ΟικονομίαΠολιτική

Απόδειξη: Πάνω από 3.000 καταγγελίες μέσα σε 60 ώρες

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή  “Appodixi” της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό πλαστών αποδείξεων.

Ξεπέρασαν τις 3.000 οι καταγγελίες κατά τις πρώτες 60 ώρες λειτουργίας της εφαρμογής Αppodixi της ΑΑΔΕ, για τον εντοπισμό πλαστών αποδείξεων.

Περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή appodixi στα κινητά τους για το σκανάρισμα γνησιότητας αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις πρώτες 60 ώρες οι καταγγελίες στην ΑΑΔΕ για ύποπτες αποδείξεις έφθασαν τις 3.000.

Η νέα πλατφόρμα έρχεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του οικονομικού επιτελείου, ώστε να προωθηθούν τα κίνητρα για την αποκάλυψη φοροδιαφυγής μέσω πλαστών αποδείξεων.

Μέσω της πλατφόρμας οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγχουν από το κινητό τους, αν η απόδειξη που έχουν πάρει από την κάθε επιχείρηση είναι γνήσια ή πλαστή.

Με λίγα, απλά βήματα, οι πολίτες αποκτούν, πλέον, τη δυνατότητα να ελέγχουν στο κινητό τους εάν η απόδειξη που έλαβαν για την αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας είναι γνήσια και εάν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.

Όλα θα γίνονται μέσω του κινητού. Και σε περίπτωση που η εφαρμογή εντοπίσει πρόβλημα, ο πολίτης θα προωθεί στην ΑΑΔΕ την «ύποπτη» απόδειξη και θα ειδοποιείται αυτομάτως η Φορολογική Αρχή, ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για τη βεβαίωση της παράβασης και τον καταλογισμό προστίμου.

Μετά τον καταλογισμό του προστίμου, θα προβλεφθεί ότι ένα μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποκομίζει το Κράτος με την αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά.

Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο εξετάζεται είναι μια χρηματική επιβράβευση, ως πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης -και μέχρι κάποιο όριο- εφόσον η αναφορά της απόδειξης στην ΑΑΔΕ οδηγήσει σε βεβαίωση προστίμου για παραβάσεις που αφορούν επέμβαση ή παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ή για μη διασύνδεση της ταμειακής με την ΑΑΔΕ.

διάβασε και αυτό  Σοφία Βούλτεψη Οι σημερινές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα χθεσινά του ψέματα

Η εφαρμογή Appodixi, είναι η πρώτη εφαρμογή για κινητά της ΑΑΔΕ, με σκοπό την καταγραφή των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και είναι διαθέσιμη για τους πολίτες  στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google play (για κινητά android) και ΑppStore (για κινητά IOS, δηλαδή της Apple).

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή ο καταναλωτής ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει.

 

Facebook Comments Box

Απάντηση