«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»
Διονύσιος Σολωμός, Διάλογος
Ο εθνικός μας ποιητής εξέφρασε με βαθύ στοχασμό τη διαχρονική αλήθεια ότι η ελευθερία ενός έθνους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γλώσσα του· διότι μέσα από αυτήν διαφυλάσσεται η ιστορική μνήμη, καλλιεργείται η πολιτισμική ταυτότητα και διασώζεται η ψυχή ενός λαού.
Από φέτος, η 9η Φεβρουαρίου — ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Διονυσίου Σολωμού — καθιερώνεται και εορτάζεται παγκοσμίως ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, τιμώντας τη διαχρονική συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Η καθιέρωση της ημέρας αυτής αποφασίστηκε ομόφωνα από τα 90 κράτη-μέλη της UNESCO και συνιστά μια ιστορική διεθνή αναγνώριση της γλώσσας που αποτέλεσε το λίκνο της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων της UNESCO για την πρώτη επέτειο, η περιοδική έκθεση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», σχεδιασμένη από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, αναδεικνύει τη μακραίωνη συνέχεια και τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής γλώσσας.
Η έκθεση ξεκινά το ταξίδι της από το Maison de l’UNESCO στο Παρίσι, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τις 6 έως τις 12 Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε σημαντικούς χώρους επιστήμης και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.
Μέσα από σύντομα αλλά εύγλωττα κείμενα, πλούσιο εποπτικό υλικό και πιστά αντίγραφα εμβληματικών μνημείων της αρχαίας ελληνικής γραφής, αναδεικνύεται η ελληνική γλώσσα — η αρχαιότερη ζωντανή γλώσσα της Ευρώπης· η γλώσσα μας.
