Όμιλος Τσάκου: Εγκαινιάστηκε η πρώτη ιδιωτική Ακαδημία Ναυτικού στη Χίο
Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. Άνθρωπος με αγάπη αληθινή για την θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα, με συνεχή έννοια για τον Έλληνα και την Ελληνίδα ναυτικό και την προσέλκυση της νεολαίας στη ναυτιλία ώστε να εξασφαλιστεί σε βάθος χρόνου η συνέχιση της κυριαρχίας της ελληνικής τεχνογνωσίας στη συγκεκριμένη βιομηχανία, έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργώντας την πρώτη ιδιωτική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού-Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην ιδιαίτερα πατρίδα του τη Χίο, υπό τη σκέπη του ιδρύματος Μαρία Τσάκος με την ονομασία “Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης”. Στη Ναυτική Ακαδημία θα φοιτήσουν την πρώτη χρονιά 40 σπουδαστές, ενώ δέχθηκαν περί τις 200 αιτήσεις.
Ταυτοχρόνως έστειλε ένα μήνυμα- προτροπή προς την ελληνική πολιτεία να ακολουθήσει. Έδειξε ότι εφόσον υπάρχει θέληση όλα είναι δυνατά. Το σχόλιο το έκανε γιατί η ΑΕΝ ιδρύθηκε υπό το καθεστώς του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου:
«Εύχομαι σύντομα να θεσμοθετηθούν και στην Ελλάδα οι νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ίδρυση και άλλων μη κρατικών Ακαδημιών, ώστε να ικανοποιούνται επαρκέστερα οι ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό της συνεχώς αναπτυσσόμενης Ελληνικής Ναυτιλίας και να προσφέρονται ευκαιρίες εξέλιξης στα νέα παιδιά της πατρίδας μας» ήταν τα λόγια του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της Ακαδημίας παρουσία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και προσέθεσε:
«Οραματιζόμαστε την Ακαδημία μας ως πόλο έλξης νέων, όχι μόνο για να στελεχώσουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας αλλά ταυτόχρονα, να τους δώσουμε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, και καταξίωσης, υπηρετώντας το περήφανο ναυτικό επάγγελμα. Λειτούργημα θα μου επιτρέψετε να πω.
Σας παρακαλούμε Παναγιώτατε ευλογείστε τα παιδιά της Ακαδημίας μας να πετύχουν το στόχο τους και μετά τις εγκύκλιες σπουδές τους κοντά μας, ν’ αναχθούν στο πέλαγος της ζωής και να την κερδίσουν.
Με τίμιο αγώνα και αρχές χριστιανικές να πλεύσουν τη ρότα της προόδου και της αρετής.
Ν’ ανέβουν αξιοκρατικά τις βαθμίδες ιεραρχίας στα καράβια και να γίνουν ικανοί κι αξιοσέβαστοι ηγέτες των μικρών πλωτών κοινωνιών που θα αναλάβουν όταν θα ‘ρθει η ώρα. Στιβαροί και άξιοι κυβερνήτες».
Όπως επεσήμανε ο καπετάνιος «για τη δημιουργία της Ακαδημίας συνεργαστήκαμε στενά με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αξιολόγησε και πιστοποίησε την νέα εκπαιδευτική μας προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο εγγονός του καπετάνιου, ο Παναγιώτης Νίκου Τσάκος, ο οποίος δήλωσε: ¨Είναι τιμή που είμαστε όλοι εδώ σήμερα. Ελπίζω ότι ο πατέρας, εγώ και επόμενη γενιά να συνεχίσουμε το έργο αυτό και να το μεγαλώσουμε.»
Στην επίμοχθη αυτή συλλογική προσπάθεια, πρωταρχικό ρόλο, από πλευράς Ιδρύματος, είχαν οι στενοί συνεργάτες του Έλληνα πλοιοκτήτη, Βενετία Καλλιπολίτου, Μιχάλης Μπελέγρης, Τατιάνα Τσαρδάκα, καπετάν Κώστας Μεννής, Τάσος Καρτσιμαδάκης και καπετάν Γιάννης Φράγκος, Κατερίνα Τσαρτακλέα, υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση πάντοτε του Προέδρου του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, Ναυάρχου σερ Ευθύμιου Μητρόπουλου, πρώην γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού-ΙΜΟ.
Είναι το τρίτο σημαντικό βήμα που κάνει ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος για την εκπαιδευτική στήριξη και ανάταση της ελληνικής νεολαίας.
Πριν 14 χρόνια με την αείμνηστη σύζυγό του Ειρήνη και το γιό του Νίκο, αποφασίσαμε τη σύσταση Ιδρύματος στη μνήμη της λατρεμένης τους Μαρίας. Σκοπός του Ιδρύματος ήταν η προώθηση του ναυτικού πολιτισμού, της ελληνικής ναυτοσύνης, της ναυτικής εκπαίδευσης και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Μετέτρεψαν το σπίτι της Μαρίας στα Καρδάμυλα σε οικοτροφείο φιλοξενίας νέων από όλη την Ελλάδα που επιλέγονται με αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια.
Τα παιδιά αυτά πληθαίνουν τα Καρδαμυλα στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του Λιβανείου Γυμνασίου και Λυκείου Καρδαμύλων.
Πριν 6 χρόνια, με γνώμονα πάντα την προσέλκυση νέων, αγοριών και κοριτσιών, στο ναυτικό επάγγελμα, ο καπετάνιος έκανε ένα δεύτερο μεγάλο βήμα και ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ναυτικό Λύκειο– στο οποίο οι σπουδαστές-σπουδάστριες φοιτούν δωρεάν, καθώς το συνολικό κόστος λειτουργίας καλύπτεται από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.
Είναι το μοναδικό πρότυπο Ναυτικό Λύκειο στην επικράτεια.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Ναυτιλίας τη Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη επεσήμανε:
«Με τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενοι τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις, το 2016, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε τρεις ναυτικές ακαδημίες στην Κύπρο με ένα παράρτημα στην Ελλάδα.
Ο εποπτικός έλεγχος των ακαδημιών πραγματοποιείται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών και η εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας και νομοθεσιών που εμπίπτουν από διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες» για να προσθέσει:
«Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνέχεια όλων των προβλεπόμενων ελέγχων σύμφωνα με τα πρότυπα, απαιτήσεις και τους κανόνες του περί Εμπορικής Ναυτιλίας Νόμου, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε στην αναγνώριση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ΤΕΕΝΣ στη Χίο, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ̶ Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Η ακαδημία, πιστοποιήθηκε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα Αξιωματικού φυλακής γέφυρας και Αξιωματικού φυλακής μηχανής». Απευθυνόμενη στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο είπε:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν αυτή που ενέκρινε τη ναυτική ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο.
Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή που μαζί χαράξαμε δεν ολοκληρώνεται αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται, να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς και μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης Παγκόσμιας Ναυτιλίας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν αυτή που ενέκρινε τη ναυτική ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο.