Eκκλησιαστικά Νέα

Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιόρτασε η Κεφαλονιά τον πολιούχο της Άγιο Γεράσιμο

Το πρωί της 16ης Αυγούστου τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια, ο εορτασμός του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά.

Χιλιάδες πιστοί από διάφορα κράτη και από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν για να προσκυνήσουν το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου μας.

Στην πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία, χοροστάτησε ο σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. κ. Αλέξιος, συγχοροστατουντων του σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριου και των επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου και Ευρίπου κ. Χρυσόστομου.

Το παρών στην τελετή έδωσαν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, η οποία εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής Κεφαλονιά και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ο Αντιπερειφεριάρχης Κεφαλονάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Άγιος Γεράσιμος ο εν Κεφαλληνίας
Ο Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς είναι άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και γνωστός ως πολιούχος άγιος της Κεφαλλονιάς.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506. Ο άγιος έφυγε έφηβος από το σπίτι του το 1527 πήγε στη Ζάκυνθο για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του. Αργότερα πήγε στην Ιερουσαλήμ όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό με το όνομα Γεράσιμος. Εκεί έμεινε δώδεκα χρόνια υπηρετώντας στο ναό της Αναστάσεως. Περιόδευσε στην Αίγυπτο και τη Συρία για να επιστρέψει το 1559 στην Κεφαλονιά όπου και ίδρυσε το μοναστήρι του.

Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε την 15η Αυγούστου του 1579. Επειδή την ημέρα αυτή γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, η γιορτή του Άγιου Γεράσιμου είναι ακριβώς την επόμενη μέρα στις 16 Αυγούστου, επίσημη αργία στο νησί. Το σκήνωμα του Άγιου Γεράσιμου έμεινε ως εκ θαύματος ανέπαφο.

Μέσα στο Ναό σώζεται και το ασκητήριο του Αγίου, στο οποίο κατεβαίνει κανείς από σκάλα μήκους τριών μέτρων και το οποίο χωρίζεται από μία στενή οπή σε “δύο δωμάτια”. Στην Μονή σώζονται τα τρία μεγάλα πλατάνια που φύτευσε ο Άγιος, τα τρία πηγάδια και τα 37 μικρότερα που άνοιξε με τα χέρια του, καθώς και τα δύο αλώνια που έχτισε, και στα οποία εργαζόταν για να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη Μονή.

διάβασε και αυτό  ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ εκ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται επίσης και στις 20 Οκτωβρίου, η οποία μέρα αποτελεί και επίσημη αργία στο νησί της Κεφαλονιάς.

Τις ημέρες αυτές γίνονται και ισάριθμες Λιτανείες με μεγάλη συμμετοχή κλήρου και λαού.

Μπορεί να είναι εικόνα πλήθος

Το όνομα “Γεράσιμος” είναι από τα πιο κοινά αντρικά ονόματα στο νησί, ενώ για τις γυναίκες με το όνομα “Γερασιμούλα”.

Στις ομιλίες αναφέρθηκε η οσιακή ζωή του Αγίου Γερασίμου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μεγάλους πνευματικούς του αγώνες που τον κατέστησαν επίγειο άγγελο και ουράνιο άνθρωπο, στην παρουσία του και στην μεγάλη του προσφορά στην Κεφαλονιά και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζοντας πως για τους Κεφαλλονίτες το Ιερό και άφθαρτο λείψανο του Αγίου Γερασίμου είναι ο πολύτιμος θησαυρός τους.

Χρόνια Πολλά με υγεία και Βοήθεια μας ο Άγιος!

άρθρο της Θεοκλήτη Μεσουρίδου

Πρόεδρος Συλλόγου  Τριτέκνων  Νομού Αττικής
Γ. Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καλλιθέας

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Μία εθνική εφήβων… όνειρο, κέρδισε την Σερβία στον τελικό του…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: