Eκκλησιαστικά Νέα

Η Μεγαλοπρεπής Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλλιθέα

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στον ομώνυμο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας. Στον Μεθέορτο Εσπερινό προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Σισώη Σκάρκο με τη συμμετοχή κληρικών και άλλων Μητροπόλεων, πλήθους κόσμου της ενορίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και όχι μόνο,  τον Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Δημήτρη Κάρναβο , Αντιοδημάρχους και πλήθος πιστών που παρέστει ευλαβικά  στην Θεία Λειτουργία και για να προσκυνήσει.

 

 

 

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

 

 

 

«Είναι η εορτή του Φωτός, η εορτή της Θείας αποκαλύψεως, της δόξης του Χριστού, είναι γεγονός στο οποίο δεν μπορούν να αντικρίσουν οι σωματικοί οφθαλμοί χωρίς τη Θεία χάρη, είναι παραδίσεια εμπειρία, είναι πρόγευση της Αναστάσεως και συνάμα μέρος του Μυστηρίου του Σταυρού» – τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος.

 

 

 

«Συγχρόνως όμως είναι και οδός πνευματικής ανακινήσεως, οδός μεταμορφώσεως των παθών των αδυναμιών των μικροτήτων και των ελαττωμάτων μας από αυτοκαταστροφικές κινήσεις της ψυχής σε αντίστοιχες λυτρωτικές. Μάρτυρες του θαύματος αυτού οι μαθητές οι οποίοι είδαν τη Θεία δόξα ως αδύνατο, αλλά με την ενέργεια του. Αυτός που μετά την ανάσταση του διήνοιξεν Αυτών, τον νουν του συνιέναι τας γραφάς» – πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος.

 

 

«Σκοπός της μεταμορφώσεως του Χριστού ήταν να αναγνωρίσουν οι μαθητές την θεότητα του όπου μετά τη θέα των άρρητων μυστηρίων, η μαρτυρία τους θα είναι θεολογία της Αγίας μας Εκκλησίας, ομολογίας μιας αλήθειας βιωμένης και εμπειρικά γνωστής. Η χαρά των τριών μαθητών ήταν τέτοια ώστε να θέλουν να μείνουν για πάντα εκεί με την εμπειρία της Θεώσεως. Αυτή η χαρά είναι που μας περιμένει, μια ουράνια βασιλεία όπου θα γευόμαστε την εμπειρία της χαράς της αγάπης και της παρουσίας του Αγίου και τριαδικού Θεού στην αιωνιότητα» – συμπλήρωσε ο Επίσκοπος Ανδρούσης.

διάβασε και αυτό  Μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε: «Όλοι μας καλούμεθα σήμερα να γίνουμε μάρτυρες αυτής της εμπειρίας. Το δικό μας Θαβώρ, ο δικός μας Χριστός είναι η εκκλησία, είναι η κάθε θεία λειτουργία όπου τελεσιουργείται το μυστήριο του Ιησού Χριστού και οι χριστιανοί γενόμεθα μέτοχοι της βασιλείας Του».

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε τα σταφύλια, ευχόμενος το φως της Μεταμορφώσεως και η δόξα του Κυρίου μας να φωτίζουν τις ψυχές όλων μας και να ευλογούν την πατρίδα μας.

 

 

Μετά την λήξη εσπερινού πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής η ακολουθία της  Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος του Μεταμορφωθέντος Κυρίου και των ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στον ιερό ναό στους δρόμους της Καλλιθέας με συνοδεία τους ήχους της μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας . Στην ακολουθία προεξήρχε  ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος  Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος ενώ συμμετείχαν πλήθος ιερέων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών καθώς και όμορων Μητροπόλεων.

 

 

Πηγή Φωτογραφικών λήψεων Romfea.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση