Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε 38χρονος ιδιοκτήτης πίτμπουλ από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για τον τραυματισμό 57χρονης γυναίκας στον Εύοσμο. Το περιστατικό σημειώθηκε τον Μάιο του 2024, όταν το σκυλί διέφυγε από περιφραγμένο χώρο επιχείρησης, επιτέθηκε στη γυναίκα και σκότωσε το υπερήλικο μαλτέζ που είχε βγάλει βόλτα.

Πώς έγινε η επίθεση στον Εύοσμο

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η 57χρονη στο δικαστήριο, είχε βγάλει βόλτα το μικρόσωμο σκυλάκι της, το οποίο δυσκολευόταν να περπατήσει λόγω ηλικίας, όταν εμφανίστηκε το πίτμπουλ. Το μεγαλόσωμο ζώο είχε καταφέρει να περάσει κάτω από την περίφραξη της αυλής όπου φυλασσόταν και να βγει στον δρόμο.

Η γυναίκα προσπάθησε να προστατεύσει το μαλτέζ παίρνοντάς το στην αγκαλιά της και κατευθύνθηκε προς το σπίτι της, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή της, το πίτμπουλ την πρόλαβε και τη δάγκωσε, ενώ στη συνέχεια άρπαξε το σκυλάκι και το έσυρε για δεκάδες μέτρα, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Τα τραύματα της γυναίκας

Η 57χρονη χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εξαιτίας του τραυματισμού της. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συνέπειες από την επίθεση, μεταξύ των οποίων αισθητικές αλλοιώσεις και ενοχλήσεις που γίνονται εντονότερες όταν αλλάζει ο καιρός.

Για ποια κατηγορία καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης

Ο 38χρονος, υπήκοος Βουλγαρίας, κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια. Η αρχική κατηγορία αφορούσε βαριά σωματική βλάβη με παράλειψη και ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ωστόσο, το δικαστήριο τον αθώωσε για την κατηγορία της θανάτωσης ζώου συντροφιάς, καθώς έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται ο ενδεχόμενος δόλος. Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και ένας 49χρονος, ο οποίος είχε την ιδιότητα του αγορανομικά υπευθύνου της επιχείρησης. Ο δεύτερος κατηγορούμενος αθωώθηκε από το σύνολο των κατηγοριών.

Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος

Από την πλευρά του, ο 38χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει πως το πίτμπουλ θα έσκαβε κάτω από την περίφραξη για να διαφύγει από τον χώρο όπου φυλασσόταν. Ανέφερε επίσης ότι την ημέρα του περιστατικού απουσίαζε στο εξωτερικό. Το δικαστήριο εξέτασε τις κατηγορίες ξεχωριστά και κατέληξε στην καταδίκη του για τον τραυματισμό της γυναίκας από αμέλεια, ενώ τον αθώωσε για τη θανάτωση του ζώου συντροφιάς.

Από Newsroom