ΑθλητισμόςΥγεία

Ο Χρήστος Θεός για τον Ερικσεν στην ΕΡΤ

Μια ημέρα μετά την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Δανία και τη Φινλανδί,α και τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν μέχρι την ανάνηψή του από το ιατρικό τιμ, ο Xρήστος Θέος, Ορθοπεδικός – Χειρούργος και ιατρός του Ολυμπιακού μιλά στην ΕΡΤ για τα αίτια του συμβάντος.

«Αυτό που συνέβη είναι ότι εμφανίστηκε καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Μια κατάσταση συγκοπτική, σύμφωνα με την οποία ο Έρικσεν έχασε τις αισθήσεις λόγω μη καρδιακής παροχής. Είχε απουσία σφυγμών και ενδεχομένως και απουσία αναπνοής. Τα αίτια είναι πολλά. Μπορεί να είναι φαρμακευτικές δηλητηριάσεις, καρδιολογικά ή αναπνευστικά αίτια, αλλεργικές αντιδράσεις… Δεν μπορεί να γίνει διάγνωση στο γήπεδο, αλλά αφού γίνει ο εξονυχιστικός έλεγχος στο νοσοκομείο” δήλωσε ο κ. Θέος στην εκπομπή “Κάτι Τρέχει Με Την Μάριον”.

Σύμφωνα με τον ιατρό του Ολυμπιακού η αντίδραση του ιατρικού τιμ της ομάδας ήταν άμεση. “Τα πρώτα δευτερόλεπτα είδαν ότι δεν είχε αναπνοή και αρχίσαν να κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και να τον επαναφέρουν στη ζωή ώστε να έχουμε ένα αίσιο τέλος. Μετράει πολύ ο χρόνος που επεμβαίνει κάποιος. Τα πρώτα τέσσερα λεπτά είναι χρόνος ορόσημο για εμάς γιατί μετά από αυτά δημιουργούνται μη αντιστρεπτές εγκεφαλικές βλάβες ως συνέπεια της μη οξυγόνωσης του εγκεφάλου».

Όπως ανέφερε ο επιστήμονας, η εκπαίδευση είναι αυτή που θα φέρει τα αποτελέσματα σε αυτές τις καταστάσεις. “Αυτόματοι απινιδωτές υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα. Ανάλογη κατασταση είχαμε και εμείς με έναν παίκτη του Ολυμπιακού πριν από λίγα χρόνια. Κάποιες καταστάσεις δεν μπορούν να προβλεφτούν”.

Aναφορικά με το ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα για τον κορυφαίο Δανό ποδοσφαιριστή ο κ. Θέος τόνισε: “Η εμπειρία μου δείχνει ότι έχει μια διαφορετική ζωή. Σαφώς και δεν πρέπει να τον δούμε να επανέρχεται γρήγορα στα γήπεδα. Οι ειδικοί και οι καρδιολόγοι θα αποφασίσουν για το επόμενο στάδιο και για το εάν θα επανέλθει στα γήπεδα”.

διάβασε και αυτό  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Πηγή: ertnews.gr


Facebook Comments Box

Απάντηση