Κοινωνία

Χριστούγεννα ή «σταύρωση» για τον τουρισμό;

 Η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα. Το γνωρίζουμε. Ο τουρισμός, στηρίζει την οικονομία μας. Το γνωρίζουμε κι αυτό. Κυρίως αν αναλογιστούμε τί προσφέρει ο τουρισμός στα νησιά και στις κοινωνίες των επισκέψιμων προορισμών της χώρας, θα καταλάβουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας, που ζουν από τον τουρισμό. Υπάρχουν περιοχές που «αναβαθμίστηκαν» με έργα υποδομών, ακριβώς επειδή εισήλθαν σε τουριστικά προγράμματα. Τα ξέρουμε όλα αυτά, και καλό είναι να τα θυμόμαστε. Και καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ποιές είναι οι συνέπειες που φέρνουν τα μέτρα για την πανδημία, και οι έντονες ειδησεογραφικές αναφορές για αυτήν, στον τουρισμό.

Αρχικά, να κρατήσουμε στο νου μας το γεγονός ότι ο τουρισμός εργάζεται τώρα για να αποδώσει κάποιους μήνες μετά. Αυτό σημαίνει ότι βάσει της ζήτησης τώρα, οι επαγγελματίες κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία, αεροπλάνα και πλοία, για ταξίδια που θα γίνουν μήνες μετά. Έτσι λειτουργεί ο προγραμματισμός.

Κατά την περίοδο, λοιπόν, προετοιμασίας του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, η ζήτηση για ταξίδια από πλευράς των ταξιδιωτών, φαινόταν ότι θα είχε άνοδο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία, σε αεροπορικές εταιρείες, και να δοθούν προκαταβολές για γκρουπ που θα πραγματοποιηθούν τα Χριστούγεννα.

Οι ειδήσεις όμως για «την κόκκινη Ελλάδα» και την «κόκκινη Ευρώπη» έκαναν τα πράγματα στάσιμα, πάγωσαν την ζήτηση, πάγωσαν τις συμμετοχές στα τουριστικά γκρουπ μια και ο κόσμος φοβάται, και το αποτέλεσμα είναι για μια ακόμη φορά οι επαγγελματίες του τουρισμού να βρεθούν εκτεθειμένοι. Μάλιστα, οι απολύσεις προσωπικού αρχίζουν πάλι να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.

Αυτό το σχόλιο δεν αποτελεί παρά μια υπενθύμιση για τα γεγονότα που συμβαίνουν δίπλα μας, αλλά και ένα χαλινάρι για όσους βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για την «επόμενη ημέρα» στον τουρισμό.

διάβασε και αυτό  Εκκρεμείς συντάξεις: Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά συνέβη σε όλο τον πλανήτη απόλυτη παύση τουρισμού. Και αυτό σημαίνει ότι η «επόμενη ημέρα» δεν θα έρθει από μόνη της, σαν να μην συνέβη τίποτα.

Facebook Comments Box

Απάντηση