Άποψη

ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ – μια αναδρομή με προεκτάσεις

 Χρόνια υπόσχονταν οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες του Δήμου, της πρώην Νομαρχίας και νυν Περιφέρειας, της Κυβέρνησης, ότι θα έκαναν έργα κατά μήκος της παραλίας του Φαληρικού Όρμου.

Από παιδί τους άκουγα παραμονές εκλογών να διαβεβαιώνουν, να υπόσχονται, να τάζουν για να κερδίσουν τους ψήφους των πολιτών.

Ένα σωρό ΘΑ που όμως τά ‘βαζαν στο ράφι και τα ξέχναγαν την επομένη των εκλογών.

Πριν λίγες μέρες έκλεισα τα 75! Τι συνέβη όλο το διάστημα αυτό;

Η χούντα έκανε προσχώσεις κι έφτιαξε μια υπερυψωμένη λεωφόρο παράλληλα με την παλαιά λεωφόρο Ποσειδώνος που έγινε γνωστή ως το «τείχος του αίσχους»!

Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν έκαναν νέες, μεγαλύτερες προσχώσεις κι έχτισαν στάδια. Πρώτα το ΣΕΦ κι αργότερα τα Beach Volley και Taekwondo καθώς και τα Γραμμικά κτίρια για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο φθινόπωρο του 2017 οπότε η Περιφέρεια Αττικής μ’ αρχηγό την περιφερειάρχη κ Ρένα Δούρου, 1 ½ περίπου χρόνο πριν τις εκλογές του 2019, ξεκίνησε την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Με πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα ταχύτητα και μέγιστη δημοσιότητα σ’ όλα τα ΜΜΕ άρχισε να ετοιμάζεται η πρώτη φάση του πολυδιαφημισμένου έργου! Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έμπαινε στα σκαριά.

Μας έλεγαν ότι βασικός σκοπός των έργων της Ανάπλασης είναι

1. η κατασκευή σύνθετου συστήματος αντιπλημμυρικών έργων

2. η δημιουργία πάρκου με χώρους αναψυχής

3. η κατασκευή και υπογειοποίηση νέας λεωφόρου αντί της λεωφόρου της χούντας, νότια και δίπλα σ’ αυτήν

4. η διαμόρφωση της λεωφόρου της χούντας σε ξηρό κανάλι

5. η κατασκευή υπόγειου Πάρκιν για έναν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, δεν θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό τους.

διάβασε και αυτό  ΑΔΩΝΙΣ ΘΑΝΑΤΟΣ-ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Απώτερος δε σκοπός όλων αυτών είναι η άμεση πρόσβαση των κατοίκων στην θάλασσα!

Παρόλες τις διαμαρτυρίες κι ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακαταλληλότητα επιμέρους έργων στην περιοχή αυτή και τις νομικές παραβάσεις που υποχρεωτικά θα γίνονταν για την εκτέλεση τους, η τότε πρόεδρος του ΣΤΕ κ Κ Σακελλαροπούλου υπέγραψε κι ενέκρινε την άδεια κατασκευής τους!!!

Είναι γεγονός ότι η κ Σακελλαροπούλου ως πρόεδρος του ΣΤΕ υπέγραψε πολλές από τις επαχθείς αποφάσεις που χρόνια τώρα ταλανίζουν ολόκληρο τον Ελληνικό λαό ή μέρη αυτού.

Η άξια θαυμασμού επαγγελματική εξέλιξη της κ Σακελλαροπούλου η οποία από απλή νομικός, κάνει θεαματική καριέρα ως πρόεδρος σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, κι ανέρχεται, τόσο νέα και τόσο σύντομα στο ανώτατο αξίωμα του κράτους, προϊδεάζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Μετά τις δαπάνες μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ποσά τα οποία πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, βλέπουμε τα πιο χαρακτηριστικά αποτελέσματα των εργασιών των 4 ½ περίπου τελευταίων χρόνων.

Πρώτα, μια ακόμη λεωφόρο στην παραλία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου να συνδέει το Παλαιό με το Νέο Φάληρο περνώντας μέσα από δυο τσιμεντένια τούνελ συνολικού μήκους 900 περίπου μέτρων τα οποία εδώ και μερικούς μήνες έχουν καλύψει με χώμα κάνοντας τα να φτάνουν το ύψος των 13 περίπου μέτρων.

Δεύτερον ένα ”Μακρύ Τείχος” από χώμα κατά μήκος της παραλίας του Μοσχάτου ύψους 20 περίπου μέτρων στην θέση όπου είναι σχεδιασμένο να δημιουργηθεί το Πάρκο με χώρους αναψυχής!

Πουθενά, όσο φτάνει τ’ ανθρώπινο μάτι δεν διακρίνεται αερογέφυρα για να φτάνει κανείς στην θάλασσα!

Στην πιο κάτω φωτογραφία βλέπουμε την παραλία των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου εκεί όπου σύμφωνα με τα σχέδια Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου έπρεπε τ’ αργότερο τον Σεπτέμβριο 2021 να υπάρχει το Πάρκο με χώρους αναψυχής. Σημειωτέον ότι τα έργα Ανάπλασης άρχισαν το φθινόπωρο του 2017!

διάβασε και αυτό  Νούμερα και Νούμερα...Κύρος Δημάκης

Μήπως οι μεγάλοι σωλήνες που διακρίνονται μπροστά από το ”Μακρύ Τείχος” στην πιο κάτω φωτογραφία προορίζονται για τ’ αντιπλημμυρικά έργα;

Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε το ”Μακρύ Τείχος” να γινόταν ακόμη πιο ψηλό για την προστασία των κατοίκων του Δήμου Μοσχάτου σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης κι επακόλουθου τσουνάμι;

Σαν κάτοικος, γέννημα θρέμμα των Τζιτζιφιών και πιο συγκεκριμένα της Πλατείας τους, παρακολουθώ προσεκτικά την εξέλιξη της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και φοβάμαι μήπως ιδιωτικοποιηθεί, γίνει λιμάνι για κρουαζιερόπλοια και τόπος υποδοχής τουριστών, αποκλείοντας την πρόσβαση όχι μόνον των κατοίκων των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου αλλά και αυτών της Αθήνας και κατά προέκταση των κατοίκων όλης της Ελλάδας!

άρθρο της Βάννας Ιγγλέσση

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ανοίγει η αυλαία για 3η συνεχόμενη χρονιά στο «Θέατρο της…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: