Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει δυναμικά να επενδύει σε έργα που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα. Με σταθερό προσανατολισμό στη συνεργασία με τους δήμους και με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των τοπικών υποδομών, η περιφερειακή διοίκηση δείχνει στην πράξη τι σημαίνει αυτοδιοίκηση με επίκεντρο τον πολίτη.
Κατά την 14η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που φιλοξενήθηκε στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε για τη σημασία των υποδομών και την πρόοδο των παρεμβάσεων.
Άμεση σχέση με τις τοπικές κοινωνίες
Η διοίκηση της Περιφέρειας έχει επιλέξει στρατηγικά να μεταφέρει τις συνεδριάσεις του ΠΕΣΥ κάθε μήνα σε διαφορετικό δήμο. Ο λόγος είναι απλός: να υπάρχει άμεση επαφή με τους πολίτες και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι όσοι προέρχονται από την αυτοδιοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά πως κρίνονται καθημερινά από τις πράξεις και το αποτέλεσμα.
Παρά τις δυσκολίες, όπως είπε, πολλά έργα που είχαν παγώσει για δεκαετίες, πλέον προχωρούν. Η πρόοδος βασίζεται στο σχέδιο, στη δουλειά, αλλά και στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.
Αποφασιστικότητα και διαφάνεια
«Δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η ευθύνη, η διαφάνεια και η ενότητα είναι βασικές αρχές μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Ανέφερε πως η προσπάθεια για θωράκιση της Αττικής απέναντι στην κλιματική κρίση δεν σταματά ποτέ. Μέσα από συνεργασίες και συστηματικό έλεγχο, η διοίκηση επιχειρεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις κάθε περιοχής.
Επιτόπια παρουσία – ζωντανός διάλογος
Πριν τη συνεδρίαση, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την περιοχή. Συνομίλησε με κατοίκους και φορείς, πραγματοποίησε αυτοψίες και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Μαζί, συζήτησαν για τα έργα που ήδη υλοποιούνται, αλλά και για όσα βρίσκονται σε φάση προγραμματισμού.
Οι τοπικές ανάγκες λαμβάνονται υπόψη άμεσα, ενώ η Περιφέρεια ενισχύει τις πρωτοβουλίες που έχουν προτεραιοποιηθεί από τη δημοτική αρχή.
Το ρέμα Κόρμπι: Ένα στοίχημα που κερδίζεται
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο έργο διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι. Με προϋπολογισμό 26 εκατομμύρια ευρώ, το έργο είχε βαλτώσει για δεκαετίες. Η Περιφέρεια, με παρεμβάσεις τον Φεβρουάριο του 2025, το έθεσε ξανά σε τροχιά υλοποίησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση αναμένεται στις αρχές του 2027.
Η περιοχή αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο από πλημμύρες. Η παρέμβαση στο Κόρμπι ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.
Ο Δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το γνωστό γεφύρι της Άρτας, το ρέμα Κόρμπι, υλοποιείται επιτέλους». Μια εκκρεμότητα από το 1997 παίρνει τέλος, χάρη στη συνεργασία και την αποφασιστικότητα.
Ρέμα Χέρωμα – Μηλαδέζα: Έργο επόμενης γραμμής
Παράλληλα, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε και τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Χέρωμα – Μηλαδέζα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 21 εκατομμύρια ευρώ και αφορά περιοχή που έχει πληγεί και στο παρελθόν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Με τη μελέτη έτοιμη, ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου. Το αποτέλεσμα θα είναι διπλή θωράκιση για τον νότιο τομέα, που διαχρονικά αποτελεί ευαίσθητο υδρολογικό κόμβο.
Η επιλογή των παρεμβάσεων δεν γίνεται τυχαία. Η Περιφέρεια αξιολογεί τις ανάγκες και προχωρά με μελετημένα βήματα, δίνοντας λύσεις εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο.
Συλλογική δουλειά – ενιαίο μέτωπο
Στην περιοδεία του Περιφερειάρχη συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της Περιφέρειας: η Ειδική Γραμματέας Έλενα Ράπτη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γιάννης Σελίμης, η Γενική Διευθύντρια της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» Έφη Φιλιοπούλου και ο Διευθυντής του γραφείου του κ. Χαρδαλιά, Γιώργος Χαλκιάς.
Η παρουσία τους επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση δεν λειτουργεί αποκομμένα. Αντίθετα, ενώνει δυνάμεις και παρακολουθεί από κοντά όλα τα έργα, διασφαλίζοντας έλεγχο και λογοδοσία σε κάθε βήμα.
Συνεχίζουμε για την Αττική που μας αξίζει
Ο κ. Χαρδαλιάς κατέληξε με ξεκάθαρο μήνυμα: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι σε μια κοινωνία που παλεύει για τα αυτονόητα».
Η Αττική αλλάζει μέσα από έργα που δεν μένουν στα χαρτιά. Η Περιφέρεια δείχνει ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει με διαφάνεια, σχέδιο και αληθινή επαφή με τον πολίτη.
Ρεπορτάζ: Χριστιάνα Θεοφάνους