Τη θέση ότι η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο αναδιανομής και βελτίωσης της παραγωγικότητας εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς.
Ο κ. Τσουκαλάς, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για άνοιγμα διαλόγου σχετικά με την εφαρμογή του 35ωρου και της 4ήμερης εργασίας, τονίζοντας ότι η πρόταση δεν αποτελεί καινοφανή ιδέα, καθώς ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά ή σε επιμέρους μορφές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
«Δεν είναι μια νέα ιδέα»
Όπως ανέφερε, χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν ήδη εφαρμόσει ή δοκιμάσει μοντέλα μειωμένων ωρών εργασίας σε επιχειρήσεις, με θετικά – όπως υποστηρίζει – αποτελέσματα στην παραγωγικότητα και την ισορροπία εργασίας και ζωής.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα εμφανίζει υψηλές ώρες εργασίας αλλά χαμηλή παραγωγικότητα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Κριτική στην κυβέρνηση
Ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, κάνοντας λόγο για έλλειψη επενδύσεων στην τεχνολογική αναβάθμιση, στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης οδηγεί σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας και φθηνής απασχόλησης, το οποίο – όπως είπε – δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.
Πιλοτική εφαρμογή και κίνητρα
Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας δεν αφορά άμεσα το σύνολο των εργαζομένων, αλλά θα μπορούσε να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζομένους.
Η πρόταση προβλέπει ότι θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την υιοθέτηση του μέτρου, με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του σε πραγματικές συνθήκες αγοράς.
Ευρωπαϊκές πρακτικές
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το μοντέλο της μειωμένης εργασίας έχει ήδη δοκιμαστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπου – σύμφωνα με τον ίδιο – παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και στην εργασιακή ικανοποίηση.
Όπως σημείωσε, στόχος δεν είναι η άμεση καθολική εφαρμογή, αλλά η σταδιακή προσαρμογή του εργασιακού μοντέλου με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης.
Το όραμα για την παραγωγικότητα
Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει ως στόχο την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου παραγωγικότητας μέσα στην επόμενη δεκαετία, μέσα από επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο δίκαιης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αυξάνει την αποδοτικότητα της εργασίας.
Πολιτική αντιπαράθεση
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την εφαρμοσιμότητα του μέτρου.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι ο διάλογος για το μέλλον της εργασίας πρέπει να ανοίξει άμεσα, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και ισορροπημένο εργασιακό μοντέλο.
Το ζήτημα της τετραήμερης εργασίας και του 35ωρου αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το επόμενο διάστημα, καθώς αγγίζει κρίσιμες ισορροπίες ανάμεσα στην παραγωγικότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.