ΕλλάδαΕπιχειρήσεις

Πέθανε ο Νίκος Τσαούτος ιδιοκτήτης της ΕΨΑ

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 94 ετών ο ιδιοκτήτης της ΕΨΑ και εμβληματική προσωπικότητα της Μαγνησίας, Νίκος Τσαούτος.

Ο εκλιπών κατείχε τα ηνία της επιχείρησης από την Αγριά Βόλου από το 1969 (έτος που την αγόρασε) μετατρέποντάς την σε μία από τις πιο γνωστές και πετυχεμένες στην Ελλάδα.

Συμμετείχε ενεργά και για 18 συνεχόμενα έτη στη Διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, ενώ τα τελευταία 14 εξ αυτών ήταν πρόεδρος της. Το 2021 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της ΑΕΔΕΠ ενώ και επίτιμο μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου.

ΕΨΑ: Aποχαιρέτησε τον Νίκο Τσαούτο

Σε επίσημη ανακοίνωση της η ΕΨΑ αναφέρει τα εξής: «Η οικογένεια της ΕΨΑ αποχαιρετά, με μεγάλη θλίψη, τον Νίκο Τσαούτο, τον επί πολλά χρόνια «τιμονιέρη» της ΕΨΑ, την εμβληματική προσωπικότητα, τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τη βιομηχανία αναψυκτικών και χυμών ΕΨΑ.

Ήταν ένας ισχυρός επιχειρηματίας, μία διορατική προσωπικότητα με ανήσυχο πνεύμα, ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του αλλά πάνω από όλα ήταν ο άνθρωπος που «αγκάλιαζε» το προσωπικό της ΕΨΑ με ιδιαίτερη θέρμη και ουσιαστικό νοιάξιμο απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Ο Νίκος Τσαούτος έβαλε την ΕΨΑ σε κάθε ελληνικό σπίτι από το 1969, γιγαντώνοντας την εταιρεία αναψυκτικών που δημιουργήθηκε στην Αγριά Βόλου. Υπήρξε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΔΕΠ για 14 χρόνια, είχε τη θέση του επίτιμου προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Ε.Ο.Σ. Βόλου. Συμπλήρωσε περίπου 50 χρόνια ως μέλος του Ροταριανού Ομίλου Βόλου με τεράστια προσφορά σε όλους τους τομείς, συνεισφέροντας με κάθε τρόπο στην τοπική κοινότητα. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων και ήταν πάντα ενεργός σε πολλά τοπικά αθλητικά σωματεία.

Η διοίκηση και το προσωπικό της ΕΨΑ, αποχαιρετούμε τον Νίκο Τσαούτο με οδύνη και με την δέσμευση ότι θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες του, που διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο μοντέλο παραγωγής με αγάπη και σεβασμό στον τόπο και στους ανθρώπους του.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, αποχαιρέτησε σήμερα τον Νικόλαο Τσαούτο, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μέλη της Διοίκησής του.
Όπως επισημαίνει, ήταν «άνθρωπος δραστήριος, εξωστρεφής, δημιουργικός και ακούραστος, με οξύ πνεύμα και διάθεση για προσφορά, υπηρέτησε τον Σύνδεσμο από το 1969 έως το 2016 από διάφορες θέσεις στο Διοικητικό του Συμβούλιο, με κορυφαία αυτή του Προέδρου.
Το 2016 ως ελάχιστη τιμή ο Σύνδεσμος του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου Δ.Σ.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Τσαούτος ανήκε στην ολιγομελή ομάδα των «Νεστόρων» του Συνδέσμου. Από το 1969, εκπροσωπώντας τη γνωστή βιομηχανία παραγωγής αναψυκτικών «ΕΨΑ», μπήκε στη μεγάλη οικογένεια του Συνδέσμου.
Η συνέπειά του, το ήθος του, η αφοσίωσή του, η εργατικότητά του, η αξιοπρεπής συμμετοχή του και η σύνεσή του ήταν για όλους μας, παλαιούς και νέους, που συνεργαστήκαμε μαζί του, ένα σοβαρό σημείο αναφοράς προς παραδειγματισμό και μίμηση.
Υπηρέτησε το Σύνδεσμο από τις θέσεις του Μέλους της Διοίκησης, του Συμβούλου, του Ταμία, του Αντιπροέδρου καθώς και δυο φορές από τη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου, από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι το Μάρτιο του 1995 και από το Δεκέμβριο του 2009 έως το Μάρτιο του 2010.
Επίσης ο Νίκος Τσαούτος, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου, διετέλεσε Πρόεδρος της ΑΕΔΕΠ – Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, από το 2007 μέχρι το 2020. Αναγνωρίζοντας την προσφορά και την αφοσίωσή του, το 2021 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της ΑΕΔΕΠ.
Για περισσότερα από 20 χρόνια συμμετείχε και στην Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, και συνέβαλε με την εμπειρία του στο έργο της.
Ο Ν. Τσαούτος απετέλεσε τη δεύτερη γενιά, η οποία συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή αναψυκτικών υψηλής ποιότητας. Στην αρχή από το 1954 έως το 1969 ήταν διαχειριστής της οικογενειακής επιχείρησης «Η ΑΓΡΙΑ ΜΙΧ. ΤΣΑΟΥΤΟΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε.» και από το 1969 έως το 2011 Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ Α.Ε.. Από το 2011, στην ουσία παρέδωσε τη διοίκηση της εταιρίας στους άξιους συνεχιστές της τρίτης γενιάς, αλλά παρέμεινε στο πλευρό τους διατηρώντας την Προεδρεία στο Δ.Σ. της εταιρείας.
Ο Ν. Τσαούτος ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και συμμετείχε με επιτυχία και για πολλά χρόνια και σε άλλα διοικητικά συμβούλια όπως του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου, Ομίλου Αντισφαίρισης Βόλου, Ροταριανού Ομίλου Βόλου, Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ.α. Λάτρευε τον αθλητισμό και το βουνό.
Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Μοσκαχλαϊδή και είχε δυο παιδιά, το Μιχάλη και την Πένυ, ενώ ήταν περήφανος παππούς τριών εγγονών.
Ο Σύνδεσμος κατά την έκτακτη συνεδρίαση Δ.Σ. που συγκάλεσε με αφορμή την είδηση του θανάτου του, αποφάσισε την απονομή στεφάνου, την εις μνήμην του κατάθεση 300€ υπέρ του Ορφανοτροφείο Βόλου και την υποβολή συλλυπητηρίων στην οικογένειά του, ενώ μέλη της Διοίκησης και στελέχη των υπηρεσιών του Συνδέσμου, παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία, η οποία τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου, την Δευτέρα 29/1/2024 και ώρα 16.00 στον Βόλο».

Facebook Comments Box

Απάντηση