ΚοινωνίαΠολιτισμόςΣυνεντεύξεις

Μαζί και Απέναντι με την Κυριακή Δερέμπεη ο Δημήτρης Μπιζιώτας

Πάντα αναρωτιόμουν πως μπορεί η νέα γενιά να τα καταφέρει αν τους δίνουμε την δυνατότητα, τα εφόδια, να προχωρήσουν μπροστά, ακόμα και αν έχουν δυνατότητες. Τελικά αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πρέπει να έχουν πείσμα, υπομονή, αγάπη για αυτό που κάνουν και θα τα καταφέρουν την κατάλληλη στιγμή όταν έρθει το κατάλληλο πλήρωμα του χρόνου. Γεγονός που αποδεικνύεται και από την συζήτηση καλύτερα δεν θα έλεγα συνέντευξη με την Κυριακή Δερέμπεη που ακολουθεί.

Ποια είναι η Κυριακή Δερέμπεη;

  Η Κυριακή Δερέμπεη είναι η κόρη της Μαρίας και του Γιάννη. Γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιά. Πεισματάρα και καλόκαρδη, καλλιτεχνική φύση και πολυπράγμων. Ένας άνθρωπος θεωρώ ιδιαίτερα βαθυστόχαστος και τελειομανής. Η μουσική χαρακτηρίζει την ζωή μου από την γέννησή μου θαρρώ. Έτσι λοιπόν, θα χαρακτήριζα την Κυριακή μια ύπαρξη “καταδικασμένη” να υπηρετεί την μουσική σε κάθε ευκαιρία και πρόκληση. Έτσι λοιπόν πειραματίστηκα και στην Eurovision, τραγουδώντας τα “κόκκινα φεγγάρια”. Καθώς το “Κάιρο” που κυκλοφόρησε το 2017. Έχω πειραματιστεί σε ξένες γλώσσες, ρώσικα, σέρβικα, ισπανικά κ.α. Και με το σαντούρι μου θα παίξω όχι αμιγώς παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και τραγούδια ελλήνων συνθετών, κλασσικά και περσικά τραγούδια.

 

Η σχέση σου με την μουσική ξεκίνησε από ποια ηλικία και τι έκανες μέχρι σήμερα ; 

 

Η μητέρα μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διάλεξε να ακούει κλασική μουσική, καθώς ο παππούς μου υπήρξε καθηγητής βυζαντινής μουσικής και ιεροψάλτης. Μουσικοί υπήρξαν συγγενείς και ιεροψάλτες, άρα με γνώσεις βυζαντινής μουσικής. Ο παππούς μου κατά την γέννησή μου είπε όταν ακόμη ήμουν στην θερμοκοιτίδα πως τραγουδίστρια θα γίνω, με αφορμή το έντονο κλάμα, που θεώρησε γερά πνευμόνια. Έτσι σε ηλικία 5,5 ετών ερωτεύτηκα το σαντούρι και άρχισα την εκμάθησή του. Αργότερα ασχολήθηκα και με άλλα μουσικά όργανα. Με κέρδισε η φωνητική, το τραγούδι και παραμένω από την ηλικία των δώδεκα έως σήμερα να τραγουδώ και να παίζω σαντούρι. Από την ηλικία των 12, συμμετάσχω σε συναυλίες πολυσυμμετοχικές ή και δικές μου. Ανάμεσα στους, Μανώλη Μητσιά, Βασίλη Λέκκα, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Πασχάλη Αρβανιτίδη κ.α. Στο θέατρο με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τώρα με σκηνοθέτιδα στο θέατρο Γκλόρια θα συνεργαστούμε με την Ρέινα Εσκενάζι σε μια εξαιρετική παράσταση. Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, στα νησιά, στην Μακεδονία τραγουδώντας και παίζοντας σαντούρι. Έχω πραγματοποιήσει σεμινάρια σαντουριού σε δημοτικά κυρίως σχολεία της Ελλάδας. Τα δύο τελευταία μου single έχουν την υπογραφή του δασκάλου Μίμη Πλέσσα και της συζύγου του Λουκίλας Καρρέρ-Πλέσσα. 

διάβασε και αυτό  Γραμμή SOS τηλεφωνική γραμμή για ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους.

Τι σημαίνει για εσένα Ποίηση, Διήγημα, έχεις γράψει κάποια βιβλία και αν ναι, ποια είναι αυτά; 

Δύο είναι τα βιβλία που έχω με προσωπική επιμέλεια εκδώσει. “Με τα μάτια της καρδιάς, από τα βάθη της ψυχής” το οποίο εκδόθηκε λίγα χρόνια πριν, όταν ήμουν μαθήτρια γυμνασίου. Καθώς το δεύτερο με τίτλο “Όταν η καρδιά συναντά το νου” που θεωρώ “γούρι μου” και εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2018. Ποίηση για μένα, δείγμα γραφής, ένα ατελείωτο ταξίδεμα του νου και της ψυχής μέσα από το οποίο φθάνεις σε ένα υπέροχο μονοπάτι, κατά το οποίο μπορείς να κάνεις κατάθεση ψυχής, παραδομένος στην θάλασσα των σκέψεων και των ανησυχιών σου. Έχω αρχίσει την συγγραφή 7 βιβλίων κοινωνικού περιεχομένου και αρκετά ιδιαίτερα ως προς την διαμόρφωσή τους. Όμως χρειάζεται αρκετή ενημέρωση και επεξεργασία για να φθάσουν στα βιβλιοπωλεία… και γιατί όχι, να ανέβουν στην θεατρική σκηνή!

Αποφάσισες να ασχοληθείς με την Δημοσιογραφία; Γιατί τι πιστεύεις σημαίνει Δημοσιογραφία; 

Εντολέας του δημοσιογράφου οφείλει να είναι ο κόσμος και να εκφράζει την αλήθεια. Το επάγγελμα του δημοσιογράφου θα πρέπει να είναι λειτούργημα από την άποψη ότι ο δημοσιογράφος επιτελεί κοινωνικό έργο. Εκ φύσεως αγαπώ την έρευνα, την αναζήτηση, την σωστή δημόσια τοποθέτηση, ορθή έκφραση λόγου. Οι τομείς με τους οποίους ασχολείται η δημοσιογραφία καλύπτουν όλα τα ζητήματα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Κι ακόμα όσον αφορά τον πολιτισμό θεωρώ ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου όταν είναι σωστός και έχει στόχο την ουσιαστική ανάδειξη του συνεντευξιαζόμενου, μπορεί να αφήσει υλικό σπουδαίο. Έτσι λοιπόν, οι βασικές αρχές της δημοσιογραφίας οφείλουν να χαρακτηρίζουν τον δημοσιογράφο και ο δημοσιογράφος την ποιότητα εκ του αποτελέσματος. 

διάβασε και αυτό  Χριστούγεννα με test, μάσκα παντού και χωρίς εκδηλώσεις

Πως φαντάζεσαι την Κυριακή μετά από δέκα χρόνια;

 Ωραία ερώτηση και δύσκολη. Πριν δέκα χρόνια, εάν με ρωτούσατε, πραγματικά δεν φανταζόμουν όσα μου έφεραν τα τελευταία δύο χρόνια. Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει ένα λεπτό. Να έχουμε την υγεία μας πρώτα απ’ όλα. Κι εγώ και οι άνθρωποι που αγαπώ και αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της ζωής μου. Οι άνθρωποι μας κάνουν ευτυχισμένους. Η δόξα από μόνη της είναι πατερίτσες. Έτσι λοιπόν, σε δέκα χρόνια φαντάζομαι πως θα έχω υλοποιήσει αρκετά από τα όνειρα και τους στόχους μου. Όλα βασίζονται στην θέληση, την υπομονή και την υπομονή. Εύχομαι σε δέκα χρόνια από τώρα να είμαι ευτυχισμένη, με μια αρμονική προσωπική και επαγγελματική πορεία.   

Μίλησε μας για το τραγούδι “Έρωτας στο αιγαίο” το οποίο είναι ένα εκ των τραγουδιών που έγραψε ο Μίμης Πλέσσας για σένα. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, θα κυκλοφορήσει ένας ολοκληρωμένος δίσκος με τραγούδια γραμμένα για σενα. Πως αισθάνεσαι για αυτό; 

https://www.youtube.com/watch?v=68HbS_gPaOs

Το τραγούδι “Έρωτας στο αιγαίο” είναι ένα νησιώτικο τραγούδι, σε μουσική και ενορχήστρωση Μίμη Πλέσσα και στίχους της συζύγου του Λουκίλας Καρρέρ-Πλέσσα. Ένα ιδιαίτερο και τσαχπίνικο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε έτσι ώστε να παίξω και σαντούρι μέσα σε αυτό. Ταξίδεμα στα ελληνικά νησιά με φινάλε την Πάρο. Έχει μια εξαιρετική ατάκα, που έχει σχολιαστεί έντονα από την στιγμή που κυκλοφόρησε, στο τελευταίο κουπλέ. Είμαι πολύ χαρούμενη και αισθάνομαι ευλογημένη. Σέβομαι τον δάσκαλο Μίμη Πλέσσα και ευχαριστώ από καρδιάς την σύζυγό του Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα, το ήρεμο κύμα στο μελωδικό ταξίδι, με καπετάνιο στο καράβι τον Μίμη Πλέσσα. Δίχως την κυρία Λουκίλα, τίποτα δεν θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά. 

διάβασε και αυτό  Αστρολογικές προβλέψεις 22 Νοεμβρίου-28 Νοεμβρίου

Τα μέτρα έχουν διακόψει τις μουσικές παραστάσεις. Ακυρώθηκε η παρουσία σου στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε μια εκδήλωση η οποία είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σου και πως αισθάνεσαι για την παρουσία σου στο γήπεδο της ΑΕΚ; 

Κάναμε το γύρισμα στην NOVASPORTS με την ΑΕΚ, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Είχε γίνει Viral. Δυστυχώς λίγο μετά ο κορονοϊός διέκοψε την καλλιτεχνική δράση. Προσωπικά από αυτή τη χρονιά θα μου μείνει το “αντίο” του Κώστα Βουτσά. Κι αυτό όχι μόνον γιατί έδωσε χρώμα μέσα από τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο. Αλλά γιατί η ΑΕΚ τίμησε με την δικιά μου φωνή, τη μνήμη του Κώστα Βουτσά, κρατώντας ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη του αγώνα με το Ρέθυμνο. Εκεί λες, πως τα φέρνει η ζωή. Με συγκλόνισε το γεγονός. Η εκδήλωση στο μουσείο της Ακρόπολης ακυρώθηκε δυστυχώς. Θα ήταν κάτι ιδιαίτερο και σπουδαίο. Σε κάθε περίπτωση εύχομαι να μπορέσουμε και να μας δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις σε σύμπραξη με τον Μίμη Πλέσσα, παράλληλα με το θέατρο στο οποίο θα συμμετάσχω σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ. Αφοσίωση στην σχολή και παράλληλα μουσική, μουσική, μουσική….

Δημήτρης Μπιζιώτας

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: