Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων του 2026, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Η φετινή εκπτωτική περίοδος διαρκεί συνολικά 50 ημέρες και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το ελληνικό λιανεμπόριο, καθώς αναμένεται να αποτελέσει βασικό δείκτη για την πορεία της αγοράς έως το τέλος του έτους.

Πώς πρέπει να αναγράφονται οι εκπτώσεις

Με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υπενθυμίζει ότι όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, σε κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η προγενέστερη τιμή, δηλαδή η χαμηλότερη τιμή στην οποία είχε διατεθεί το προϊόν κατά τις 30 ημέρες πριν από την έναρξη της έκπτωσης.

Οι επιτρεπόμενοι τρόποι παρουσίασης της έκπτωσης

Οι επιχειρήσεις μπορούν να παρουσιάζουν τη μείωση της τιμής με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

  • ποσοστό έκπτωσης (π.χ. 20% έκπτωση),
  • συγκεκριμένο ποσό έκπτωσης (π.χ. 10 ευρώ έκπτωση),
  • αναγραφή της παλιάς και της νέας τιμής (π.χ. Πριν 100 ευρώ – Τώρα 70 ευρώ),
  • διαγραμμένη η παλαιά τιμή και δίπλα η νέα τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, η προγενέστερη τιμή πρέπει να εμφανίζεται με σαφήνεια.

Ανοιχτά προαιρετικά τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 Ιουλίου 2026.

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από 11:00 έως 20:00.

Προσδοκίες για τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον εμπορικό κόσμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), ο συνολικός τζίρος των φετινών εκπτώσεων αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 7 και 7,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2% έως 5% σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η αύξηση του πραγματικού όγκου των πωλήσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί μόλις μεταξύ 0% και 2%.

Ο τουρισμός δίνει ελπίδες στην αγορά

Οι επιχειρήσεις προσδοκούν ότι η έντονη τουριστική κίνηση σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και δημοφιλείς προορισμούς θα ενισχύσει την αγοραστική κίνηση.

Παράλληλα, το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τις διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες τρίτων χωρών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων από τους καταναλωτές.

Οι καταναλωτές συνεχίζουν τις προσεκτικές αγορές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν συγκρατημένες και στοχευμένες αγορές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκριση τιμών.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων αναμένονται κυρίως σε:

  • ένδυση,
  • υπόδηση,
  • καλλυντικά,
  • ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Το μέσο ποσοστό έκπτωσης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 35% και 50%.

Από Newsroom