Αττική

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο νέο «μέτωπο» της Βλυχάδας στα Μέγαρα, της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ τόνισε ότι η φωτιά καίει 200 μέτρα από την Εθνική Οδό. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η παλαιά Εθνική Οδός είναι ανοιχτή και στα δύο ρεύματα ενώ στη νέα Εθνική είναι κλειστό το ρεύμα προς Κόρινθο, στο ύψος της Νέας Περάμου.

Το εν λόγω πύρινο μέτωπο χωρίστηκε σε δύο μέρη: το ένα κινείται προς την Άνω Βλυχάδα και το άλλο προς τα Μέγαρα. Στην ευρύτερη περιοχή τα μέτωπα είναι τρία: Άνω Βλυχάδα, Λουτρόπυργος και οικισμός Πλάτωνα.

Ο κ. Φυλακτός δήλωσε αισιόδοξος ότι η φωτιά δεν θα προχωρήσει, από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπίας Οδού όπου βρίσκεται, καθώς οι επίγειες δυνάμεις είναι πολλές αλλά επιχειρούν φορτωτές και γκρέιτερ, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. «Αυτή τη στιγμή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά η φωτιά βρίσκεται στα 200 μέτρα από την Εθνική Οδό (…) Το μήκος του μετώπου μπορεί να είναι και τριών χιλιομέτρων», συμπλήρωσε. «Στον οικισμό Πλάτωνα ίσως να έχουμε και καμένα σπίτια. (…) Γύρω στα 70 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, όλοι είναι καλά στην υγεία τους».

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Βαλέρια Δολαψάκη, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι τεράστια αλλά η απουσία των εναέριων μέσων είναι καθοριστική.

Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα αφού ευνοείται από ανέμους, καίγοντας πυκνή βλάστηση.

Από νωρίτερα το εν λόγω μεγάλο μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος 11 χλμ και έφθανε στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο είχε τεθεί σε επιφυλακή. Πρόκειται για ακόμα ένα δύσκολο σημείο, στο οποίο δεν μπορούσαν να φθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Έτσι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο έκαιγε ανεξέλεγχτη και όδευε προς ακόμα έναν οικισμό.

διάβασε και αυτό  Παπαστεργίου: “Κάνουμε την ιστορία μας προσβάσιμη σε όλους

Σε κρανίου τόπο έχουν μετατραπεί χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και καλλιεργειών αλλά και σπίτια στα Δερβενοχώρια. Η πυκνή βλάστηση, η ξηρασία και οι έντονοι άνεμοι, στέκονται εμπόδιο στις συνεχείς προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν την φωτιά.Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη Μάνδρα, όπου για μια ακόμη φορά οι φλόγες απειλούν οικισμούς και περιουσίες, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο έχει μεταφερθεί στον οικισμό Αγία Σωτήρα όπου καίει πυκνό δάσος. Το σημείο είναι δύσκολο, ενώ έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Είχε νωρίτερα δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νέα ΖωήΑγία ΣωτήραΠαλαιοχώριΠανόραμα και Πουρνάρια καθώς η πύρινη λαίλαπα κινήθηκε από το μεσημέρι προς τα δυτικά.

Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα από στη Νέα Ζωή, όπου επίσης καταστράφηκαν κατοικίες, ενώ σε κίνδυνο τέθηκε και η περιοχή Αγία Σοφία όπου αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και στον οικισμό Κιάφα, όπου έφθασαν οι φλόγες αφού πέρασαν από τη Νέα Ζωή. Σε πολλές περιπτωσεις  χρειάστηκε απεγκλωβισμός κατοίκων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Κλειστή παραμένει παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κλειστός ο δρόμος και στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και προς Μάνδρα, απαγόρευση κυκλοφορίας και επί της οδού Αγίας Αικατερίνης από τη Μάνδρα έως Λεωφόρο Καταδρομών.

Εξάλλου, ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).’

διάβασε και αυτό  30.000 rapid test έχουν διενεργηθεί από τις αρχές Μαρτίου έως τις 14 Μαΐου 2021 σε όλη την Αττική

 Η περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με ανάρτηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη βρίσκεται κοντά στην πυροσβεστική και στους Δήμους που πλήτονται.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανάρτηση :Με τη διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού συνδράμουμε ως #Περιφέρεια_Αττικής το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μέχρι στιγμής έχουμε συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα ΚΑΛΥΒΙΑ ΘΟΡΙΚΟΥ, διαθέτοντας 16 υδροφόρα οχήματα και 1 μηχάνημα έργου (JCB). Στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη ΜΑΝΔΡΑ που μεταφέρθηκε από τα Δερβενοχώρια της Βοιωτίας, συνδράμουμε με 26 υδροφόρα οχήματα και 7 μηχανήματα εργου (2 JCB, 2 φορτωτές, ενα D8, ένα D9, 1 grader). Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και στο πλαίσιο των θεσμικών μας αρμοδιοτήτων, συμμετέχουμε στην Εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε για μια ακόμη φορά στην Αττική δύσκολες καταστάσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, ασθενοφόρο και κείμενο

Αξίζει να σημειωθεί ότι και δήμοι όπως η Καλλιθέα από την πρώτη στιγμή με υδροφόρα και προσωπικό της πολιτικής προστασίας βρίσκεται δίπλα στους πυροσβέστες όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος

Μπορεί να είναι εικόνα φορτηγό και κείμενο που λέει "ΚΑΛΛΙΘΕΑ 24ωρη ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :210.94.17. ΚΑΘΑΡΗ Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημοτών:1 5600 Καθημερινά ΔΚ 83 1030"

Φωτιά στην Μάνδρα: Διάσωση εκατοντάδων πολιτών από την ΕΛΑΣ

Η επιχείρηση διάσωσης στη Νέα Ζωή Μάνδρας είναι δραματική, με την εκκένωση να γίνεται πόρτα – πόρτα, ύστερα από την έκκληση των Αρχών στους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία «γλείφει» η φωτιά. Να σημειωθεί πως παράλληλα έχει εκκενωθεί κι ένα μοναστήρι, από το οποίο έχουν μεταφερθεί τέσσερις μοναχές. Την ίδια ώρα, συγκλονίζει το βίντεο της ΕΛΑΣ, με αστυνομικούς που καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι στην Μάνδρα.

Ενημέρωση για τη φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

διάβασε και αυτό  Δήμος Αθηναίων προσφέρουν 1.200 γεύματα ημερησίως από το Μ. Σάββατο έως και τη Δευτέρα του Πάσχα σε οικογένειες και άστεγους και πασχαλινά δώρα στα παιδιά

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953, από τις 08:00 έως 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Επίσης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να δρομολογηθεί η φιλοξενία των πυροπλήκτων.

Σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d