200.000 άνθρωποι κάτω από τα ερείπια… Ο σεισμός χτύπησε σαν 355 ατομικές βόμβες

Περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, είναι η εφιαλτική πρόβλεψη που έκανε διάσημος Τούρκος σεισμολόγος.

Ο αναβαθμισμένος αυτός υπολογισμών των θυμάτων της τραγωδίας από τον καθηγητή Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν, συγκλονίζει. Σε αποκλειστική συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Βαφειάδη, ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος, προς τον οποίο στρέφονται σε κάθε σεισμό τα τουρκιά και διεθνή ΜΜΕ, αποδίδει την καταστροφή στην παραβίαση των αντισεισμικών κανονισμών.


«Περιμένουμε ότι περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι είναι ακόμη κάτω από τα ισοπεδωμένα σπίτια. Είναι πραγματικά μεγάλη καταστροφή. Κι όταν προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα ερείπια, τότε θα δούμε την πραγματική εικόνα» τόνισε ο Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν.

Ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος βασίζει τους υπολογισμούς του στον μικρό αριθμό σωστικών συνεργείων και στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των κτιρίων που κατέρρευσαν ήταν πολυκατοικίες -νεόδμητες οι περισσότερες με μέσο όρο 32 κατοίκους ανά κτίριο.

«Εκτιμούμε ότι και η Ελλάδα έστειλε σωστικά συνεργεία στην Τουρκία. Πραγματικά εκτιμήθηκε πολύ. Κι εργάζονται σε εκείνο το σημείο. Αλλά ο συνολικός αριθμός των σωστικών συνεργείων ήταν περίπου 245 την πρώτη μέρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν ήταν 6.000 και τώρα έγιναν 7.500. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν για τις οικογένειές τους. Είναι πραγματικά απίστευτο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» ανέφερε.

Όπως επισημαίνει ο Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν, ο τουρκικός αντισεισμικός κανονισμός του 2007 αναθεωρήθηκε το 2017 και είναι αρκετά αυστηρός. «Έχουμε νέους αντισεισμικούς κανονισμούς και νόμο, αλλά το σημαντικό είναι αν τον εφαρμόζεις σωστά ή όχι. Αυτό είναι το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

διάβασε και αυτό  Αυστραλία: Παράταση του lockdown για τον Κορονοϊό –στο Μπρίσμπεϊν – Ο στρατός θα περιπολεί στους δρόμους του Σίδνεϊ

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ισοδύναμο με 355 ατομικές βόμβες

Η τρομακτική ισχύς των 7,8 Ρίχτερ μετακίνησε σχεδόν ολόκληρη την Τουρκία, η οποία χτυπήθηκε με ενέργεια εκατοντάδων ατομικών βομβών.

«Τα 7,8 Ρίχτερ είναι περίπου ισοδύναμα με 355 ατομικές βόμβες σε ενέργεια. Είναι τεράστιο. Οπότε υπήρξε μετατόπιση του αριστερού ως προς τον δεξιό άξονα του ρήγματος προς την Μεσόγειο Θάλασσα από περίπου 3,3 μέτρα έως 5 μέτρα. »

Ένωση δύο ρηγμάτων

Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, ο σεισμός προκλήθηκε όταν ενώθηκαν δύο μεγάλα ρήγματα στο Καχραμάνμαρας. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας, που ξεκινά από την Αιθιοπία και μέσω της Ερυθράς Θάλασσας διασχίζει την Ιορδανία, την Νεκρά Θάλασσα, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Συρία και καταλήγει στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Πρωτοβουλίες σχεδόν σε κάθε σημείο της Ελλάδας αναπτύσσονται για τη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: