ΆρθραΑττικήΕπιχειρήσεις

Η νεανική επιχειρηματικότητα στην Βαρβάκειο αγορά

Η Κεντρική Δημοτική Αγορά της Αθήνας περικλείει την οδό Αθηνάς που συνδέει το Μοναστηράκι με την Ομόνοια στο κέντρο της πόλης.

Η επωνυμία της ως Βαρβάκειος προέρχεται από τον ευεργέτη της Ιωάννη Βαρβάκη ή οποία έγινε μέσω του κληροδοτήματος που άφησε. Αποτελεί ζωντανό μνημείο ελληνικών και όχι μόνο προϊόντων, όπου κάθε τρόφιμο έχει την θέση του σε αυτή. Είναι παράδοση και ζωντανή ιστορία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και σημείο αναφοράς για την πόλη. Η δραστηριότητα της ξεκινά από νωρίς το πρωί ως  αργά το απόγευμα.

Ιωάννης Βαρβάκης: Ο απένταρος πειρατής που έμεινε στην Ιστορία ως εθνικός  ευεργέτης – Cognosco Team

Σε αυτό το πολυσύχναστο, θορυβώδες, ευωδιαστό και ζωντανό μέρος, μπορούμε να βρούμε  σχεδόν οποιαδήποτε βασική πηγή πρωτεΐνης, τροφής ή εξωτικού προϊόντος που επιθυμεί η καρδιά μας.

Η Αγορά περιλαμβάνει μια «κρεαταγορά» , μια «ψαραγορά» και υπαίθρια αγορά φρούτων και λαχανικών. Τα ψάρια κυριαρχούν, ωστόσο, με σχεδόν 100 ιχθυοπωλεία να βρίσκονται στην καρδιά του οικοδομικού τετραγώνου που καταλαμβάνει το συγκρότημα της αγοράς, ενώ τα κρέατα πωλούνται σε ξεχωριστή αίθουσα. Φρούτα και λαχανικά γνέφουν από απέναντι.

 

Τι ψωνίζουμε στη Βαρβάκειο;

Οι πάγκοι με φρούτα είναι φορτωμένοι με εποχιακά προϊόντα, όπως λαμπερά κεράσια, βερίκοκα και λαχανικά γνέφουν από την απέναντι υπαίθρια αγορά. Η βόλτα στην αγορά της Βαρβάκειου είναι η παλιά παράδοση για τους Αθηναίους, που την επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα για να αγοράζουν τοπικά εποχικά φρούτα, λαχανικά, τυριά, κρέας και ψάρια καθώς και τοπικά βότανα και μπαχαρικά.

Οι έμποροι φωνάζουν στο κοινό, διαφημίζοντας τα προϊόντα τους και τις ανταγωνιστικές τιμές τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα ξεκινήσουν συζήτηση με την ελπίδα να πουλήσουν σε εσάς.
Στη Βαρβάκειο, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά ελληνικά πιάτα για τολμηρούς καλοφαγάδες. Ένα παράδειγμα είναι ο «πατσάς». Υπάρχουν μερικά εστιατόρια μέσα στην αγορά που προσφέρουν αυτά και άλλα πολύ παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Η κεντρική αγορά  στην Αθήνα, βρίσκεται στην οδό Αθηνάς, που συνδέει το Μοναστηράκι με την Ομόνοια, είναι ένα μνημείο ελληνικών προϊόντων, όπου κάθε πιθανό φαγητό κάτω από τον ήλιο αγοράζεται και πωλείται μπροστά στα μάτια σας. Η Βαρβάκειος είναι ένα κομμάτι από την παραδοσιακή ελληνική καθημερινότητα, που ξεκινά από τις πρώτες πρωινές ώρες και διαρκεί μέχρι αργά το απόγευμα.

Oι συνεργάτες του kalithea Press επισκεφθήκαμε την Βαρβάκειο αγορά και συναντήσαμε δυο νέους επαγγελματίες τον Βασίλη Ντεστιτζή και τον  Γεράσιμο Μανταλβάνο  οι οποίοι δέχθηκαν να μας μιλήσουν.

Βασίλης Ντεστιτζής

Τι σημαίνει για εσένα Ψαραγορά;

Αρχικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια ημέρα δεν θα κατέβω στη Ψαραγορά και δεν θα πάρουν τα ρούχα μου τη μυρωδιά του ψαριού. Η Ψαραγορά ειδικά για τους παλιούς είναι τρόπος ζωής!

διάβασε και αυτό  Πρώτη Σύνεντευξη Νίκου Χαρδαλιά ως Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής

Η αγορά λοιπόν είναι ένα άμεσο εμπόριο, βασίζεται και εξαρτάται στην προσωπική επαφή και εξυπηρέτηση. Καθε ψάρι, κάθε εμπόρευμα έχει τον αγοραστή του είναι τρόπος ζωής αυτός για μένα.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το επάγγελμα;

Δεν το αποφάσισα εγώ αυτό το αποφάσισε. Είμαι η τρίτη γενιά που συνεχίζει το εμπόριο φρέσκου αλλά και κατεψυγμένου θαλασσινού. Όταν ήμουν σε μικρότερη ηλικία είχα απασχοληθεί και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, γνωρίζοντας όμως, το ένιωθα όμως  ότι κάποια στιγμή θα ακολουθήσω και θα συνεχίσω την παράδοση στον εμπόριο ιχθύων με την ίδια αγάπη και  πάθος αν όχι και παραπάνω, ίσως λόγω και των σημερινών περιστάσεων και αναγκών μέσα στην κρίση,  όπως  οι δυο προηγούμενες γενιές!!

Ποια θεωρείς είναι τα προβλήματα σήμερα στην Βαρβάκειο;

Τα προβλήματα δυστυχώς είναι αρκετά. Θα επικεντρωθώ στα σημαντικότερα κατά την γνώμη μου. Αρχικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει εύκολα το κοινό που έρχεται με αυτοκίνητο. Κατά δεύτερης χρειάζονται πολλές αλλαγές στους εσωτερικούς χώρους και μια ανακαίνιση που σε αυτά βέβαια την αρμοδιότητα την έχει ο δήμος. Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι ο ψαράς σας να είναι εμπιστοσύνης. Αυτό το αναφέρω διότι πολλές φορές θα αγοράσετε κάτι που δεν ανταποκρίνεται στα χρήματα που έχετε πληρώσει, ούτε στις ανάγκες σας.  Αυτό εννοούσα και νωρίτερα όταν τόνισα ότι βασίζεται στην προσωπική επαφή.

Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε ανά εποχή » loutrakiblog
Τι μπορεί να βρει κανείς στο Ιχθυοπωλείο σου;

Στο ψαράδικο μπορεί να βρει κανείς ότι βγάζουν και οι εφτά θάλασσες τόσο σε φρέσκο όσο και σε κατεψυγμένο. Πιστεύω  πολύ δύσκολα δεν θα μείνει κάποιος ικανοποιημένος και από την ποιότητα και από την ποικιλία. Θα μας βρείτε στη Βαρβάκειο αγορά στους πάγκους με αριθμό 61 και 62 επίσης μπορείτε να μας καλέσετε στο 2103217114 και στο 6985763662 και να έρθουμε εμείς στη πόρτα σας καθώς και στο e-food, καθότι κάνουμε και delivery. Καθημερινά ότι πιο φρέσκο βγάζει η θάλασσα στο τραπέζι σας και στη πόρτα σας, αν δεν μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
Δεχόμαστε παραγγελίες χονδρικής για σκάφη εστιατόρια και κάθε τύπου μαγαζί εστίασης και οποιουδήποτε οργανισμού.

Μανταλβάνος Γεράσιμος

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το λιανεμπόριο ιχθύων στην Ιχθυαγορά της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών;

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα μας, ο οποίος ήταν έμπορος ιχθύων με έδρα στο Δήμο Αχαρνών. Η δημιουργία του καταστήματος στην Βαρβάκειο Αγορά ήταν για μας μια επαγγελματική ευκαιρία που έγινε πράξη το 2019. Ασχολούμαστε ενεργά με την εξυπηρέτηση πελατών τόσο του λιανικού όσο και του χονδρικού τομέα,
συνεργαζόμενοι με τις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθύων για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα και σε προσιτές τιμές. Στόχος μας σαν εταιρεία είναι η συνεχόμενη αύξηση του πελατολογίου όπως και των προϊόντων μας και η επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης και ταχύτερης εξυπηρέτησης. Κακά τα ψέματα κάθε επαγγελματίας επιδιώκει στην αύξηση
ικανοποιημένων πελατών.

διάβασε και αυτό  Τάσος Γαϊτάνης: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας»

Τι είναι για εσάς η Βαρβάκειος Ψαραγορά;

Με λίγα λόγια και απλά. Είναι η νούμερο ένα αγορά σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Είναι στο κέντρο της Αθήνας και έχει γίνει πλέον παράδοση. Συναναστρέφεσαι συνέχεια με νέους ανθρώπους και φυσικά με νέους πελάτες. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον στην εξυπηρέτηση μαζικού κοινού, να συνομιλείς με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικών ιστοριών,
διάθεσης, οικονομικών δυνατοτήτων και εθνοτήτων. Κάθε πελάτης έχει ξεχωριστά θέλω και μοναδικές απαιτήσεις που καλείσαι να εξυπηρετήσεις. Το λιανικό εμπόριο βασίζεται στις διαπροσωπικές,.. τις προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες σου. Να ξέρουν ότι είσαι ο άνθρωπος τους για την ποιοτική αγορά της καθημερινής διατροφής τους. Ψαραγορά δεν είναι
μόνο τα ψάρια και η μυρωδιά της ψαρίλας, είναι οι άνθρωποι της, που έχουν τις προσωπικές τους αναμνήσεις και ιστορίες σε αυτήν. Η διαφορά μεταξύ λιανικού εμπορίου και υπεραγορών όπως τα Supermarket εκτός από την προσιτότητα στην τιμή και την εξυπηρέτηση βασίζεται στην σχέση που δημιουργείς με τους πελάτες σου.

Με τι προβλήματα έρχεστε αντιμέτωποι στην καθημερινότητα σας ως έμποροι στην Βαρβάκειο;

Πέραν από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλη η χώρα στην πανδημία και την ακόμα πιο δύσκολη προσβασιμότητα στην Αγορά, τα ζητήματα που έρχεσαι αντιμέτωπος είναι πολλά και ποικίλουν. Η προσβασιμότητα στην Αγορά παρότι έχει κοντά τρεις σταθμούς μετρό και στάσεις λεωφορείων είναι πρακτικά δύσκολη για πελάτες που επιθυμούν να την προσεγγίσουν με μηχανάκια ή αυτοκίνητα. Η δωρεάν στάθμευση πλέον δεν υφίσταται, όμως υπάρχει δημοτικό πάρκινγκ με χαμηλή χρέωση απέναντι από την αγορά, κάτι που προσθέτει μικρή οικονομική επιβάρυνση, αλλά δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας ότι θα βρεθεί χώρος στάθμευσης και εξυπηρετεί μεγάλο εύρος κοινού. Μεγάλο ζήτημα επίσης για όλους τους επαγγελματίες στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί η συχνότητα που πρακτικά κλείνει το κέντρο, εξαιτίας των πολλών πορειών και των πολλών στάσεων εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσβασιμότητα.

διάβασε και αυτό  Βόμβα...1.000.000 ευρώ κοστίζουν τα πολυδιαφημιζόμενα "Δωρεάν" led στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην Αγορά;

Η φύση της δουλείας είναι τέτοια που απαιτεί να βρίσκεσαι εκτεθειμένος στο κρύο και την ζέστη καθότι παρότι στεγάζεται παραμένει υπαίθρια και φυσικά με την υγρασία λόγου του αντικειμένου της επιχείρησης. Αυτό το πρόβλημα όμως το αντιμετωπίζουν όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό το είδος επιχειρήσεων, η τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους. Στο δικό μας τουλάχιστον κατάστημα για να εξυπηρετήσουμε τόσο μεγάλο εύρος αγοραστικού κοινού και να παραδώσουμε εγκαίρως και το προϊόν που παράγγειλε ο αγοραστής απαιτείται χρόνος, τόσο ώστε να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του, να καθαριστεί και να αποσταλεί καθότι εξυπηρετούμε πελάτες και με delivery. Το ωράριο επομένως απαιτεί πολλές ώρες καθότι δουλεύουμε και την νύχτα και την μέρα για τις ανάγκες της επιχείρησης. Ο γνώμονας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να το γνωστοποιήσω.

Τι μπορεί να βρει κάποιος στο κατάστημα σας;

Ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να βρει πολύ μεγάλη ποικιλία τόσο σε νωπά, μαλάκια, όστρακα και προϊόντα κατάψυξης. στο αντικείμενο της επιχείρησής. Δηλαδή ότι βρίσκεται στο θαλάσσιο κόσμο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα το βρει στην πόρτα του στην καλύτερη ποιότητα, την πιο δυνατή προσιτή τιμή καθώς και υπάρχει η δυνατότητα να τα παραδώσουμε καθαρισμένα, σε όποια μορφή επεξεργασίας θέλει ο πελάτης. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο κατόπιν συνεννόησης να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε την διαθεσιμότητα του.

Ποια είναι η φιλοσοφία της επιχείρησης σας;

Ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να βρει πολύ μεγάλη ποικιλία τόσο σε νωπά, μαλάκια, όστρακα και προϊόντα κατάψυξης. Δηλαδή ότι βρίσκεται στο θαλάσσιο κόσμο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα το βρει στην πόρτα του στην καλύτερη ποιότητα, την πιο δυνατή προσιτή τιμή καθώς και υπάρχει η δυνατότητα να τα παραδώσουμε καθαρισμένα, σε όποια μορφή επεξεργασίας θέλει ο πελάτης. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο κατόπιν συνεννόησης να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε την διαθεσιμότητα του.

Πώς μπορεί να σας βρεί κάποιος;

Μπορεί να μας βρει στην Βαρβάκειο Κεντρική Δημοτική Αγορά στο ν. 65 με την Επωνυμία μας Καπετάν Παναγής.
τηλ. 2103212223, Γεράσιμος 6989528402, Κώστας 6977479974

No photo description available.No photo description available.

FB, INSTAGRAM
εξυπηρετούμε επίσης μέσω των εφαρμογών
WOLT, E-FOOD, BOX
Οπως καταλαβαίνετε, η οργάνωση είναι στοιχείο που μας απασχολεί στην καθημερινότητά μας
Σας ευχαριστώ

Tel: +30 6977479974
+30 6989528402

ρεπορτάζ  Χρήστος Πυρομάλης

 

Facebook Comments Box

Απάντηση