Με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη αξίζει να αναγνωρίσουμε τη συγκλονιστική προσφορά των εθελοντών πυροσβεστών από πολλούς δήμους της Αττικής, οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στη μεγάλη φωτιά της Δυτικής Αττικής.

Ανάμεσα τους και οι Εθελοντές από τον Δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού, που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή.

Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο εθελοντισμός δεν είναι μια απλή λέξη, αλλά στάση ζωής, προσφορά στον συνάνθρωπο και έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα και το περιβάλλον.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα ή αναγνώριση, βρέθηκαν εκεί όπου τους καλούσε το καθήκον. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και υπενθυμίζουν ότι η δύναμη της κοινωνίας βρίσκεται στην αλληλεγγύη, την προσφορά και την ενότητα.

Ντέπη Στενού

 

 

Η ισχύς εν τη ενώσει

Για ακόμη μία φορά, ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης και η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης Ελληνικού – Αργυρούπολης (ΕΟΔΠΕΑ) βρέθηκαν δίπλα στους ανθρώπους και τις περιοχές που δοκιμάστηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνδρομής του Δήμου, με την Πολιτική Προστασία και τους εκπαιδευμένους εθελοντές να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Οι δυνάμεις του Δήμου επιχειρήσαν σε περιοχές του Δήμου Μεγαρέων, αλλά και στο Πόρτο Γερμενό, στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

     

Η ομάδα και η αποστολή της

Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης Ελληνικού – Αργυρούπολης (ΕΟΔΠΕΑ) αποτελεί οργανωμένη εθελοντική δύναμη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με βασική αποστολή την προστασία του Υμηττού, των δασικών εκτάσεων και της ευρύτερης περιοχής.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2015, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που είχαν πλήξει τον Υμηττό, και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε σημαντικό επιχειρησιακό βραχίονα του Δήμου σε θέματα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.

 

Δεν είναι μόνο πυρόσβεση

Η δράση των εθελοντών δεν περιορίζεται στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς όταν αυτή ξεσπάσει. Περιλαμβάνει περιπολίες, επιτήρηση δασικών περιοχών, άμεση αναγνώριση πιθανής εστίας, συμμετοχή σε ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι εθελοντές βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Η επιχειρησιακή τους δύναμη

Στη συγκεκριμένη κινητοποίηση της Δυτικής Αττικής ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης δεν έστειλε μόνο ανθρώπινο δυναμικό.

Στο μέτωπο διατέθηκαν υδροφόρες, πυροσβεστικό όχημα και πεζοπόρο τμήμα εθελοντών της ΕΟΔΠΕΑ, ώστε να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν στις πληγείσες περιοχές.

Αυτό είναι πολύ καλό σημείο για φωτογραφία με όχημα + εθελοντές, γιατί δείχνει ότι η συνδρομή ήταν οργανωμένη και επιχειρησιακή.

Υδροφόρες, πυροσβεστικό και πεζοπόρο τμήμα

Η συνδρομή δεν περιορίστηκε στην παρουσία ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης διέθεσε υδροφόρες και πυροσβεστικό όχημα, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και πεζοπόρο τμήμα εθελοντών της ΕΟΔΠΕΑ, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν στα πύρινα μέτωπα.

Πού επιχείρησαν

Οι δυνάμεις του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης μετακινήθηκαν προς περιοχές του Δήμου Μεγαρέων και το Πόρτο Γερμενό του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Εκεί η αποστολή τους ήταν η ενίσχυση της προσπάθειας για την προστασία κατοικιών, εγκαταστάσεων, κτηνοτροφικών μονάδων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η πιο δυνατή ανθρώπινη λεπτομέρεια

Αυτό αξίζει να το κρατήσεις σχεδόν αυτούσιο ως ξεχωριστό σημείο του άρθρου:

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε σε ένα πτηνοτροφείο που κινδύνευσε από τις φλόγες. Οι εθελοντές συνέβαλαν στην προστασία του και, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η αντίδραση του ιδιοκτήτη μετά τη διάσωση της περιουσίας του ήταν συγκλονιστική.

Τα δάκρυά του αποτέλεσαν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος, «το μεγάλο παράσημο ευγνωμοσύνης» για τους εθελοντές.

Αυτό ταιριάζει ιδανικά δίπλα σε φωτογραφία από την επιχείρηση.

Εκεί που δεν φτάνει εύκολα η βοήθεια

Ένα ακόμη στοιχείο που μπορείς να αναδείξεις είναι ο ρόλος του πεζοπόρου τμήματος.

Στόχος ήταν η ενίσχυση της προσπάθειας για την προστασία ανθρώπων, κατοικιών, επαγγελματικών εγκαταστάσεων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε μια πυρκαγιά που εξελίσσεται μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, η άμεση παρουσία επίγειων δυνάμεων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, ιδιαίτερα σε σημεία όπου απαιτείται άμεση επέμβαση και προστασία εγκαταστάσεων και περιουσιών.

Οι εθελοντές δεν επιχειρούν μόνο από ασφαλή σημεία με τα οχήματα. Τα πεζοπόρα τμήματα μπορούν να κινηθούν σε σημεία όπου η πρόσβαση των οχημάτων είναι δυσκολότερη και να συνδράμουν στην επιτήρηση, στην αντιμετώπιση μικρών εστιών και στην προστασία σημείων που απειλούνται.

Η πιο δυνατή ανθρώπινη λεπτομέρεια

Αυτό αξίζει να το κρατήσεις σχεδόν αυτούσιο ως ξεχωριστό σημείο του άρθρου:

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε σε ένα πτηνοτροφείο που κινδύνευσε από τις φλόγες. Οι εθελοντές συνέβαλαν στην προστασία του και, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η αντίδραση του ιδιοκτήτη μετά τη διάσωση της περιουσίας του ήταν συγκλονιστική.

Τα δάκρυά του αποτέλεσαν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος, «το μεγάλο παράσημο ευγνωμοσύνης» για τους εθελοντές.

Αυτό ταιριάζει ιδανικά δίπλα σε φωτογραφία από την επιχείρηση.

«Είναι οι δικοί μας λεβέντες»

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια αναφέρθηκε στους εθελοντές ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, αναδεικνύοντας την προσφορά τους και την παρουσία τους στα πύρινα μέτωπα.

«Είναι οι δικοί μας λεβέντες!» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι εθελοντές της πόλης έχουν βρεθεί επανειλημμένα στην πρώτη γραμμή σε δύσκολες πυροσβεστικές επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2015 και, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μία από τις καλύτερες ομάδες εθελοντών στην Ελλάδα.

Έσωσαν σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη μεγάλη φωτιά, επισημαίνοντας ότι οι εθελοντές συνέβαλαν στην προστασία κατοικιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Μεταξύ των σημείων όπου χρειάστηκε να δοθεί μάχη για την προστασία περιουσιών ήταν και ένα πτηνοτροφείο.

Όπως περιέγραψε ο κ. Κωνσταντάτος, η συγκίνηση του ιδιοκτήτη και τα δάκρυά του μετά τη διάσωση της περιουσίας του αποτέλεσαν, όπως είπε, «το μεγάλο παράσημο ευγνωμοσύνης» για τους εθελοντές.

Για τους ανθρώπους που επιχειρούν μέσα στις φλόγες, τέτοιες στιγμές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Δεν αποτυπώνονται σε αριθμούς ή επιχειρησιακές αναφορές, αλλά δείχνουν το ανθρώπινο αποτέλεσμα μιας δύσκολης προσπάθειας.

Εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι για δύσκολες επιχειρήσεις

Η παρουσία της ΕΟΔΠΕΑ στα μέτωπα της Αττικής συνδέεται με τη διαρκή εκπαίδευση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εθελοντών.

Οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας και πυρόσβεσης αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κατά τις οποίες τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά και οι ανάγκες αυξημένες.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε ότι οι εθελοντές του Δήμου διαθέτουν εκπαίδευση και εξοπλισμό, γεγονός που τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις σε διαφορετικά σημεία της Αττικής.

Τους χαρακτήρισε, μάλιστα, «άγρυπνους φύλακες του Υμηττού», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παρουσία τους δεν περιορίζεται στα όρια του Δήμου.

 

Από τον Υμηττό στα μέτωπα της Αττικής

Η δράση των εθελοντών του Ελληνικού – Αργυρούπολης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλληλεγγύης που αναπτύσσεται μεταξύ των δήμων σε περιόδους μεγάλης ανάγκης.

Όταν μια μεγάλη πυρκαγιά ξεπερνά τα διοικητικά όρια μιας περιοχής, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας καλούνται να κινητοποιηθούν εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής, όπου οι εθελοντές του Ελληνικού – Αργυρούπολης άφησαν πίσω τους τον δικό τους τομέα ευθύνης και κατευθύνθηκαν προς τα μέτωπα για να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Οι ίδιοι άνθρωποι που επιχειρούν σήμερα στη Δυτική Αττική είναι οι εθελοντές που βρίσκονται καθημερινά σε επιφυλακή για την προστασία του Υμηττού.

Η δράση τους δεν αρχίζει όταν χτυπήσει ο συναγερμός. Συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι με περιπολίες και επιτήρηση, ιδιαίτερα σε ημέρες αυξημένου κινδύνου.

«Δεν ζητούν αναγνώριση – είναι εκεί όταν τους καλεί το καθήκον»

Η ουσία του εθελοντισμού βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την επιλογή.

Να αφήνεις την ασφάλεια της καθημερινότητας και να πηγαίνεις σε ένα μέτωπο όπου υπάρχει κίνδυνος, επειδή γνωρίζεις ότι κάποιος χρειάζεται βοήθεια.

Οι εθελοντές πυροσβέστες δεν αντικαθιστούν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Το συμπληρώνουν και το ενισχύουν, λειτουργώντας μέσα στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και της επιχειρησιακής οργάνωσης.

Και σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδοχικά πύρινα μέτωπα, η παρουσία τους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης έκλεισε την αναφορά του στους εθελοντές με  ευχαριστώ για όσα προσφέρουν.

Γιατί, τελικά, στις μεγάλες δοκιμασίες δεν μετρά μόνο πόσες δυνάμεις υπάρχουν.

Μετρά και πόσοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να βρεθούν εκεί τη στιγμή που τους χρειάζεσαι.

Στις φωτογραφίες δεν αποτυπώνονται απλώς στολές, οχήματα και πυροσβεστικός εξοπλισμός. Αποτυπώνονται άνθρωποι που άφησαν την καθημερινότητά τους και βρέθηκαν εκεί όπου η φωτιά δοκίμαζε ανθρώπους και περιουσίες.

Η ΕΟΔΠΕΑ δεν πήγε στη Δυτική Αττική για να φωτογραφηθεί. Πήγε για να επιχειρήσει.

Και αυτή είναι ίσως η πιο δυνατή εικόνα απ’ όλες.

 

Από Newsroom