Εκδηλώσεις

Μια μεγάλη γιορτή για το περιβάλλον στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον, που μας προσκαλεί να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την καθημερινότητα και τις επιλογές μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Δημιουργώντας μια πλατφόρμα συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το SNFCC Green Weekend 2024 μεταμορφώνει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ένα ζωντανό εργαστήριο με σκοπό τη συλλογική ενεργοποίηση για την αρμονική και βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπου και βιοποικιλότητας στο πλαίσιο του αστικού κέντρου.

Όσες και όσοι επισκεφθούν το SNFCC Green Weekend θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, με ελεύθερη είσοδο, σε ένα πράσινο φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις για καίρια θέματα σε σχέση με το μέλλον της αστικής ζωής, εκθέσεις, προβολή ταινίας, μουσική, καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και ποικίλες ποδηλατικές δράσεις.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 18.00, η εναρκτήρια ομιλία θα παρουσιάσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως Κόμβο Βιωσιμότητας, με ομιλητές τον γενικό διευθυντή του ΚΠΙΣΝ Δημήτρη Πρωτοψάλτου και τη διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής Γαβριέλλα Τριανταφύλλη. Στις 18.30 τρεις διακεκριμένοι ομιλητές, η αρχιτέκτων τοπίου Ελισσάβετ Μπαργιάννη, επικεφαλής Αστικής Υπερθέρμανσης του Δήμου Αθηναίων, η Αλεξία Σπυριδωνίδου, μέλος της ομάδας Εμπειρογνωμόνων Αστικής Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Άρης Τσαγκρασούλης, καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζουν τις «προκλήσεις των πόλεων σήμερα» και προτείνουν λύσεις. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Νατάσα Μαστοράκου. Στη συνέχεια, στις 20.00, τη σκυτάλη παίρνουν ο αρχιτέκτων Ζήσης Κοτιώνης και ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης, που ανταλλάσσουν σκέψεις για το πώς το αστικό τοπίο επηρεάζει την ψυχική υγεία των κατοίκων των πόλεων. Συντονίζει η συγγραφέας Βίβιαν Στεργίου.

διάβασε και αυτό  Κυκλοφοριακή Μελέτη του Ανοιχτού Εμπορίου Δήμου Καλλιθέας

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 18.00 η συζήτηση ξεκινά με ένα πάνελ που συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Χρήστου, με θέμα τις «πράσινες όψεις του αστικού τοπίου» και ομιλητές τον Γιώργο Αποστολόπουλο, αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, την Αντιγόνη Γκούφα, από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, και την Έλλη Παγκάλου, αρχιτέκτονα τοπίου. Στις 19.00 στη συναρπαστική νέα ενότητα του φεστιβάλ που φέρει τον τίτλο «Green Slam» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σύντομες τοποθετήσεις από πρόσωπα που ασχολούνται με την πόλη και το περιβάλλον και κάνουν τη διαφορά, τους Γιάννη Ζουμάκη (αστικό ποδηλάτη), Ελένη Μουγιάκου (υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Κύρια Ερευνήτρια του έργου Urban Heat Watch), Τάση Παπαϊωάννου (αρχιτέκτονα, ομότιμο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ), Νίκo Πατσαβό (αρχιτέκτονα, πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Μαρία Πετεινάκη (αρχιτέκτονα), Ελένη Ράπτη (διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας), Γιώργο Ρυμενίδη (επίκουρο Καθηγητή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Βασίλη Σταμογιάννη (Οργάνωση ΓΗ), Βασίλη Σφακιανόπουλο (Save Your Hood), Εβελίνα Φαλιάγκα (Urbana). Συντονίζει η Ελίνα Συρρή, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, μέλος του πρώτου SNFCC Youth Council.

Ακολουθεί, στις 20.30, η πολυαναμενόμενη κεντρική ομιλία του φεστιβάλ από τον Maurizio Carta, πολεοδόμο, αρχιτέκτονα, καθηγητή αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, ο οποίος θα μιλήσει για τις προκλήσεις των δυτικών πόλεων και τον τρόπο διαχείρισής τους με το βλέμμα στραμμένο στον ορίζοντα της προστασίας του περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση μιας «συμμαχίας» μεταξύ πόλεων, φύσης και κατοίκων.

διάβασε και αυτό  Festival Alzheimer 2024
Έκθεση Φωτογραφίας «Ακάλυπτοι», Όλγα Δέικου

Όλες οι ομιλίες/συζητήσεις διεξάγονται στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, καθώς και προς/από τα αγγλικά.

To πρόγραμμα του SNFCC Green Weekend 2024, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), περιλαμβάνει επίσης τη διαδραστική εικαστική εγκατάσταση Lightbattle X των Venividimultiplex (Light Art Collection, Ολλανδία), δύο εκθέσεις φωτογραφίας («Ακάλυπτοι» της Όλγας Δέικου και «RIDE AΘENS» του Σπύρου Μπακάλη) και μία έκθεση μελετών νέων αρχιτεκτόνων με τίτλο «Ανθρώπινοι Οικισμοί – Βιώσιμες Κοινότητες», την προβολή του ντοκιμαντέρ των Wim Wenders – Juliano Ribeiro Salgado, «Tο αλάτι της γης», συναυλία του Ergon Ensemble, υπαίθρια αγορά λουλουδιών, Open Agora με θέμα το περιβάλλον, ποδηλατικές δράσεις, καθώς και πλήθος δημιουργικών εργαστηρίων και ψυχαγωγικών δράσεων για παιδιά και ενήλικες.

Υποστηρικτές SNFCC Green Weekend: Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, L’Oréal Hellas. Το SNFCC Green Weekend 2024 πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

«Η Λέσχη της Φύσης»

 

Facebook Comments Box

Απάντηση