ΕλλάδαΕυρώπη

Η πρωθυπουργός Φιλανδίας Sanna Marin στην Ελλάδα συνάντηση με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

 Ευρωπαϊκά και διμερή θέματα αλλά και όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων στη συνάντηση που είχαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (28/4) στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φινλανδή ομόλογό του Sanna Marin. Σε κοινές δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κορυφαίο θέμα της συζήτησής του με την Φινλανδή ομόλογό του ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις.

«H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας. Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου» σημείωσε

διάβασε και αυτό  Δευτέρα ανοίγουν τα Πανεπιστήμια δια ζώσης μαθήματα & μέτρα προστασίας

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι θέλουμε να ταξιδέψουν περισσότεροι Έλληνες στην χώρα. Θα μιλήσουμε και για τις περιφερειακές προκλήσεις. Ενημέρωσα την Σάνα για τις εξελίξεις με την Τουρκία, μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκανα υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις.

Παράλληλα η  Φιλανδή πρωθυπουργού Σάνα Μάριν έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Φάνη Παπαθανασίου

 

– Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση.
Γιατί η Φινλανδία επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ τώρα; Θεωρείτε ότι η χώρα σας θα ωφεληθεί από την είσοδό της στη Συμμαχία;

– Ασφαλώς. Όλο το περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια άλλαξε όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που συζητάμε στη Φινλανδία ποια είναι η θέση μας με αυτήν την αλλαγή, όσον αφορά την ασφάλειά μας. Το συζητάμε στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο, και πολύ σύντομα, εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, θα πάρουμε τις αποφάσεις. Κατά πόσον θα εισηγηθούμε την ένταξή μας ή όχι. Επιδιώκουμε τη συναίνεση ανάμεσα στη Βουλή, την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, σε όλα τα κόμματα. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για αυτό το θέμα. Φυσικά έχει να κάνει με την ασφάλεια. Την ασφάλεια της Φινλανδίας, του φινλανδικού λαού. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ξανά στη Φινλανδία.

διάβασε και αυτό  Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα του τόπου μας

– Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός της, κ. Μητσοτάκης, να βοηθήσουν την υποψηφιότητά σας;

-Αν αιτηθούμε την ένταξή μας, θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων των κρατών-μελών. Το συζητήσαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό σας, τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη Φινλανδία σε αυτή τη διαδικασία και εφόσον αιτηθούμε την ένταξή μας, η Ελλάδα θα μας υποστηρίξει.

– Ελπίζετε ότι θα επιτύχετε τις επόμενες εβδομάδες τη συναίνεση που χρειάζεστε; Μιλήστε μας λίγο για το χρονοδιάγραμμα.

– Νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Μάιο. Μιλάμε για δύο-τρεις εβδομάδες έως ότου ληφθεί η απόφαση. Ήδη εδώ κι έναν μήνα βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία. Η Βουλή έλαβε τα έγγραφα που αφορούν όλη αυτήν την κατάσταση στην Ευρώπη, τη θέση της Φινλανδίας. Όσον αφορά την ασφάλεια, στην αμυντική, εξωτερική πολιτική μας, έχουμε ήδη λάβει αποφάσεις σχετικά με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλειά μας. Κάνουμε πολύ περισσότερα από το να συζητάμε το θέμα του ΝΑΤΟ.

– Σας ανησυχεί ότι κάποιες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ουγγαρία, θα αντιτεθούν στην ένταξή σας;

– Εννοείται ότι έχουμε συζητήσει με όλα τα κράτη-μέλη. Ομοίως και με την Ουγγαρία και μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, αλλά θα υποστηρίξουν όποια απόφαση λάβουμε. Και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να βασιστούμε σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, για να στηρίξουν την υποψηφιότητά μας, εφόσον γίνει.

– Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η Φινλανδία και η Σουηδία αιτηθούν την ένταξή τους, μέχρι να γίνει το αίτημα αποδεκτό κι επισήμως να τύχουν προστασίας, οι δύο χώρες θα είναι εκτεθειμένες σε διάφορες επιθέσεις από τη Ρωσία. Η Φινλανδία είναι έτοιμη για την αντίδραση της Ρωσίας, και τι είδους αντιδράσεις περιμένει η Φινλανδία από τη Μόσχα;

– Η Φινλανδία είναι μια χώρα που προετοιμάζεται. Πάντα προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έχουμε ενισχύσει την άμυνά μας εδώ και δεκαετίες. Διότι έχουμε έναν ισχυρό γείτονα, τη Ρωσία, που έχει μια πολύ δύσκολη ιστορία, και βλέπουμε τώρα ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και βέβαια αυτό μας ανησυχεί πολύ. Χτίζουμε τις δυνάμεις μας και επίσης προετοιμαζόμαστε για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και ενέργειες από τη Ρωσία για όσο μεσοδιάστημα αναμένουμε την ένταξή μας, αφού κάνουμε την αίτησή μας κι αυτό επικυρωθεί. Βέβαια δεν έχουμε λάβει ακόμα την απόφασή μας, αν όμως το αποφασίσουμε να κάνουμε την αίτηση, θα έχουμε αυτήν την γκρίζα περιοχή-περίοδο, προτού όλα τα κράτη-μέλη επικυρώσουν την είσοδό μας, καθώς και της Σουηδίας. Ανησυχούμε γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις και ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας, υβριδικές επιθέσεις, κυβερνο-επιθέσεις, διάφορες μορφές προσπάθειας εκ μέρους τους επιρροής στη Φινλανδία. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν.

διάβασε και αυτό  Ρόδος και Αιτωλοακαρνανία φλέγονται – Εκκενώθηκαν οικισμοί

– Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν τη συνέντευξη στην Ελληνική δημόσια τηλεόραση.

– Σας ευχαριστώ πολύ.

πηγή ertnews.gr 

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: