Μνήμη των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Τίτου του θαυματουργού, των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού, Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων καθώς επίσης και του μάρτυρος Πολυκάρπου, του Νεομάρτυρος Παναγιώτου του εν Ιεροσολύμοις, και του Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομηδείας ασκήσαντος.

Οι άγιοι αυτάδελφοι Αμφιανός και Αιδέσιος οδηγήθηκαν στη χριστιανική πίστη από τον άγιο μάρτυρα Πάμφιλο, του οποίου προσπάθησαν να μιμηθούν τις αρετές αλλά προ πάντων την «υπέρ Χριστόν άθλησή του». Και τούτο δεν άργησε, σύμφωνα με το συναξαριστή.

Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν από τον έπαρχο Ουρβανό. Πρώτος ανακρίθηκε ο Αμφιανός, ο οποίος αφού αντιστάθηκε στις προκλήσεις και δε θυσίασε στους ειδωλολατρικούς θεούς, με παρρησία ομολόγησε την πίστη και την αγάπη του στο Θεάνθρωπο Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Ένεκα της σταθερότητάς του αυτής, βασανίστηκε σκληρά και τέλος ρίχθηκε στη θάλασσα δεμένος, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

O δεύτερος αδελφός, ο Αιδέσιος, αφού ομολόγησε κι αυτός με θάρρος την πίστη του στον Παντοδύναμο Τριαδικό Θεό, εξορίστηκε στην Αίγυπτο όπου καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα. Με καρτερία υπέμεινε τα μαρτύρια και τους ευτελισμούς, διότι γνώριζε ότι όλα γίνονται προς δόξα του αληθινού Θεού.

Όταν όμως ο σκληρόκαρδος άρχοντας Ιεροκλής βασάνισε απάνθρωπα κάποιο Χριστιανό, ο Αιδέσιος τον χαστούκισε δημόσια. Αποτέλεσμα ήταν να βασανιστεί παραδειγματικά και τέλος να ριφθεί κι αυτός στη θάλασσα, όπως και ενωρίτερα ο αδελφός του.

Σήμερα επίσης, Παρασκευή της Γ΄ Εβδομάδας των Νηστειών, τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το δε απόγευμα, τελείται μαζί με το Μικρό Απόδειπνο η ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό της πατρίδας μας και της οικουμένης ολόκληρης.

διάβασε και αυτό  Η εορτή Του Αγίου Δαμιανού στη χιονισμένη Λάρισα

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ» είπε ο Κυριάκος…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: