Πολιτική

Δημοσκοπήσεις δείχνουν Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό στις 25 Ιουνίου

Άνετη αυτοδυναμία δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις για τη Νέα Δημοκρατία, με τον τελικό αριθμό των εδρών να εξαρτάται και από το πόσα κόμματα, τελικά, θα μπουν στη Βουλή. Η ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά δείχνει σημάδια ανοίγματος, ωστόσο θολό παραμένει το τοπίο στα μικρότερα κόμματα, καθώς υπάρχουν μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν επτακομματική Βουλή και ποσοστά… καύσωνα –δηλαδή πάνω από 40%– για τη Νέα Δημοκρατία, που φαίνεται να εξασφαλίζει 160 με 163 βουλευτές. Ωστόσο, ακόμα και αν η επόμενη Βουλή είναι οκτακομματική –όπως φάνηκε σε δημοσκόπηση της Metron Analysis–, και πάλι προκύπτει ασφαλής αυτοδυναμία με 157 «γαλάζιους» βουλευτές. Ουσιαστικά, σε όλες τις μετρήσεις είναι εμφανές πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τον «αέρα» που είχε στις εκλογές του Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την Pulse, είναι στο 39% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων και με βάση την Alco είναι στο 39,9% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 40,3% και καταλαμβάνει 157 έδρες σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής.

Άλλωστε, κρίσιμος παράγοντας για τις έδρες δεν είναι μόνο το «γαλάζιο» ποσοστό αλλά και το πόσα κόμματα, τελικά, θα μπουν στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, αλλά ισχύει και το αντίστροφο.

Ανάλογη εικόνα για τα υψηλά «γαλάζια» ποσοστά έδιναν και οι μετρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο δεκαήμερο. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την Marc, στην εκτίμηση ψήφου είναι από 39% μέχρι 43,4% (και 161 έδρες), σύμφωνα με την MRB στην αναγωγή επί του συνόλου κινείται από 39,2% έως 43,2% (και 161 έδρες) και σύμφωνα με την GPO στην εκτίμηση ψήφου είναι στο 43,9% (και 160 έδρες)

διάβασε και αυτό  Παράταση του σχολικού έτους εξετάζει το υπουργείο Παιδείας

Στην Πειραιώς βλέπουν πως η «ψαλίδα» με το ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει και αναμένουν double score και στις κάλπες του Ιουνίου. Μάλιστα, μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω η διαφορά, ανάλογα και με την συσπείρωση που θα υπάρξει στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Pulse, στη πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων λαμβάνει 18%, σύμφωνα με την Alco στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων συγκεντρώνει 18,2%, και σύμφωνα με την Marc στην εκτίμηση είναι από 18% έως 21,6%. Επίσης, σύμφωνα με την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου είναι στο 19,2% (51 βουλευτές), σύμφωνα με την GPO στην εκτίμηση ψήφου είναι στο 20,9% (57 βουλευτές), και σύμφωνα με την MRB στην αναγωγή επί του συνόλου κινείται από 18% έως 22% (και 54 βουλευτές).

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ φαίνεται – ανάλογα με την δημοσκόπηση – πως μπορεί να εκλέξει από 29 έως 33 βουλευτές, ενώ το ΚΚΕ πιθανότατα θα κυμανθεί ανάμεσα σε 18 με 20 βουλευτές. Να σημειωθεί εδώ πως στα ποσοστά τεσσάρων κομμάτων – δηλαδή της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΜέΡΑ25 – είναι εμφανές πως υπάρχει έντονη μεταβλητότητα.

Η Ελληνική Λύση – που είχε ποσοστό 4.46% στις πρόσφατες εκλογές – παραμένει σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάνω από τον πήχη του 3% και φαίνεται πως μπαίνει και στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, υπάρχει απόκλιση στα ποσοστά – ανάλογα με την μέτρηση -και έτσι στην πρόβλεψη εδρών κυμαίνεται απο 8 έως και 14.

Όσον αφορά στα τρία κόμματα που στις τελευταίες εκλογές ήταν κάτω από το όριο του 3%, δυο εξ αυτών φαίνεται πως θα καταφέρουν να εκλέξουν βουλευτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Πλεύση Ελευθερίας μπορεί να εκλέξει περίπου 13 βουλευτές και το κόμμα Νίκη 9 με 11.

διάβασε και αυτό  Τρεις νέοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self test) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου

Την ίδια στιγμή οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΜέΡΑ25 κινείται κάτω από το όριο του 3%, ωστόσο, σύμφωνα με Metron Analysis φαίνεται πως μπορεί να προκύψει οκτακομματική Βουλή με είσοδο και του κόμματος του Γ. Βαρουφάκη.

Μια σειρά στοιχείων που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δυναμική που έχει η Νέα Δημοκρατία και την σαφή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής :
-Στο σενάριο που επεξεργάστηκε η Pulse για την κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 7%, και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 4,5% και η Ελληνική Λύση και το κόμμα Νίκη (με 4% αντίστοιχα).
-Σύμφωνα με την Marc στο ερώτημα για την ταύτιση με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών o Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 39,4% και ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση ο Αλέξης Τσίπρας με 17,2% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8,9%.
-Σύμφωνα με την Metron Analysis στο ερώτημα: «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποια ή ποιον πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας;» o Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 38%. Σε μεγάλη απόσταση είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 15%.
-Στη δημοσκόπηση της GPO στο ερώτημα για την άποψη όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς οι θετικές απόψεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αγγίζουν το 55,8%.
-Στη δημοσκόπηση της Alco η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας φτάνει πλέον, το 96%. Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά «γαλάζιας» συσπείρωσης καταγράφονται και σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις.
-Σύμφωνα με την ΜRB στο ερώτημα αν στις εκλογές του Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία «σίγουρα ή μάλλον ναι» απαντά το 75,2% των ερωτηθέντων.

πηγή ΒΡΑΔΥΝΗ ρεπορτάζ Δημήτρης Μοσχολιός

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα, νωρίς το πρωί, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: