ΕλλάδαΟικονομία

Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν τα αδήλωτα ως τώρα τετραγωνικά– Αλλαγές στη βεβαίωση ΤΑΠ

Σε ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών στα ακίνητα έως τις 30 Ιουνίου μπορούν να προβούν οι  ιδιοκτήτες ακινήτων, δίχως την επιβάρυνση των υπέρογκων  αναδρομικών χρεώσεων αλλά και των  δημοτικών φόρων, τελών, προσαυξήσεων και προστίμων με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Η δήλωση των «αδήλωτων» τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% των πρόσθετων ποσών των δημοτικών φόρων και τελών που αναλογούν στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν από τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις που φθάνουν μέχρι και το 200%, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Εως και σε είκοσι τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης (πλην της τελευταίας δόσης των δέκα ευρώ)  να καταβληθούν προς τους ΟΤΑ  για φυσικά πρόσωπα και (τα πενήντα ευρώ) για τα νομικά πρόσωπα. Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων, που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούνται σε ισχύ.

Σε λειτουργία πλατφόρμα

Σε εφαρμογή της  νέας ρύθμισης θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την υποβολή των εκπρόθεσμων αρχικών ή διορθωτικών δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.

 

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ με τους κωδικούς του TAXISNET , στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του, που είναι καταχωρημένα στο Ε9 και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

 

Η διαδικασία για τη δήλωση των «αδήλωτων» τετραγωνικών μέτρων ολοκληρώνεται στα ακόλουθα βήματα:

  • Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
  • Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά το Δήμο στον οποίο ανήκει.
  • Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.
  • Υποβολή της δήλωσης.
διάβασε και αυτό  Πληρωμές 20,3 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι δικαιούχοι

Αλλαγές στη βεβαίωση ΤΑΠ

 

 Προβλέπεται εναλλακτικά και εφόσον το επιθυμεί ο μεταβιβάζων ή ο αγοραστής ή υπάρχει αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης περί μη οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας η δυνατότητα κατάθεσης συγκεκριμένου ποσού ως εγγύηση στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου, μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής.

Καθορίζονται το ύψος της εν λόγω εγγύησης [ποσοστό (0,3%) επί της αξίας πώλησης του ακινήτου], η διαδικασία είσπραξης των ποσών, εκκαθάρισης της οφειλής του Τ.Α.Π. καθώς και βεβαίωσης των υπολειπόμενων ποσών ή επιστροφής ως αχρεωστήτως καταβληθέντων των επιπλέον ποσών. Η εκκαθάριση ανατρέχει σε βάθος πενταετίας ενώ οφειλές πέραν αυτής δεν αναζητούνται και δεν βεβαιώνονται. Η είσπραξη των υπολειπόμενων ποσών διενεργείται εφάπαξ ή σε δόσεις κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Επίσης, επιτρέπεται, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, η αναστολή της υποχρέωσης υποβολής της ανωτέρω βεβαίωσης περί μη οφειλής Τ.Α.Π. για τη μεταβίβαση της κυριότητας των πάσης φύσεων ακινήτων.

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: