Νόμος για κατάργηση των περιορισμών στη Ψήφο των Αποδήμων

ΑΘΗΝΑ. Αμεσες ήταν οι εξελίξεις στο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων μετά τη συνέντευξη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουτσίλα, καθώς όπως δήλωσαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Τύπου Αριστοτελία Πελώνη, θα κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθούν οι μέχρι τώρα ισχύοντες περιορισμοί.

Συγκεκριμένα,  ο κ. Βορίδης προανήγγειλε το πρωί της Δευτέρας, στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Οπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Πελώνη: Κατατίθεται νομοσχέδιο για δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού χωρίς κανέναν περιορισμό

«Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πρώτη φορά οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό».

διάβασε και αυτό  Τοποθέτηση του Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

Η κ. Πελώνη πρόσθεσε ότι «μόλις τώρα η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε σε συνέντευξή της στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι ‘θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας’. Για να μη χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα».

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο

Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος «αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική», κατέληξε σχετικά η κ. Πελώνη.

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο άνοιγμα των Λυκείων και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ανέφερε: «Από σήμερα -ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- επαναλειτουργούν τα Λύκεια σε όλη τη χώρα. Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια όλων προβλέπεται αυστηρή τήρηση των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν, αλλά και αρνητικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου δύο φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας.

Το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης δημόσιας υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ολιγοσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και να πετύχουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

διάβασε και αυτό  Παραιτήθηκε ο Νικόλ Πασινιάν- Στην τελική ευθεία οι εθνικές εκλογές

Όπως αναλυτικά είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «τα επιδημιολογικά συμπεράσματα θα συνεχίσουν να εξάγονται από τον ΕΟΔΥ στη βάση των θετικών επιβεβαιωτικών κρουσμάτων που θα καταγράφονται διακριτά στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών δείχνει την σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο.

Συνολικά 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί- που βρέθηκαν θετικοί με την χρήση των self test, έμειναν σήμερα στο σπίτι τους και δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού. Και η πρώτη εφαρμογή του χαρακτηρίζεται από μεγάλη επιτυχία».

ΚΚΕ: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη… », επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ψήφο των αποδήμων.

«Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

διάβασε και αυτό  Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

Πηγή: ekirikas.com


Facebook Comments Box



Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Με το βραβευμένο θεατρικό έργο “ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ” του Κώστα Λεϊμονή,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: