«Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» του Φρίντριχ Ντύρενματ παρουσιάζεται στις 30 και 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος».

Τρεις θεατρικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο περιμένουν το κοινό στο Μοσχάτο, όπου η Θεατρική Ομάδα Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Φρίντριχ Ντύρενματ «Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 21:00, καθώς και την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026, στις 20:00.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

Ένα έργο για τη δικαιοσύνη, το χρήμα και την ανθρώπινη συνείδηση

«Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τραγικές κωμωδίες της παγκόσμιας δραματουργίας. Με όχημα το μαύρο χιούμορ και την κοινωνική κριτική, ο Ντύρενματ θέτει στο επίκεντρο τη δύναμη του χρήματος, την εκδίκηση, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα όρια της ηθικής.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια πόλη που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η επιστροφή μιας πάμπλουτης γυναίκας στη γενέτειρά της δημιουργεί προσδοκίες για την οικονομική αναγέννηση του τόπου, καθώς εκείνη προσφέρει στους κατοίκους ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, ζητώντας ως αντάλλαγμα την απονομή μιας ιδιότυπης δικαιοσύνης για όσα υπέστη στο παρελθόν.

Η πρότασή της φέρνει την τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με ένα δύσκολο ηθικό δίλημμα. Οι κάτοικοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις αρχές τους και στο προσωπικό τους συμφέρον, ενώ η υπόσχεση του πλούτου δοκιμάζει τις συνειδήσεις και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το έργο διατηρεί τη διαχρονικότητά του, θέτοντας ένα κρίσιμο ερώτημα: πόσο μπορούν να αντέξουν οι ηθικές αξίες όταν έρχονται αντιμέτωπες με τη δύναμη του χρήματος;

Η δήλωση του δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου

Τη σημασία της φιλοξενίας της παράστασης για την πολιτιστική ζωή της πόλης υπογράμμισε ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος καλεί τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις.

Όπως ανέφερε, το θέατρο αποτελεί έναν ζωντανό χώρο προβληματισμού, έκφρασης και κοινωνικού διαλόγου, που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να αναμετρηθεί με αξίες και επιλογές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμμετοχή των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού στη θεατρική δημιουργία αναδεικνύει τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ο δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει να στηρίζει πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να διατηρεί τους χώρους πολιτισμού ανοιχτούς και προσβάσιμους σε όλους.

Η είσοδος και στις τρεις παραστάσεις είναι ελεύθερη, δίνοντας στους κατοίκους του Μοσχάτου, του Ταύρου και της ευρύτερης περιοχής τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα σημαντικό έργο της παγκόσμιας θεατρικής δημιουργίας.