυρίως από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υγείας, όπου το σύνολο των αποχωρήσεων ανέρχεται στο 66% (44% και 22% αντίστοιχα) του συνόλου των αποχωρήσεων της κεντρικής διοίκησης κατά το έτος 2020. Αλλά και το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα  μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, οι αποχωρήσεις στα δύο αυτά υπουργεία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 73% (53% και 20% αντίστοιχα) του συνόλου των αποχωρήσεων του 2021.

Η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης δεν ξέφυγε και από τις παρατηρήσεις της Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένας από τους κύριους παράγοντες υποαπόδοσης στους στόχους που θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση όσον αφορά την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, παράλληλα με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των δράσεων που θα αύξαναν τον ρυθμό έκδοσης νέων συντάξεων. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2021, το κόστος για την εκκαθάριση των  ληξιπρόθεσμων συντάξεων, επισημαίνει η  Κομισιόν, παρέμεινε σταθερό στα 360 εκατ. ευρώ έναντι 359 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021, που παρουσιάστηκε στην προηγούμενη έκθεση.

Να σημειωθεί εδώ, ότι υπάρχουν εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες έως το τέλος του έτους και καθώς κλείνει η πόρτα εξόδου από το Δημόσιο για πλήρη σύναξη πριν από τα 67 ή στα 62, αλλά με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης, συνολικά θα αποχωρήσουν περισσότεροι από 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο κατατέθηκαν 6.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης –οι διπλάσιες με πέρσι– και ρεκόρ αναμένεται να γίνει και τους επόμενους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

διάβασε και αυτό  Η Ανακύκλωση δεν γίνεται με λόγια, αλλά με έργα

Συνολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον περασμένο Οκτώβριο ο αριθμός των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση έφθασε τις 20.948, από 18.862 τον Σεπτέμβριο. Ετσι, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φτάνουν τις 169.433, όταν για το σύνολο του 2020 ήταν 175.705. Και οι ειδικοί στην ασφάλιση εξακολουθούν να εκτιμούν ότι οι αιτήσεις στο τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 200.000.

πηγή vimapress

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Εκπνέει αύριο, Τρίτη (30/11) στις 14:00 η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: