Της Ελένης Γκιναλά-Καραντανέλλη.
Το ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς αλλιώτικα είναι κάτι ήδη που μας προϊδεάζει από τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά, στις εκδηλώσεις, στις εορταστικές συναντήσεις. Το βέβαιο και σημαντικό είναι ότι δε θα μπορέσουμε να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας την μαγεία και την ατμόσφαιρα των εορταστικών ημερών.
Θα γιορτάσουμε με περιορισμούς, απαγορεύσεις, απουσίες φίλων και συγγενών χωρίς θορυβώδη ρεβεγιόν και εορταστικές επισκέψεις. Χωρίς αποδράσεις σε χειμερινούς προορισμούς, χωρίς βόλτες για ψώνια στα καταστόλιστα καταστήματα, θα απουσιάζουν γνώριμα στοιχεία όπως η κατάνυξη, ο καταναλωτισμός, τα τραπεζώματα.
Δυστυχώς ο κορονοϊός μας στερεί τη δυνατότητα της επικοινωνίας που είναι
σημαντική για τον άνθρωπο. Άλλωστε οι χριστουγεννιάτικες εορτές ικανοποιούν την ανάγκη των ανθρώπων να έλθουν πιο κοντά. Τώρα όμως καλούμαστε να μείνουμε περιορισμένοι και απομονωμένοι χωρίς τις ζεστές εορταστικές συναθροίσεις που είχαμε έως τώρα δεδομένες. Είναι λογικό μέσα σε όλη αυτήν την κατήφεια όπου υπάρχει ο φόβος και η ανασφάλεια να αναμοχλεύονται και πυροδοτούνται σκέψεις και συναισθήματα όχι και τόσο συμβατά με το Χριστουγεννιάτικο κλίμα.
Ας δούμε όμως τις φετινές εορτές σαν μια διέξοδο από μια κατάσταση πιο
ψυχοπιεστική και ψυχοφθόρα. Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να ξεχαστούμε από όλα αυτά που μας στενοχωρούν και ας αφεθούμε στην ατμόσφαιρα που υπαγορεύουν οι Χριστουγεννιάτικες ημέρες, αφού μας προσφέρουν μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδα κάτι που έχει αυτή η περίοδος.
Οι πόλεις, συνοικίες, οι πλατείες έχουν στολιστεί με άπειρα φώτα, δένδρα. Όλα λαμπυρίζουν. Η μαγεία αυτή μας κάνει πάλι παιδιά. Μας παρασύρει σε
συναισθήματα και αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας.
Άλλωστε η διακόσμηση του χώρου μας, τα φωτάκια, το στολισμένο δένδρο
λειτουργεί θετικά στον ψυχισμό μας και στην διάθεσή μας καθώς μας αποσπά από τις δυσάρεστες σκέψεις. Νοιώθουμε πιο αισιόδοξοι και δυνατοί και ήρεμοι. Το μυαλό μας αποφορτίζεται από τις αγχωτικές σκέψεις λόγω της πανδημίας και βρίσκει ηρεμία μέσα στο εορταστικό κλίμα. Ακόμα και η μυρωδιά των Χριστουγεννιάτικων γλυκών μας αποφορτίζει από το υπάρχον άγχος μας. Η ζεστή και υποστηρικτική ατμόσφαιρα του σπιτιού μας λειτουργεί σαν καταφύγιο σε αντίθεση με την ερήμωση και ακινησία του έξω κόσμου.
Οι αρνητικές σκέψεις εξοστρακίζονται και την θέση τους παίρνουν ζεστά και χαρούμενα συναισθήματα που μας ταξιδεύουν στις σκέψεις για τις καλύτερες ημέρες που θα έρθουν. Ας δούμε όμως οι φετινές γιορτές είναι ένα όμορφο κομμάτι που πραγματικά πολύ δύσκολου χρόνου όπου μπορούμε να αφήσουμε το φόβο που έχει τρυπώσει στις καρδιές μας και να ονειρευτούμε τα όμορφα που θα έρθουν. Να γεμίσουμε τις καρδίες μας με ελπίδα, αγάπη, καλοσύνη. Διότι τίποτα δεν είναι παντοτινό. Ακόμα
και τα δυσάρεστα παρέρχονται. Ας γιορτάσουμε το γεγονός ότι είμαστε ευλογημένοι και τυχεροί που είμαστε ζωντανοί και υγιείς. Ας θεωρήσουμε ότι τα φετινά Χριστούγεννα λειτουργούν για εμάς σαν ένα μαξιλάρι
συναισθηματικής ασφαλείας και σαν σωσίβιο για να πάμε παρακάτω, να βρούμε την δύναμη, την αντοχή και να βγούμε ψυχικά και σωματικά υγιείς και έτοιμοι για νέα δημιουργικά όνειρα και προοπτικές για τον καθένα.
Ας είναι τα φετινά Χριστούγεννα πηγή έμπνευσης για σκέψεις χαρούμενες και θετικές καθώς και νοερές εξερευνήσεις περισυλλογής.
Ελένη Γκινάλα- Καραντανέλλη
Πτυχ. Παντείου Πανεπιστημίου-Ψυχοθεραπεύτρια
