Οικονομία

Μηνύματα για οφειλές του παρελθόντος στους … «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους στέλνει η ΑΑΔΕ

Μπιλιετάκια σε μορφή ηλεκτρονικού μηνύματος θα στείλει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, η ΑΑΔΕ, σε περισσότερους από 20 χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν διαπιστωμένες οφειλές για το έτος 2017.

Τα μπιλιετάκια θα σταλούν στους …20 χιλιάδες «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους οφειλέτες για τις δηλώσεις εισοδήματος πριν από έξι χρόνια.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εκτός από τα 6,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά που θα εκδώσει φέτος για τις δηλώσεις εισοδήματος του 2022, στη συνέχεια θα αποστείλει και τουλάχιστον 15.000-20.000 σε φορολογουμένους για εισοδήματα του 2017, τα οποία αμέλησαν να τα δηλώσουν το 2018 και που, αν έφτανε η 1η Ιανουαρίου χωρίς να κάνουν δήλωση, θα διαγράφονταν και δεν θα μπορούσαν να εισπραχθούν ποτέ, λόγω παρέλευσης πενταετίας από τότε που είχαν την υποχρέωση -όπως και όλοι οι υπόλοιποι- να τα δηλώσουν.

Έτσι με το συγκεκριμένο σύστημα που θα εφαρμόσει η ΑΑΔΕ μπορεί να επιβάλει φόρους «εξ αποστάσεως», ακόμα και χωρίς καν να υπάρχει φορολογική δήλωση του φορολογουμένου. Θα εκδώσει πράξεις επιβολής «εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος» για όσους αμέλησαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πάνω από 60.000 φορολογούμενοι αμελούν να υποβάλουν δήλωση. Άλλοι δικαιολογημένα ή από άγνοια ενδεχομένως (π.χ. συγγενείς εκλιπόντων), άλλοι επίτηδες όμως, για να μην πληρώσουν φόρους εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος ή φόρο πολυτελείας στο β΄ εξάμηνο κάθε έτους.

Πλέον η ΑΑΔΕ τόσο στους αμελείς φορολογούμενους πολίτες όσο και σε εκείνους που θα επί σκοπώ δεν συμπληρώνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις θα τους θυμίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Facebook Comments Box
διάβασε και αυτό  ΥΠΕΝ: Στήριξη μέσω των δήμων με φθηνό ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυρία

Απάντηση