ΑττικήΕλλάδα

Οι Αγρότες στο Σύνταγμα για όλη την νύχτα

Ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών που κατέκλυσαν με τα τρακτέρ σήμερα Τρίτη 20/2 το κέντρο της Αθήνας.

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν σχεδόν 10.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδας, με αιτήματα αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του κόστους παραγωγής και επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, καθώς και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών που έχουν υποστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να ικανοποιηθούν τα βασικά τους αιτήματα.

Άλλωστε, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

Δείτε βίντεο από τη σημερινή κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα:

Ώρα 21.17

Στο Σύνταγμα θα διανυκτερεύσουν οι αγρότες – Αναχωρούν αύριο στις 11 το πρωί

Ώρα 21.09

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποχώρηση των αγροτών

Ώρα 21.05

Μια ιδιαίτερη μέρα στην Αθήνα: Θερμή υποδοχή των αγροτών στην πρωτεύουσα

Ώρα 20.04

Πανοραμικές εικόνες από το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

Ώρα 19.14

Με μουσική και κόρνες η συγκέντρωση – Περισσότεροι από 10.000 αγρότες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

Ώρα 19.02

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα. Στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες κλάδους, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Ώρα 18.43

Ξεκινά το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

 τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

 τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

τρακτέρ στην Αθήνα

 

Ώρα 18.30

Φωτογραφίες της συγκέντρωσης των αγροτών από ψηλά

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση των αγροτών

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

Ώρα 17.24

Το κεντρικό σύνθημα των αγροτών στη σημερινή συγκέντρωση

 

Τα τρακτέρ στην Αθήνα

 

Ώρα 17.01

Μαζί με τους αγρότες και το φοιτητικό συλλαλητήριο – Στο Σύνταγμα και οι οδηγοί ταξί

Ώρα 16.38

Αγρότες από την Ελασσόνα στην Ομόνοια

διάβασε και αυτό  Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αττική Οδό

 

τρακτέρ

 

 

Ώρα 16.28

Οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας – Δείτε βίντεο από την πλατεία Συντάγματος

Ώρα 16.18

Τα τρακτέρ στην Ομόνοια

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

Ώρα 16.10

Τρακτέρ στη λεωφόρο Αθηνών
Τα τρακτέρ μπαίνουν από τη λεωφόρο Αθηνών και βρίσκονται λίγο πριν την πλατεία Καραϊσκάκη

τρακτέρ

 

Ώρα 16.03

Τα τρακτέρ στην Πανεπιστημίου

 

Ώρα 15.46

Αποδόθηκε στην κυκλοφορία η λεωφόρος Αθηνών – Κλειστές Πανεπιστημίου και Αγίου Κωνσταντίνου
Αποδόθηκε στην κυκλοφορία η λεωφόρος Αθηνών, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Κλειστές είναι η Πανεπιστημίου και η Αγίου Κωνσταντίνου.

Δείτε εικόνες από το Σύνταγμα:

 

 τρακτέρ

 

 

 τρακτέρ

 

 

 

αγρότες, τρακτέρ Αθήνα, αγροτικές κινητοποιήσεις, αγρότες στην Αθήνα, συλλαλητήριο αγροτών σήμερα, αγρότες Σύνταγμα συγκέντρωση

 

 

αγρότες, τρακτέρ Αθήνα, αγροτικές κινητοποιήσεις, αγρότες στην Αθήνα, συλλαλητήριο αγροτών σήμερα, αγρότες Σύνταγμα συγκέντρωση

 

 

αγρότες, τρακτέρ Αθήνα, αγροτικές κινητοποιήσεις, αγρότες στην Αθήνα, συλλαλητήριο αγροτών σήμερα, αγρότες Σύνταγμα συγκέντρωση

 

Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα, με τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ/ώρα.

Λίγο μετά τη 1:30 άρχισαν να φτάνουν στο Σύνταγμα τα πρώτα τρακτέρ από την Εύβοια.

Δείτε βίντεο από Μεταξουργείο:

Βίντεο από Σύνταγμα:

 

Από Σταδίου:

Κλείνει τους δρόμους η ΕΛΑΣ

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Στις 18:30 το παναγροτικό συλλαλητήριο

Η προσυγκέντρωση των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας θα ξεκινήσει στις 17:30, ενώ το παναγροτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 18:30. Μέχρι στιγμής, έχει αποφασιστεί -μετά από σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη- το σύνολο των τρακτέρ και των αγροτικών αυτοκινήτων να κινηθούν από την εθνική οδό και τη λεωφόρο Κηφισού στη λεωφόρο Αθηνών.

διάβασε και αυτό  Ποιες είναι οι 71 γυναίκες που εξελέγησαν για να καθίσουν στα έδρανα της Βουλής μετά τις χθεσινές εκλογές 2023.

Στη συνέχεια, υπό τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, θα κινηθούν αντίθετα στην πλατεία Καραϊσκάκη μέσω της οδού Αχιλλέως και στην πλατεία Ομονοίας, όπου θα σταθμεύσουν, πριν ανηφορίσουν αντίθετα στην Πανεπιστημίου μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Σε όλους αυτούς τους δρόμους θα ισχύσει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, όπως επίσης στην Αμαλίας -Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς. Έχει προγραμματιστεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Τα αιτήματα των αγροτών

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.

Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, με κυριότερο το γάλα, στο 6% από 13% (με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την απορρόφηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων), άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της δικασικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης ζητούν ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, άμεση υλοποίηση των μέτρων για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από φωτιές και πλημμύρες, σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, εξασφάλιση ρευστότητας των αγροτοκτηνοτρόφων κ.α

Απομονώστε τους υπονομευτές του αγώνα μας

Κάλεσμα στήριξης προς τον κόσμο της Αθήνας για την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του αγροτικού συλλαλητηρίου, καταγγέλλοντας τις όποιες ενέργειες αποσκοπούν στην υπονόμευση του αγώνα τους. Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Ο αγροτικός κόσμος όλης της Ελλάδας δίνει μια μάχη που συνεχίζεται επί 3 εβδομάδες στα μπλόκα και με άλλες κινητοποιήσεις και κορυφώνεται με το μεγάλο, παναγροτικό, πανελλαδικό συλλαλητήριο και με τρακτέρ που οργανώνουν τα μπλόκα, την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ, στο Σύνταγμα, στην Αθήνα. Ο αγώνας μας στοχεύει στην ικανοποίηση από την κυβέρνηση συγκεκριμένων αγροτικών αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωσή μας.

Ζητάμε από τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους των σπουδών, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζί μας στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν και τους ίδιους, αφού από την δική μας επιβίωση για την οποία παλεύουμε εξαρτάται αν θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή τους και για την κάλυψη άλλων λαϊκών αναγκών.

Οποιαδήποτε άλλη, παράλληλη ή ξεχωριστή συγκέντρωση και κινητοποίηση που μπορεί να οργανωθεί στο χώρο του συλλαλητηρίου, με αιτήματα πέρα και έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο αγροτικών αιτημάτων που έχουν θέσει τα μπλόκα, ουδεμία σχέση έχει με τον αγώνα μας και, ουσιαστικά, στοχεύει στην υπονόμευσή του.

Καταγγέλλουμε τις όποιες ενέργειες αποσκοπούν στην συκοφάντηση και υπονόμευση του αγώνα μας και καλούμε όλους τους αγρότες και το λαό της Αθήνας να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη στο συλλαλητήριο, απομονώνοντας κάθε προβοκατόρικο στοιχείο που αποτελεί «ξένο και εχθρικό σώμα» για το αγροτικό κίνημα.

διάβασε και αυτό  Η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύει το ΕΚΑΒ με 20 Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης, προϋπολογισμού 280 χιλ. €, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!»

Facebook Comments Box

Απάντηση