Συναντήσεις στην Kalithea Press Ο εκδότης συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας απαντά στην Τασσώ Γαΐλα

Ο Αλέκος Χατζηκώστας είναι δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr.  Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 9 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους , ενώ στα τέλη του 2019 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή: ’Μακρινή παρουσία’ .

 Στην Ημαθία με περίπου 140.000 κατοίκους κ. Χατζηκώστα, πόσες έντυπες εφημερίδες κυκλοφορούν ;

Κυκλοφορούν 2 καθημερινές και 8 βδομαδιάτικες. Πριν λίγα χρόνια (πριν το ξέσπασμα της κρίσης) κυκλοφορούσαν 3 καθημερινές και πολύ περισσότερες βδομαδιάτικες.

Τα παραδοσιακά έντυπα της περιφέρειας εκτός από την μείωση φύλλων κυκλοφορίας ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν ;

Μία σειρά «μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας» όπως τις ονόμασαν, τα στέρησαν π.χ την έκπτωση στα ταχυδρομικά τέλη με αποτέλεσμα δυσβάστακτα έξοδα. Επίσης η λεγόμενη «διαφημιστική πίτα» έχει μειωθεί τόσο συνολικά όσο και αυτή που κατευθύνεται στα έντυπα. Γενικότερα ενώ η έντυπη τοπική δημοσιογραφία έχει πολλούς λόγους ύπαρξης, αντιμετωπίζει συνολικά προβλήματα επιβίωσης.

Από την στιγμή κ. Χατζηκώστα, που μπήκαν στο παιχνίδι τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έχασε την μπάλα ο έντυπος επαρχιακός τύπος ; θα επιβιώσει η παραδοσιακή εφημερίδα;

Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί και πρέπει να επιβιώσει ο έντυπος επαρχιακός τύπος, αρκεί να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση π.χ της ερευνητικής δημοσιογραφίας, των μαχητικών άρθρων, σχολίων, αναλύσεων. Αν δεν μπει στη διαδικασία «ανταγωνισμού» με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στο κυνήγι π.χ των εντυπώσεων, των φωτογραφιών ή της απλής πληροφόρησης. Έχει ρόλο δηλαδή να παίξει αν δεν μένει μόνο στο γεγονός αλλά εμβαθύνει στο πώς και στο γιατί, αν σέβεται τον αναγνώστη και βρίσκεται πραγματικά κοντά στις αγωνίες και τους αγώνες του!

Τις τελευταίες δυο μέρες παρακολουθούμε στα ΜΜΕ ‘φασαρίες’ στην Κούβα, διαδηλώσεις κυβερνητικές κι αντικυβερνητικές, απόρροια του εμπάργκο που επέβαλε ο τ. Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κι ακολουθεί κι ο διάδοχος του Τζο  ΜπάΙντεν. Μιλήστε μας για αυτό το θέμα αφού μας ενημερώσετε για την θέση του κόμματος σας ΚΚΕ για το εμπάργκο.

Όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα κ. Γαΐλα, τόσο πιο ξεκάθαρα στους πολλούς είναι οι πραγματικές αιτίες, αλλά και η ταυτότητα όσων τα ενορχηστρώσανε. Κάθε άνθρωπος καλής θέλησης θα πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του λαού της Κούβας να μείνει όρθιος και αφεντικό στον τόπο του, να καταδικάσει τις πολύμορφες παρεμβάσεις του ιμπεριαλισμού και φυσικά να εκφράσει την αποφασιστική καταδίκη του στο συνεχιζόμενο δολοφονικό εμπάργκο.

διάβασε και αυτό  Δημήτρης Κάρναβος στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας

‘Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο’. Έναν αιώνα πριν ο Λένιν θέλησε να την καταργήσει. Τώρα το βλέπουμε… να ισχύει ακόμη. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Χίο κ. Χατζηκώστα, συνεχώς δραστηριοποιούνται νέες επιχειρήσεις που όμως αδυνατούν να βρουν υπαλλήλους κι αυτό γιατί οι άνεργοι νέοι αρνούνται να εργαστούν με μειωμένη ή καθόλου ασφάλεια. Η άποψη σας στο θέμα;

Το αίτημα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο ξεπηδά από την ίδια την κοινωνική πραγματικότητα. Από την ανάγκη δηλαδή αυτοί που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο να τον καρπώνονται κιόλας. Σήμερα ενώ αυτός ο πλούτος έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη τον καρπώνεται ένα ολοένα να μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού. Σήμερα ενώ π.χ οι επιστημονικές ανακαλύψεις θα επέτρεπαν την ανθρωπότητα να ζει καλύτερα, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο, συμβαίνει το αντίθετο και μάλιστα οι λαοί στερούνται και κατακτήσεις που είχαν από τις αρχές του 20 ου  αιώνα. Οι νέοι ζουν σήμερα σε συνθήκες χειρότερες από αυτές των πατεράδων τους. Το να ζητάς τη νέα γενιά να δουλέψει χωρίς δικαιώματα μισθολογικά-ασφαλιστικά και από πάνω αν το αρνείται να την χαρακτηρίζεις και ως τεμπέλικη προφανώς και είναι υποκριτικό.

 Σε πρόσφατη συνομιλία μου με διδάκτορα Βουλγαρικής καταγωγής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ σε ερώτηση μου σχετικά με μία φωτογραφία όπου απεικονίζονταν 2 νεαρές Βουλγάρες το έτος 1910 και με λεζάντα ‘Νότιος Βουλγαρία’ σε ερώτηση μου ποια είναι η νότια Βουλγαρία που ανέφερε η λεζάντα πήρα απάντηση : Η Φλώρινα…

Τα Βαλκάνια, μετά τις ανατροπές που συνέβησαν στις εκεί σοσιαλιστικές χώρες, χάρη και στην παρέμβαση ΝΑΤΟ-Ε.Ε- ΗΠΑ, μετατράπηκαν σήμερα ξανά σε «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», σε πεδίο κάθε είδους εθνικισμών, μεγάλων ιδεατισμών κλπ. Η χώρα μας (η άρχουσα τάξη της) παίζει (και έπαιξε) δραστήριο ρόλο όχι στην κατεύθυνση ειρήνης στην περιοχή αλλά στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της, «οικονομική διείσδυση» είχε ονομαστεί παλιότερα . Ακολουθεί μία επικίνδυνη πολιτική που εμπλέκει τον λαό της χώρας μας  σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις και πολέμους. Οι λαοί δεν έχουν πραγματικά τίποτε να χωρίσουν.

 Σαφώς δεν γυρίζουμε πίσω τις σελίδες της ιστορίας στην εποχή του Παύλου Μελά και των Μακεδονομάχων , αλλά σαν ιστορικός και έμπειρος αναλυτής  που είσαστε δεδομένου των αποτελεσμάτων των πρόσφατων Βουλγαρικών εκλογών και της στήριξης από την Ε.Ε της Αλβανίας για την ένταξη της στην ‘οικογένεια’ , η εκτίμηση σας για τα βόρεια σύνορα μας;

διάβασε και αυτό  Εκλογές σε Αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις με την ψηφιακή κάλπη «Ζευς»

Η ένταξη χωρών στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων στις χώρες αυτές αλλά όχι των λαών. Η ειρήνη και η οικονομική ευημερία των λαών στη περιοχή δεν εξυπηρετείται με τον τρόπο αυτό. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε δεν είναι πηγή σταθερότητας, το αντίθετο θα έλεγα. Κάθε προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων γίνεται μόνο με πόλεμο και με ότι σημαίνει κάτι τέτοιο (π.χ ενιαία Γιουγκοσλαβία)

Covid 19.  Ο ιός που ταλανίζει την υφήλιο. Πρωτοφανές αλαλούμ, υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός αντιεμβολιαστών. Ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες , ακολουθώντας το παράδειγμα του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν ,προανήγγειλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε υγειονομικούς , είσοδο σε κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένων κλπ. κ. Χατζηκώστα, η άποψη σας για την μέχρι τώρα διαχείρηση της πανδημίας από την Κυβέρνηση ;

Η διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση κ. Γαΐλα, όσο και από άλλες κυβερνήσεις είχε εγκληματικά αποτελέσματα. Αποδείχθηκε περίτρανα τόσο η σημασία προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσα από ανάλογα δημόσια συστήματα υγείας, όσο και τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και στο ζήτημα αυτό.

 Το φαινόμενο των αρνητών δεν είναι Ελληνικό. Σήμερα διάβαζα στην εφημερίδα των ομογενών της Αυστραλίας ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έριξε στην μάχη μέχρι και spot φοβήσιμο… να τρομάξουν οι ανεμβολίαστοι. Πως νομίζετε ότι πρέπει να το χειριστεί η κυβέρνηση ;

Ο εμβολιασμός κ. Γαΐλα, είναι αναγκαίος. Υποστηρίζουμε πως χρειάζεται μαζικός οργανωμένος εμβολιασμός, με όλα τα ασφαλή εμβόλια, τα οποία η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει. Διεκδικούμε την αναγκαία στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με όλο το απαραίτητο προσωπικό .Η αξία του οργανωμένου μαζικού εμβολιασμού στα λοιμώδη νοσήματα είναι επίτευγμα και κατάκτηση της ανθρωπότητας. «Βγάζει μάτι» το σκηνικό που στήνεται: Η προσπάθεια, μέσα από τον εγκλωβισμό της συζήτησης στην «υποχρεωτικότητα» των εμβολιασμών, να μένει στο απυρόβλητο η βασική αιτία της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, που δεν είναι άλλη από το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας και το Φάρμακο – εμπόρευμα, που αποτελούν και τους βασικούς παράγοντες για την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς.

Facebook  και νέα μέσα ενημέρωσης των πολιτών που σταδιακά παραμερίζουν ακόμη και την τηλεόραση. Το fb  τελικά λειτουργεί ως μέσο χειραγώγησης των ανθρώπων ;

Ούτε αποθεώνουμε το διαδίκτυο, ούτε το υποτιμάμε. Τα social media είναι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί κι ανήκουν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, που καθορίζουν το περιεχόμενό τους, ειδικά για κρίσιμα ζητήματα, με βάση τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Τελικός αποδέκτης αυτού του πλαισίου και των πρακτικών είναι το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και η δράση του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος. Η τεράστια ανάπτυξη της πληροφορικής και οι εφαρμογές του διαδικτύου δεν αποτελούν συλλογικό κοινωνικό αγαθό, αλλά ιδιοκτησία μονοπωλιακών ομίλων και εργαλείο  αποτελεσματικό μάλιστα πολιτικής χειραγώγησης στα χέρια των εκμεταλλευτών αλλά και εργαλείο παρακολούθησης στα χέρια της αστικής τάξης και των μηχανισμών της. Ούτε μπορεί να εμπιστεύεται κανείς τις «προστατευτικές» πολιτικές της ιδιωτικής ζωής που διαφημίζουν οι εταιρείες που εμπλέκονται με τη δημιουργία λογισμικού και τη λειτουργία σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

διάβασε και αυτό  Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Οριστική Διαγραφή Πέτρου Φιλιππίδη Γιώργου Κιμούλη Παύλου Χαικάλη

 2021. Εμπορευματοποίηση και…του Διαστήματος με αγορά εισητηρίων από δισεκατομμυριούχους για ένα ταξίδι στο διάστημα. Ταυτόχρονα άνθρωποι πεθαίνουν από λιμό, ναι στις αρχές του 21 αιώνα… 11 άνθρωποι πεθαίνουν το λεπτό από πείνα έναντι 7 από covid 19. Αυτό τι σηματοδοτεί κ. Χατζηκώστα ; Το παιχνίδι για τους πολλούς είναι χαμένο και τα κλειδιά για πάντα  στο χέρια των λίγων ;

Το καπιταλιστικό σύστημα μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα και μάλιστα στα χέρια λίγων. Από την γη, τη θάλασσα, το υπέδαφος, μέχρι το διάστημα, τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ανθρωπότητα θα βρει την αρμονία της με τη φύση και θα περάσει στην πραγματική της ιστορία όταν απαλλαγεί ΄από αυτόν!

Δημοσιογραφία, ραδιόφωνο, αρθρογραφία σε άλλα έντυπα, ιστορικές έρευνες, συγγραφή, μακρόχρονη επαγγελματική ενασχόληση με το basket, συνδικαλιστής. Πολυσχιδής προσωπικότητα  ο Βεροιώτης εκδότης Αλέκος Χατζηκώστας που ..έτσι ξαφνικά μας παρουσίασε ποιητική δουλειά προσθέτοντας στην αξιόλογη εργογραφία του την πρώτη ποιητική συλλογή του : ‘Μακρινή παρουσία’.

Εν μέσω πανδημίας κι όλου του αλαλούμ που βιώνουμε εσείς προσωπικά κ. Χατζηκώστα- σαν αναγνώστης-, τι προσδοκάτε από την ποίηση ;

Να δώσει τη δική της συμβολή στον αγώνα για «ν’ ανθρωπεύσει ο άνθρωπος» και αυτό διαχρονικά και όχι μόνο λόγο πανδημίας!

Σήμα κατατεθέν της Βέροιας, οι Αιγές (Βεργίνα) ; 

Αυτό είναι το επίσημο σήμα της για να δείξει την αρχαία της ιστορική κληρονομιά. Εγώ θα προτιμούσα να είναι πολλά άλλα…

Ευχαριστώ τον εκδότη Αλέκο Χατζηκώστα για την συνέντευξη.

Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Το ΕΣΠΑ 2021-2027 των 20 δισ. ευρώ, το νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Επενδύσεων…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: