Κυριάκος Μητσοτάκης στις 19.00 ανακοινώνει το εθνικό σχέδιο για το ρεύμα

Στις 19.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης   ανακοινώνει το εθνικό σχέδιο για το ρεύμα, ενώ αύριο θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια από τους αρμόδιους υπουργούς. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχευσε το σχέδιο να γνωστοποιηθεί πριν από το Συνέδριο της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Το γενικό περίγραμμα της παρέμβασης, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, είναι να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, πληρώνοντας ρεύμα σε τιμές προ πολέμου.

Ειδικότερα, η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη και κυρίως με αναδρομικό χαρακτήρα. Θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον καταναλωτή αλλά η μείωση των λογαριασμών θα αφορά τους πάντες, τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Θα υπάρχει μάλιστα, ίσως, και κάποια παρέμβαση για τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών.

Η κυβέρνηση επιπλέον θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής, ενώ θα υπάρξει και επιδότηση λογαριασμών λιανικής. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης θα ανέλθει 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και τα χρήματα θα αντληθούν από:

-Τον προϋπολογισμό
-Το ταμείο πράσινης μετάβασης
-Τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Πιο αναλυτικά, αρχικά, μελετάται μια ελαφρώς πιο αυξημένη επιδότηση για τον μήνα Μάιο, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, στην περιοχή των 55-60 ευρώ/ MwH.

Η κρίσιμη παρέμβαση, όμως, θα αφορά τον Ιούνιο. Εκεί φαίνεται να «κλειδώνει» ένα «πλαφόν» στη χονδρική τιμή του ρεύματος, ενώ η παρέμβαση θα «αδρανοποιεί» τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

διάβασε και αυτό  ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ στην ΒΟΥΛΗ

Ακόμα, εξετάζεται και η συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων σε λογαριασμούς, έστω με κοινωνικά κριτήρια.

Τέλος, η κυβερνητική παρέμβαση θα έχει πρόνοια ώστε να γίνονται οι λιγότερες δυνατές αποκοπές ρεύματος, ιδίως στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή πώλησης της…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: