Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις πολικές θερμοκρασίες να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εξαιτίας της χειμερινής καταιγίδας που πλήττει με σφοδρότητα τα τελευταία 24ωρα. Ήδη περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σε Καναδά και ΗΠΑ, ενώ χιλιάδες είναι και οι ακυρώσεις των πτήσεων στα μεγάλα Διεθνή Αεροδρόμια. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Βόρεια Αμερική θα αντιμετωπίσει τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων 40 ετών καθώς δεν αποκλείουν η θερμοκρασία να πέσει ακόμα και στους -55 βαθμούς κελσίου μέχρι την Κυριακή σε ορισμένες περιοχές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών θυμίζοντας Ανταρκτική. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους πολίτες να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους καθώς ο κίνδυνος να υποστούν κρυοπαγήματα μέσα σε μόλις λίγα λεπτά είναι πολύ υψηλός.
Ήδη σε πολλές περιοχές επικρατεί το απόλυτο χάος όπως για παράδειγμα στο Ουαϊόμινγκ, την Ντακότα καθώς και στα βόρεια της Μινεσότα. Μάλιστα, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ακραία φαινόμενα και θερμοκρασίες που θα σπάσουν πολλά ρεκόρ. Το ίδιο έκαναν και οι κυβερνήτες στο Κεντάκι, την Βόρεια Καρολίνα, τη δυτική Βιρτζίνια, την Τζόρτζια και την Οκλαχόμα. Ακόμα και η Φλόριντα που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας θα βιώσει ενδεχομένως τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών.
Οι έντονες χιονοπτώσεις, οι πολικές θερμοκρασίες και οι σφοδροί άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα αναμένεται να προκαλεσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τόσο στις μεσοδυτικές ΗΠΑ όσο και σε περιοχές του Καναδά, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί ότι καθημερινά θα σπάνε περίπου 100 ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας μέχρι να υποχωρήσει αυτό το ακραίο πολικό ψύχος. Οι κυβερνήτες αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόν Μπάιντεν ζήτησαν από τους πολίτες να είναι σε ύψιστη επιφυλακή και να πάρουν μέτρα, περιορίζοντας στο βαθμό που μπορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου η χειμερινή κακοκαιρία να μην προκαλέσει δεκάδες νεκρούς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόν Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να δείξουν μεγάλη προσοχή στο κύμα ψύχους που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων προειδοποποιούν ότι πρόκειται για μία χιονοκαταιγίδα που συμβαίνει μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, γεγονός που προκάλεσε τις ακυρώσεις τουλάχιστον 10.000 πτήσεων από και προς τις ΗΠΑ σε μία περίοδο που ο κόσμος ταξιδεύει λόγων των Χριστουγέννων. Μέχρι στιγμής 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 3 στο Κάνσας και 2 στην Οκλαχόμα, ενώ η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες διεκόπη λόγω των ισχυρών ανέμων και της μειωμένης ορατότητας που προκαλούν οι χιονοθύελλες. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους καθώς η μετεωρολογική βόμβα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, τις επιχειρήσεις αλλά ακόμα και στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους -30 βαθμούς κελσίου, αφού οι χιονοθύελλες σε συνδυασμό με την πολική δίνη θα προκαλέσουν μία κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου. Μάλιστα και η αίσθηση ψύχους θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση αρκεί να υπολογίσουμε ότι στο Ουαϊόμινγκ έπεσε στους -56,7 βαθμούς κελσίου. Για το λόγο αυτό η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή σε πολλές πολιτείες από το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, το Κεντάκι, το Μέριλαντ και το Μιζούρι, μέχρι την Βόρεια Καρολίνα και την Οκλαχόμα.