Αφιερώματα

Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα μιλάει στο «Ε.Κ.» για τον Μίμη Πλέσσα

 

Η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα σε μία αποκλειστική συνέντευξη στην Αμερική, στον «Εθνικό Κήρυκα» και στην Κατερίνα Πλουμιδάκη , ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του συζύγου της, Μίμη Πλέσσα, του μεγαλύτερου Έλληνα συνθέτη με 70 χρόνια δημιουργίας.

Το έργο του Μίμη Πλέσσα είναι τόσο ευρύ και διαχρονικό, έχει αγγίξει τις ψυχές των Ελλήνων και ενώσει τόσες γενιές. Ο Μίμης είναι ο δημιουργός που ένωσε όλους τους Έλληνες και δεν τους χώρισε ποτέ. Το έργο του έχει αγαπηθεί από πέντε γενιές.

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα και επτά διεθνείς διακρίσεις. Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.

Η Λουκίλα αποδελτιώνει και έχει πάντα την επιμέλεια και την φροντίδα στη δισκογραφία του Μίμη Πλέσσα, στην τηλεόραση και στις εμφανίσεις του ενώ διαχειρίζεται όλο το ρεπερτόριο και το αρχείο του.

Ο Μίμης Πλέσσας είναι παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο του, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κυρία Πλέσσα πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο «Ποιος το ξέρει» που γράψατε για τον Μίμη Πλέσσα.

 

Εθνικός Κήρυξ

Λουκίλα Πλέσσα: Προίκα μεγάλη για μένα το να μπορώ να διηγηθώ τα όσα ζήσαμε μαζί, αλλά και ευλογία να τον ακούω να μου διηγείται όσα βίωσε στα παιδικά του χρόνια, στην εφηβεία, στα φοιτητικά του χρόνια στην Ελλάδα και στην Αμερική.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν «δύο βιβλία σε ένα», με τις αφηγήσεις του συνθέτη να παντρεύονται με τα κοινά μας βιώματα. Ένας σύντροφος-φωτεινός φάρος, ο οποίος επί τρεισήμισι ολόκληρες δεκαετίες που είμαι στο πλευρό του σκορπίζει απλόχερα το λαμπερό του φως σε όλο τον κόσμο, μα και τη σκιά του σε όποιον στέκεται δίπλα του.

διάβασε και αυτό  Η Καλλιθέα της Λήμνου

«Ε.Κ.»: Κυρία Πλέσσα στο βιβλίο σας λέτε: «Ένας συνθέτης που δεν είχε συνειδητοποιήσει τη δύναμη των όσων είχε γράψει. Ένας συνθέτης που το κύκλωμα της δισκογραφίας τον είχε πείσει ότι είχε τελειώσει!».

Λ. Πλέσσα: Ο Μίμης δεν υπέγραψε ποτέ συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε κανέναν να προωθήσει το έργο του ή να το «πιστώσει στον Συνθέτη».

Όσα τραγούδια είχε γράψει θεωρήθηκαν επιτυχίες των τραγουδιστών. «Το Άγαλμα του Πουλόπουλου», «Βρέχει Φωτιά στη στράτα μου του Διονυσίου» κ.λπ. Δεν είχε μάνατζερ, δεν είχε κάποιον δικό του άνθρωπο να μπορεί να προβάλλει τα όσα κάνει, με αποτέλεσμα στα μέσα της δεκαετίας του ’80 που τον γνώρισα εγώ να είναι αποτραβηγμένος από τα πάντα και να έχει πιστέψει στην κυριολεξία ότι «κανείς δεν τον θυμάται…».

«Ε.Κ.»: Η πρώτη ανηφόρα που αντιμετωπίσατε ήταν να συστήσετε στον Μίμη τα τραγούδια του…

Λ. Πλέσσα: Οταν με άκουσε ένα βράδυ στο ραδιόφωνο να ξεκινώ την εκπομπή μου «Νυχτερινό Πεντάγραμμο» στο Κανάλι 1 του Πειραιά το 1988 με το «Γλυκά πονούσε το Μαχαίρι» με τον Τόλη Βοσκόπουλο και να εκφωνώ ότι είναι τραγούδι των Πλέσσα & Παπαδόπουλου μου τηλεφώνησε το άλλο πρωί και μου είπε: «Κορίτσι μου χτες βράδυ ξεκίνησες την εκπομπή σου με ένα πολύ όμορφο τραγούδι αλλά είπες ότι είναι δικό μου. Δεν είναι. Το μπέρδεψες με το «Ένα ρολόι σταματημένο. Αυτό είναι δικό μου!».

Και αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές. Δεν θυμόταν το «Τι σου ‘κανα και πίνεις», το «Τόσα καλοκαίρια», το «Όλα δικά σου μάτια μου» και πάρα πολλά άλλα…

 

Εθνικός Κήρυξ

«Ε.Κ.»: Ανάμεσα στα χιλιάδες βραβεία και διακρίσεις που έχει λάβει ο άντρας σας, κατέχει το μεγάλο βραβείο της λατρείας του κόσμου.

Λ. Πλέσσα: Αυτό σίγουρα είναι το πολυτιμότερο χωρίς αμφιβολία. Έχει βραβευτεί από τον Πατριάρχη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από εκατοντάδες δημάρχους, αλλά η συγκίνηση που νιώθουμε και οι δυο όταν μπαίνουμε σε ένα θέατρο για να δούμε μια παράσταση ή έναν δημόσιο χώρο και σηκώνεται όρθιος σύσσωμος ο κόσμος και τον χειροκροτάει μέχρι να καθίσει στη θέση του δεν συγκρίνεται…

διάβασε και αυτό  Η Κατερίνα Πλουμιδάκη συζητά με τον Πάνο Σατζόγλου του HellenicDNA

«Ε.Κ.»: Η γιαγιά σας η Ναζλή σάς είχε δώσει την ευχή της να προχωρήσετε με τον Μίμη σε γάμο;

Λ. Πλέσσα: Ναι η ψυχούλα μου. Λίγες ώρες πριν πάθει ανακοπή είχε δώσει την ευχή της στον Μίμη κι εμένα όταν πήγαμε να την δούμε.

Δώσαμε ραντεβού το άλλο μεσημέρι να φάμε μαζί αλλά δεν ξύπνησε.

Ξέρω ότι μας καμαρώνει από εκεί ψηλά και μας το έδειξε όταν πέντε χρόνια αργότερα γεννήθηκε η κόρη μας η Ελεάνα την ίδια μέρα και ακριβώς την ίδια ώρα που είχε ξεψυχήσει η Ναζλή!

«Ε.Κ.»: Ο γάμος σας είχε φέρει αναστάτωση στην αθηναϊκή κοινωνία.

Λ. Πλέσσα: Ναι. Πολύ λογικό.

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας από τη μία και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι στους οποίους ανήκαμε ήταν το καλύτερο κουτσομπολιό στα σαλόνια και τα κομμωτήρια της αθηναϊκής κοινωνίας.

«Ε.Κ.»: «Καμαρούλα μια σταλιά…» είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό τραγούδι.

Λ. Πλέσσα: Ναι.

Είναι η διαφορά που κάνει το «σπίτι» και το «σπιτικό». Σε μια τέτοια καμαρούλα μια σταλιά ζήσαμε τους πρώτους μήνες της κοινής μας ζωής με τον Μίμη. Ευτυχώς όμως ακόμα κι όταν φύγαμε από την καμαρούλα και πήγαμε σε μεγαλύτερο σπίτι αυτό παρέμεινε ένα «ζεστό σπιτικό» για μας. Δεν χαθήκαμε μέσα στα περισσότερα τετραγωνικά…

«Ε.Κ.»: Η ικανότητα του Μίμη να στοχάζεται τον ήχο, κάνει απολύτως φυσικό να θέλει να τον υπηρετήσει;

 

Εθνικός Κήρυξ

Οικογενειακή στιγμή με την κόρη τους Ελεάνα και τον Δάκη.

Λ. Πλέσσα: Σκεφτείτε ότι κάθε τόσο πετάγεται και λέει «ακούω ένα ντο, από πού έρχεται;» ή σφυράει τη μελωδία που δημιουργείται από τα πουλιά που κάθονται στο «πεντάγραμμο της ΔΕΗ» κάθε πρωί. Ξέρετε, τα καλώδια που ξεκινούν από τη μια κολώνα και καταλήγουν στην άλλη…

διάβασε και αυτό  Α. Παχατουρίδης: “Αισθάνομαι να ξεχειλίζει η τιμή για την Ποντιακή καταγωγή μου”

«Ε.Κ.»: Η μητέρα του Μίμη του είπε κάποτε: «Παιδί μου, ευχή και κατάρα των γονιών σου, μη γίνεις μουζικάντης!».

Λ. Πλέσσα: Και γι’ αυτό της έκανε τη χάρη κι έγινε Διδάκτωρ της Χημείας, αλλά παρέμεινε εραστής της μουσικής!

«Ε.Κ.»: Κύριε Πλέσσα, με την πείρα σας ποια θα ήταν η συμβουλή σας προς τους νέους;

Μίμης Πλέσσας: Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Να θεωρήσουν λοιπόν την κάθε δυσκολία σαν άσκηση, σαν πρόκληση, σαν ζωή. Γιατί αυτό ακριβώς είναι.

«Ε.Κ.»: Τι είναι για σας η μουσική;

Μ. Πλέσσας: Δεν παίζω νότες αλλά αυτό που έχω στο μυαλό και στην ψυχή μου.

Είπα κάποτε: «Θα ζήσω μόνο με τη μουσική».

Βέβαια η υπομονή και το πείσμα είναι από τις απαραίτητες συνιστώσες γι’ αυτό που λέμε ταλέντο.

Κλείνοντας μάς λένε να είμαστε υγιείς, να έχουμε υπομονή, να μη χάνουμε την ψυχραιμία μας, να βγούμε πιο δυνατοί και σοφότεροι από όσα ζήσαμε τον περσινό χρόνο, να αρχίσουμε μετά τη δοκιμασία που φάγαμε σε παγκόσμιο επίπεδο να εκτιμούμε τις μικρές στιγμές που είχαμε τόσο υποτιμήσει… την αγκαλιά, τη βόλτα με τον άνθρωπό μας και να δούμε τα σπίτια μας σαν σπιτικά, σαν φωλιές. Να δούμε τις εναλλακτικές που έχουμε και την αξία των κάποτε δεδομένων. Μάς λένε ότι εμείς είμαστε αυτοί που ορίζουμε τα πανιά μας για να ταξιδεύουμε με κάθε καιρό.

«Ο Μίμης μου προλάβαινε κάθε μου επιθυμία και μου έπαιρνε κάθε στεναχώρια»

Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα

«Λουκίλα μου σ’ ευχαριστώ για την αιώνια άνοιξη που μου χάρισες και μαζί το ομορφότερο λουλούδι της, τη μονάκριβή μας Ελεάνα»

Μίμης Πλέσσας

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: