(L-R) Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, Malta's Prime Minister Robert Abela, Spain's Prime Minister Pedro Sanchez, France's President Emmanuel Macron, Cyprus' President Nikos Christodoulides, Croatia's President Zoran Milanovic, Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, Slovenia's Prime Minister Robert Golob, and Portugal's Foreign Minister Paulo Rangelas hold a press conference after the MED9 Summit in the Cypriot city of Paphos on October 11, 2024. Leaders from nine European countries around the Mediterranean Sea met in Cyprus on October 11 to discuss the wars in the Middle East, which they fear will fuel migration and threaten their own security. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα στη Σύνοδο των MED9 εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του μετά το τέλος της διάσκεψης όπου κυριαρχεί ο πόλεμος στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «Είναι θλιβερό ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο σε ένα κράτος που βρίσκεται κοντά στην κρίση που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή και δοκιμάζει τον λαό του Λιβάνου.

Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση εκεχειρία στον Λίβανο και τη Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια νέα Γάζα θα είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία που η περιοχή δεν την αντέχει».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη μετανάστευση αναγνωρίζουμε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και είναι επιβεβλημένος ο συντονισμός μας».

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων. Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί το Κυπριακό, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας να καλωσορίσω την άτυπη τριμερή υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ ΚΑΙ για μία λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός έτσι ώστε 50 χρόνια μετά να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Facebook Comments Box
διάβασε και αυτό  Μητσοτάκης: Η οικονομία κινείται προς μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη (Βίντεο)

Απάντηση