ΕλλάδαΠολιτισμός

Oρεινή Κορινθία : Μια περιήγηση στο ελληνικό Θιβέτ και στις βουδιστικές στούπες

Επάνω στις πλαγιές του Μαύρου Όρους στην ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, βρίσκεται το “ελληνικό Θιβέτ”. Πρόκειται για το μοναδικό μέρος στον ελλαδικό χώρο που μπορεί να περπατήσει κανείς ανάμεσα σε βουδιστικές στούπες. Όλα ξεκίνησαν το 1975, όταν Έλληνες ενδιαφερόμενοι για τον βουδισμό προσκάλεσαν τον βουδιστή Λάμα Όλε Νύνταλ  να τους επισκεφτεί και να διδάξει.

 

 

 

Η ιδέα κατασκευής της Στούπας Καλατσάκρα, γεννήθηκε το 1987, όταν ο Λάμα Όλε και η σύζυγός του Χάνα Νύνταλ επισκέφτηκαν την περιοχή, και τελικά χτίστηκε τον Μάιο του 2010 με διεθνή συνδρομή.

Στις πλαγιές του Μαύρου Όρους, με μια απίστευτη θέα στον κορινθιακό κόλπο, υπάρχει ένα μέρος που σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι κάπου στο Θιβέτ.

Οπως αναφέρει το Travel Ispiration, πρόκειται για το βουδιστικό κέντρο διαλογισμού “Κάρμα Μπέρτσεν Λίνγκ”, το οποίο αποτελεί ένα από τα τέσσερα βουδιστικά κέντρα της οργάνωσης του Διαμαντένιου Δρόμου στην Ελλάδα.

 

Η ιδέα κατασκευής της Στούπας Καλατσάκρα, γεννήθηκε το 1987, όταν ο Λάμα Όλε και η σύζυγός του Χάνα Νύνταλ επισκέφτηκαν την περιοχή, και τελικά χτίστηκε τον Μάιο του 2010 με διεθνή συνδρομή.

Το κέντρο διαλογισμού ανήκει στο «Βουδιστικό Ίδρυμα του Διαμαντένιου Δρόμου», μιας λαϊκής μη μοναστικής οργάνωσης της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, η οποία είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες σχολές του Θιβετανικού Βουδισμού και εστιάζει στο διαλογισμό και μέσω της αλληλεπίδρασης με έναν ικανό δάσκαλο μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη και άμεση εμπειρία της φύσης του πνεύματος.

 

Τι σημαίνει όμως γενικά ο όρος Στούπα κατά τον Βουδισμό;

Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική δομή σαν ανάχωμα που γύρω της έχει έναν διάδρομο και περιέχει κειμήλια, μικρά αγαλματίδια Βουδιστών καθώς και τις στάχτες των μοναχών που έχουν αποτεφρωθεί.

διάβασε και αυτό  Πρώτη σύλληψη για τα Τέμπη o επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ

Το κύριο σώμα της έχει την μορφή καμπάνας, που είναι σύμβολο της πλήρους σοφίας του Βούδα και χρησιμοποιείται ως μέρος για περισυλλογή-προσευχή. Μάλιστα οι κατασκευές αυτές σύμφωνα με τον βουδισμό εμπνέουν τον άνθρωπο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του πνεύματος και τις απεριόριστες δυνατότητες του.

Στον περιποιημένο ανοιχτό χώρο που βρίσκεται το βουδιστικό κέντρο, υπάρχουν οι οχτώ διαφορετικοί τύποι Στούπα:

Η Στούπα του Λωτού, που συμβολίζει τη γέννηση του Βούδα.

Η Στούπα της Φώτισης ή της Υπερνίκησης Όλων των Εμποδίων, που εκφράζει την απόσυρση των τελευταίων πέπλων του πνεύματος του Βούδα το βράδυ πριν φτάσει στη φώτιση.

Η Στούπα της Σοφίας ή των Δεκαέξι Πυλών, που αναφέρεται στις διδασκαλίες του Βούδα σχετικά με τις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες.

Η Στούπα των Θαυμάτων.

Η Στούπα της Καθόδου από τον Παράδεισο Τουσίτα με τα πολλά σκαλοπάτια στον οποίο ο Βούδας έδωσε διδασκαλίες στη μητέρα του.

Η Στούπα της Συμφιλίωσης ή της Ενότητας, που χτίστηκε για να εορταστεί η συμφιλίωση με τον ξάδερφο του Βούδα Ντεβάντατα έπειτα από κάποιες δυσκολίες που προκλήθηκαν.

Η Στούπα της Ολοκληρωτικής Νίκης που συμβολίζει την κατά τρεις μήνες παράταση της διάρκειας της ζωής του Βούδα έπειτα από παράκληση των μαθητών του, και τέλος,
η Στούπα Παρινιρβάνα, που συμβολίζει το πέρασμα του Βούδα στην Παρινιρβάνα, δηλαδή στη νιρβάνα που συμβαίνει μετά το θάνατο του σώματος κάποιου που έχει επιτύχει νιρβάνα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

Οι τυπικοί αυτοί βωμοί με το υπέροχο λευκό χρώμα με το χρυσό άνω τελείωμα, με την πρώτη ματιά μοιάζουν ίδιοι. Μα σαν κανείς τους κοιτάξει καλύτερα θα καταλάβει ότι τα κοινά στοιχεία τους βρίσκονται κυρίως στα θεμέλια μέχρι και τον θρόνο των λιονταριών μα και στο πάνω μέρος από τους δακτυλίους και πέρα. Γιατί το μεσαίο τμήμα τους είναι και αυτό που καθορίζει την διαφορετικότητα της κάθε Στούπας.

διάβασε και αυτό  ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests αύριο 14/12 σε 196 σημεία της χώρας

Στον χώρο, ως κύριο μνημείο δεσπόζει ο ένατος τύπος Στούπα, ο Καλατσάκρα όπως αποκαλείται, ο οποίος συνδέεται με βαθιές διδασκαλίες σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο, “Ο Τροχός του Χρόνου”, και αποτελεί μια από τις υψηλότερες μεθόδους για την πνευματική εξέλιξη και την απελευθέρωση του ανθρώπου.

Παρά το γεγονός ότι το κέντρο διαλογισμού αφορά μόνο τα μέλη του Διαμαντένιου Δρόμου και δεν είναι ευρέως γνωστό στο κοινό, προσελκύει δεκάδες απλούς επισκέπτες από όλη τη χώρα, τόσο για την “εμπειρία του διαφορετικού”, όσο και για την υπέροχη τοποθεσία με την απόλυτη ηρεμία που προσφέρει.

 

 

Facebook Comments Box

Απάντηση