Πολιτισμός

Microcosmos: Ηχητικές Υπερβάσεις στον Φάρο Ruby Rushton

Η σειρά συναυλιών Microcosmos του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πραγματοποίησε φέτος ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, που κινήθηκε πέρα από ταμπέλες και είδη, με πρωταγωνιστές μουσικούς που σε όλη την πορεία τους εξερευνούν τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου, από το Oded Tzùr Quartet και τον Lambert στους «εγχώριους» Jan Van & Fotis Siotas και MOb. Tην Κυριακή 31 Mαρτίου στις 21.00, ο Φάρος του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τους Ruby Rushton, ένα από τα κορυφαία, πιο προοδευτικά και παραγωγικά συγκροτήματα της ακμάζουσας jazz σκηνής του Λονδίνου, στην τελευταία, για φέτος, συναυλία της σειράς, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δημιούργημα της πολυπραγμοσύνης και της παραγωγικότητας του μουσικού και παραγωγού Tenderlonious και με οδηγό τα διδάγματα του John Coltrane, οι Ruby Rushton βρίσκονται στο προσκήνιο της jazz σκηνής του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη από την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ Two for Joy το 2015. Η μουσική τους συνδυάζει τη spiritual jazz με μουσικά ιδιώματα όπως το hip hop, το afrobeat, το post-bop και το funk, αλλά και τα επιμέρους γνωρίσματα της underground σκηνής. Από το ντεμπούτο τους και μετά, τους χαρακτηρίζει μία εξελικτική πορεία, που κορυφώνεται – σε ό,τι αφορά την αποδοχή και την επιτυχία – με το τέταρτο άλμπουμ τους, Ironside (2019), το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή μουσικό Τύπο και ξεχώρισε ως ένα από τα καλύτερα jazz άλμπουμ των τελευταίων ετών.
Οι επόμενες κινήσεις του γκρουπ ήταν ανάλογες, ανοίγοντας περαιτέρω τη βεντάλια της spiritual jazz μέσα από προσεγμένες εκδόσεις, που τύχαν ευρείας αποδοχής και άνοιξαν τον δρόμο για τις jazz σκηνές και τα φεστιβάλ του κόσμου. Οι Ruby Rushton, χάρη στη δημιουργική αντίληψη του Tenderlonious και την υψηλή αισθητική που διαθέτουν ως μουσικοί, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των jazz influencers που κυριαρχούν στα media ως δημοσιογράφοι, DJs, ή παραγωγοί ραδιοφωνικών εκπομπών. Κυρίως, όμως, έχουν αγαπηθεί από μια νέα γενιά jazz ακροατών που ανακαλύπτουν, μέσω της μουσικής τους, ποιότητες που έχουν κυριαρχήσει στη σύγχρονη jazz από εμβληματικούς μουσικούς, όπως οι John Coltrane, Sun Ra, Yusef Lateef, Pharoah Sanders, αλλά και πρωτοπόρους -με όρους του 21ου αιώνα- του jazz rock, όπως ο Herbie Hancock με τους Headhunters ή ο Chick Corea με τους Return to Forever.

διάβασε και αυτό  Γάμοι με κόσμο από 1η Ιουλίου και Πανηγύρια

Microcosmos: Ruby Rushton
Κυριακή 31/03, 21.00, Φάρος ΚΠΙΣΝ
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15€, μειωμένο 10€
Προπώληση:
 Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services
 Τηλεφωνικά στο 210 7234567 (Ticket Services)
 Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣN snfcc.org/RubyRushton καθώς και στις σελίδες του στα social media @SNFCC.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €633 εκατομμύρια ($764 εκατομμύρια).
========================================================================
Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:
• To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι:
o Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Δευ-Kυρ: 06.00-00.00
o Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-21.00
• Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
• Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
• Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
• Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών,
στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

διάβασε και αυτό  Η αληθινή ιστορία της εκδίκησης των 47 σαμουράι που πήραν για τον άδικο θάνατο του άρχοντά τους

• Στο 5ο επίπεδο του κτιρίου της ΕΛΣ λειτουργεί το βραβευμένο -με δύο MICHELIN Αστέρια στον Οδηγό της Αθήνας για το 2022 και το 2023 και ένα MICHELIN Green Αστέρι για τη Βιώσιμη Γαστρονομία- εστιατόριο DELTA.
• Στο ΚΠΙΣΝ λειτουργεί το SNFCC Store με μία μεγάλη και διαρκώς εξελισσόμενη συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.
• Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την
ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Facebook Comments Box

Απάντηση