Ο χειμώνας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και η περιέργεια όλων για το πώς θα είναι φέτος αυξάνεται όσο το φθινόπωρο οδεύει προς το τέλος του.
Μέχρι στιγμής το σίγουρο δεδομένο είναι η αλύπητη ακρίβεια που δεν λέει να κατεβάζει ρολά σύντομα. Ο πληθωρισμός θα κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Επομένως, τα νοικοκυριά θα πρέπει να σκεφτούν αρκετά τι θα αγοράσουν προτού πάνε στο σουπερμάρκετ, σε κάποιο κατάστημα, σε κάποιο φούρνο, πρατήριο και όπου υπάρχει προϊόν για κατανάλωση.
Ο άλλος βραχνάς της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας είναι η ενεργειακή κρίση που δεν λέει για κανένα λόγο να υποχωρήσει αφού ούτε Ευρώπη ούτε Ρωσία κάνουν πίσω για να βρεθεί μια χρυσή οδός.
Η ενεργειακή κρίση με τη σειρά της έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού οι βιομηχανίες, που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντας εκκίνησης και ανάπτυξής της, θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή τους επειδή, πλέον, οι λογαριασμοί σε ρεύμα και φυσικό αέριο είναι κυριολεκτικά απλησίαστοι.
Οι ίδιοι οι πολίτες, ακόμα και εάν μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα είναι πολύ πιο αυξημένοι από πέρυσι προκαλώντας απανωτά εγκεφαλικά στα νοικοκυριά που έχουν υποφέρει τις συνέπειες μιας πανδημίας και τώρα της ακρίβειας.
Η Ευρώπη, όσο περνά ο καιρός, πιέζει για εξοικονόμηση ενέργειας στο 5% τις ώρες αιχμής μετά την 1η Νοέμβρη με τα κράτη να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού εν είναι εύκολο να εις σε κάποιον «Κλείσε το φως το βράδυ» ή κάνε μπάνιο με πιο χλιαρό νερό εν μέσω του χειμώνα.
Παρόλα αυτά όλα οδηγούν προς τα εκεί.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το σχέδιο της Κυβέρνησης στηρίζεται στην υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής 13:00 – 16:00 και 20:00 – 22:00. Αυτές τις ώρες όσο πιο λίγο ρεύμα καταναλώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα λάβει.
Εάν δεν πετύχει η συνταγή, τότε οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα είναι αναπόφευκτες ελέω ενός χειμώνα που κανείς δεν γνωρίσει πόσο θα τρίξει τα δόντια του.