Η μετάλλαξη «Ομικρον» και η οικονομία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να κυριαρχήσει η μετάλλαξη «Ομικρον» λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας. Ηδη στη Βρετανία τα περισσότερα κρούσματα φέρουν τη «σφραγίδα» της νέας παραλλαγής και οι ανησυχίες ότι θα ξεσπάσει ένα νέο κύμα της πανδημίας με επίκεντρο την Ευρώπη είναι εύλογες.

Στο πλαίσιο αυτό οι προβλέψεις στο μέτωπο της οικονομίας είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, ωστόσο οι ενδείξεις ότι η χώρα μπαίνει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης πληθαίνουν. Οι επενδύσεις σε αγορά ακινήτων, όπου η οικοδομή καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, στην ενέργεια, στις ψηφιακές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες είναι οι υψηλότερες των τελευταίων ετών.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα του Νοεμβρίου αποτυπώνουν την εξομάλυνση στην αγορά. Η χρονιά θα κλείσει με μικρή υπέρβαση στα δημόσια έσοδα, αλλά το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 7% του ΑΕΠ, λόγω των πακέτων στήριξης που διατέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, η πορεία της ανεργίας τον Οκτώβριο συνέχισε την καθοδική της πορεία, ο τουριστικός τομέας συγκράτησε το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού, που απασχολούσε τον Σεπτέμβριο. Η ανεργία τον περασμένο Οκτώβριο ανήλθε σε 13,3%, μειωμένη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και οριακά αυξημένη κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκαν κατά 154.000, ενώ οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100.000. Η αγορά εργασίας δείχνει να έχει μια δυναμική που ωθείται από την επανεκκίνηση της αγοράς και την έλευση επενδύσεων. Το ζητούμενο είναι να καταγραφεί πτώση της ανεργίας και τους επόμενους μήνες, όταν η κρατική βοήθεια δεν θα προσφέρει το δίχτυ ασφαλείας που παρείχε στους εργαζόμενους κατά την περίοδο της πανδημίας.

διάβασε και αυτό  Τέλος Ακίνητης Περιουσίας: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η μετάλλαξη «Ομικρον» ρίχνει τη σκιά της και στην οικονομία. Η τουριστική σεζόν φέτος σώθηκε και η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 8%, έχοντας δημιουργήσει εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Η νέα χρονιά έχει πολλές αβεβαιότητες, αλλά οι βάσεις από τις μεταρρυθμίσεις έχουν μπει. Οι φόροι μειώθηκαν, η εικόνα της χώρας στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους είναι θετική, ο «άγνωστος» παράγοντας στην εξίσωση της παραγωγής προέρχεται από το υγειονομικό μέτωπο. Γι’ αυτό ορθώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κρατά «μικρό καλάθι» για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, κι ας τον διαψεύδουν επί τα βελτίω τα επίσημα στοιχεία.

Το μήνυμα από την Κίναρο

Η κυρα-Ρηνιώ, όπως η ίδια θέλει να την αποκαλούν, ως μοναδική κάτοικος στην Κίναρο, την ακριτική νησίδα των Δωδεκανήσων, δεν θα είχε κανένα φόβο να μολυνθεί από κορονοϊό εάν παρέμενε ανεμβολίαστη. Οι επαφές της είναι ελάχιστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ο συνωστισμός είναι άγνωστη λέξη στο νησί. Ενας ταχυδρόμος επισκέπτεται την Κίναρο κάθε 15 ημέρες, με μάσκα και αποστάσεις δεν θα υπήρχε πρόβλημα μετάδοσης.

Ωστόσο, η κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη εμβολιάσθηκε και έστειλε το δικό της μήνυμα προς όλους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία του, η ανοσία στην κοινότητα είναι υπόθεση όλων, ακόμη και της μοναδικής κατοίκου ενός ακριτικού νησιού που πρέπει να ζει σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το αξιόλογο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο εμβολιασμός έγινε χάρη στην κινητοποίηση του δημάρχου Αμοργού Λευτέρη Καραΐσκου και της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥΥ που έφτασε στην Κίναρο με φουσκωτό σκάφος.

 

άρθρο Πάνου Αμυρά δημοσιογράφου  Διευθυντής  Ελεύθερου Τύπου

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Eρχεται 8ος κύκλος – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογήΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα επισκέφθηκε σήμερα η Ρένα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: