Ο σχεδιασμός του Μαξίμου περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που θεωρούνται κομβικής σημασίας, λόγω του ότι θα αναδείξουν τη στρατηγική της κυβέρνησης στη μετα -covid εποχή.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις του φθινοπώρου.
Τα στοιχήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός είναι πολλά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργάτες του διαμηνύουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο το διάστημα έως το τέλος Ιουλίου.
Βασικός στόχος, είναι να δημιουργηθεί μέσα στο καλοκαίρι ένα νέο και πιο ασφαλές περιβάλλον σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού, δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα για σκληρή δουλειά και κανέναν εφησυχασμό.
Είναι ηλίου φαεινότερο άλλωστε ότι τα κυβερνητικά στελέχη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα που έχει σχέση με την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων.
Το restart που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός σχετίζεται με τέσσερα κομβικής σημασίας ζητήματα που είναι τα εξής:
- Ράλι εμβολιασμών:
Το πρόγραμμα τρέχει με γοργούς ρυθμούς και στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Ο πήχης για το Μάιο ανέβηκε στα 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ μέσα στον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει ότι από τα μέσα Ιουλίου, το υγειονομικό περιβάλλον θα είναι πολύ πιο ασφαλές σε όλη τη χώρα.
- Μεταρρυθμίσεις για το αύριο:
Το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που πήρε το δρόμο για τη Βουλή θεωρείται κομβικής σημασίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης διαμηνύει ότι δεν καταργείται το οκτάωρο και ότι το νομοσχέδιο εισάγει την ψηφιακή κάρτα εργασίας που έχει ζητήσει η ΓΣΕΕ και ρυθμίσεις για την τηλεργασία και σαρωτικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Ο πρωθυπουργός μάλιστα φρόντισε να ξεκαθαρίσει πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αλλαγές, λέγοντας πως «κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος» σημειώνοντας όμως ότι «δεν το βλέπω έτσι».
- Τουριστική ανάκαμψη:
Κινητήριος μοχλός στο νέο περιβάλλον που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή ο τουρισμός. Το τυπικό άνοιγμα της 14ης Μαΐου αναμένεται να γίνει ουσιαστικό από τις αρχές Ιουνίου, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει άμεσα την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που τοποθέτησε την Ελλάδα στην πορτοκαλί ζώνη για να έρθουν για διακοπές όσο το δυνατόν περισσότεροι Βρετανοί.
- Μέτρα στήριξης:
Η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55% και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής και αναμένεται να έχουν και συνέχεια. Η κυβέρνηση θα πορευτεί με βάση το δόγμα της μόνιμης μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και δεν αποκλείεται να δώσει νέα δείγματα γραφής μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Οικονομία και καθημερινότητα
«Γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας και θα ακυρώσουν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσκοπική ανάκαμψη.
«Από εμάς εξαρτάται εάν θα συνεχιστεί η διψήφια διαφορά», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» βουλευτής της Ν.Δ. και σημείωνε ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν από εδώ και στο εξής θέματα οικονομίας και καθημερινότητας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι άλλος από την ηγεμονία στη μεσαία τάξη που τον στήριξε στις εκλογές του 2019 και του έδωσε τη νίκη απέναντι στον κ. Τσίπρα.
Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα μέτρα στήριξης τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου όλοι καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους.
Ο Σεπτέμβριος της ΔΕΘ
Όσον αφορά στα σενάρια για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές, έχουν μεν ατονήσει, είναι όμως σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν προς το τέλος του καλοκαιρού.
Οι φήμες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για αλλαγές στην κυβέρνηση πριν από τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να κάνει μια νέα αρχή με νέα πρόσωπα.
Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες στην παρούσα φάση έχουν εξαφανιστεί, αλλά ίσως επιστρέψουν στο τραπέζι εάν κριθεί ότι πρέπει να «καεί» η απλή αναλογική.
Πηγή: xtypos.gr