Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, τοποθετήθηκε στο συνέδριο Greece Talks, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για τον ρόλο του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της Αττικής και των 66 Δήμων της. Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο ωραίες εικόνες και προβολή, αλλά ένα σύνολο δράσεων που δημιουργούν πραγματικό εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας και διαρκή ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, στόχος της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη του Λεκανοπεδίου σε σταθερό προορισμό διαμονής και όχι απλώς ένας ενδιάμεσος σταθμός. Επισήμανε ότι η Αττική διαθέτει μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, αστικό τουρισμό υψηλής ποιότητας, παραθαλάσσιες διαδρομές αλλά και σύγχρονες υποδομές που μπορούν να στηρίξουν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αέναον», ένα έργο που -όπως τόνισε- «θα αλλάξει τον χάρτη του πράσινου και των ελεύθερων χώρων στην Αττική». Το πάρκο αυτό αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες, ενισχύοντας τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την τουριστική ταυτότητα της περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Στόχος είναι κάθε Δήμος να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Ο Περιφερειάρχης κατέληξε λέγοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την Αττική και χρειάζεται σχέδιο, συνέργειες και επαγγελματισμό ώστε να αποδώσει τα μέγιστα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Αττική διεκδικεί έναν νέο, δυναμικό ρόλο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά να παρουσιάζει στο συνέδριο Greece Talks μια ολοκληρωμένη στρατηγική που στοχεύει στην αναβάθμιση της ταυτότητας του Λεκανοπεδίου και την καθιέρωσή του ως σταθερού προορισμού διαμονής για επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Όπως τόνισε, «ο τουρισμός δεν είναι μόνο εικόνα, είναι εισόδημα, δουλειές και ανάπτυξη για τους 66 Δήμους μας».

Στρατηγική με όρους βιώσιμης ανάπτυξης

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στη νέα προσέγγιση που υιοθετεί η Περιφέρεια Αττικής με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Η στρατηγική αυτή εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ενιαία προβολή των πολιτιστικών, φυσικών και γαστρονομικών πόρων του τόπου και στη δημιουργία μιας εμπειρίας που θα κρατά τον επισκέπτη περισσότερο στην Αττική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη θέση κατέχει η δημιουργία του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου «Αέναον» στον Φαληρικό όρμο, που – όπως είπε – «θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ελλάδα, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της Αττικής και προσφέροντας πολλαπλά ευεργετήματα στους κατοίκους και στους επισκέπτες».

Η απάντηση στο ερώτημα της τουριστικής ταυτότητας

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι η πρώτη του σύσκεψη ως νεοεκλεγμένος (2024) αφορούσε τον τουρισμό. Τότε διαπιστώθηκε πως το brand name Attica δεν ήταν αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό. «Ο κόσμος δεν το συνέδεε με την Αττική μας», σημείωσε.

Ακολούθησε το rebranding της τουριστικής ταυτότητας, με τη δημιουργία του νέου ονόματος:
«The Greater Athens Region»,
το οποίο – όπως είπε – έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει θετική ανταπόκριση στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η Αττική δεν είναι μόνο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά ένας ολοκληρωμένος μητροπολιτικός προορισμός» που περιλαμβάνει νησιά, παράκτιες διαδρομές, βουνά, αγροτικά τοπία και σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η ενοποίηση της ταξιδιωτικής εμπειρίας:
από μια απλή βόλτα στο κέντρο της πόλης, μέχρι πολιτιστικές και γευστικές διαδρομές, καθώς και παραλιακές αποδράσεις λίγα μόλις λεπτά από τη καρδιά της Αθήνας.

«Επιδιώκουμε την αύξηση της μέσης παραμονής των επισκεπτών, την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Θέλουμε ο ταξιδιώτης να παραμένει στην Αττική τουλάχιστον μία επιπλέον ημέρα» τόνισε.

Νέες οινικές διαδρομές και αναγέννηση του παράκτιου μετώπου

Η νέα τουριστική στρατηγική συνοδεύεται από μια σειρά παρεμβάσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Μεταξύ αυτών:

• η χάραξη νέων οινικών διαδρομών στους αμπελώνες της Αττικής
• η αναγέννηση του παράκτιου μετώπου με υποδομές πολιτισμού και αναψυχής
• η δημιουργία μουσείων και χώρων σύγχρονης τέχνης
• η ανάπτυξη πάρκων ευεξίας, άθλησης και οικοτουρισμού.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος είναι «τουρισμός με ποιότητα και ισορροπία», με ενίσχυση προορισμών εκτός υψηλής περιόδου και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Αττικής.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Περιφέρεια εκχώρησε 40 εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Πολιτισμού για 21 έργα που εντάσσονται στο συνολικό τουριστικό και πολιτιστικό καλεντάρι.

Επιπλέον, η Αττική έγινε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που δημιούργησε μόνιμο επαγγελματικό φορέα DMMO για τον σχεδιασμό και την προώθηση της τουριστικής ταυτότητας, διασφαλίζοντας συντονισμό, επαγγελματισμό και στοχευμένη καμπάνια στις διεθνείς αγορές.

Το νέο διεθνές Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

Σημαντικό βήμα για τον συνεδριακό και επαγγελματικό τουρισμό αποτελεί η δημιουργία του νέου Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του πρώην γηπέδου Taekwondo στο Φάληρο.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Αττική μπαίνει δυναμικά στον χάρτη του διεθνούς συνεδριακού και event industry, καθώς ο συνεδριακός τουρισμός φέρνει επισκέπτες υψηλής δαπάνης, 365 ημέρες τον χρόνο, ενισχύοντας εστίαση, πολιτισμό, μεταφορές και υπηρεσίες.

«Το ζητούσε η αγορά εδώ και χρόνια και εμείς το κάνουμε πράξη» είπε χαρακτηριστικά.

Kalithea Press Team

Απάντηση