Με στόχο να διαμορφώσει ενιαία στρατηγική και σαφές πολιτικό στίγμα ενόψει της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκαλεί σήμερα κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ – Κινήματος Αλλαγής στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.  Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η ηγεσία του κόμματος επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θεσμικών παρεμβάσεων, δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του κράτους δικαίου, τη διαφάνεια και την αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών.

 Η προεργασία είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διένειμε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τις προτάσεις του τομέα Θεσμών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ζητώντας παρατηρήσεις και εισηγήσεις από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Το ίδιο υλικό έφτασε στη συνέχεια και στους βουλευτές, προκειμένου να υπάρξει κοινή επεξεργασία των θέσεων και ενιαία επιχειρηματολογία.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να ξεκινήσει την τοποθέτησή του με συνολική αποτίμηση της πολιτικής συγκυρίας, εστιάζοντας στην οικονομία, στις κοινωνικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, αλλά και στην κατάσταση των θεσμών. Παράλληλα, αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και την ποιότητα της δημοκρατίας.

 Στη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η πρόταση του ΠαΣοΚ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση των σύγχρονων δικαιωμάτων, τη θωράκιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στους θεσμούς και τις αλλαγές στη διαδικασία της αναθεώρησης του ίδιου του Συντάγματος. Ανάμεσα στις βασικές παρεμβάσεις που προωθεί το κόμμα βρίσκεται η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, με πρόταση η διαδικασία δίωξης να περνά από ειδικό συμβούλιο, ενώ οι σχετικές υποθέσεις να οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο.

 Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην αλλαγή του άρθρου 90 για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η πρόταση του ΠαΣοΚ προβλέπει τη δημιουργία ειδικής μεικτής επιτροπής 19 μελών, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Βουλής, δικαστικοί λειτουργοί και μέλη της νομικής κοινότητας. Παράλληλα, εισηγείται την καθιέρωση τετραετούς απαγόρευσης ανάληψης δημόσιων θέσεων ευθύνης από συνταξιοδοτημένους δικαστικούς λειτουργούς.

 Στο ίδιο πλαίσιο, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στη διαχρονική της θέση για αναθεώρηση του άρθρου 16, με ρητή συνταγματική κατοχύρωση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

 Παράλληλα, το ΠαΣοΚ προτείνει αλλαγές στο άρθρο 17, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα θέσπισης ειδικών περιορισμών σε μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων σε παραμεθόριες και ευαίσθητες περιοχές της χώρας για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στις θεσμικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται ακόμη η συνταγματική κατοχύρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία θα αναλάβει ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, των εκλογικών δαπανών και των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι το ΠαΣοΚ επιδιώκει να προσέλθει στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με «συγκροτημένο και ολοκληρωμένο θεσμικό σχέδιο», επιχειρώντας να αναδείξει τη θεσμική ατζέντα ως κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα.