Η Καλλιθέα η ΑΕΚ αλλά και όλοι όσοι γνώρισαν ή έμαθαν από μακριά τον ” ΝΕΣΤΟΡΑ” Κώστα Νεστορίδη θρηνούν γιατί Σήμερα έφυγε ένας άνθρωπος που είναι Ιστορία. Θα παραμείνει όμως κοντά μας μέσα από τις αναμνήσεις και νοητά. Σίγουρα θα πάει να συναντήσει τον Μίμη τον Στέλιο και άλλους στα γήπεδα του Ουρανού.
Το Σαββάτο 16 Δεκεμβρίου 2023 θα ψαλεί στις 14:00 η νεκρώσιμος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ από τις 11 το πρωί, η σορός του θρυλικού άσου της Ένωσης θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Καλλιθέας.
Ο σύνδεσμος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Με οδύνη και συντριβή πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια του τεράστιου Κώστα Νεστορίδη. Αυτή η πελώρια μορφή της ιστορίας της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι πια κοντά μας και όλοι εμείς που είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε, να τον δούμε να αγωνίζεται και να μπούμε στο γήπεδο μαζί του, νιώθουμε συντετριμμένοι.
Δεν υπάρχουν λόγια το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του «Νέστορα». Αλλά και τι να πεις για την καλοσύνη, το ήθος και την ανθρωπιά του; Είναι μία απώλεια που μας αφήνει όλους πολύ φτωχούς. Αγαπημένε μας Κώστα Νεστορίδη, καλό σου ταξίδι. Συλλυπητήρια σε αυτούς που μένουν πίσω. Η οικογένεια του πρέπει να είναι υπερήφανη για τον άνθρωπό της».
Ποιός ήταν Ο Κώστας Νεστορίδης
Ο Κώστας Νεστορίδης γεννήθηκε στη Δράμα, 15 Μαρτίου 1930 αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1945 αγωνιζόμενος σε ανεξάρτητα σωματεία της Καλλιθέας. Το 1946 πήγε στην Ελλάδα Μοσχάτου, με τη φανέλα της οποίας έκανε τα πρώτα του βήματα σε επίσημο πρωτάθλημα αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Το 1948 έβγαλε δελτίο στον Πανιώνιο, όπου καθιερώθηκε και το 1951 κλήθηκε στην εθνική Ελλάδας.
Το 1955 πήγε στην ΑΕΚ, όπου έκανε πολύ μεγάλη καριέρα μέχρι το 1965 και κατέκτησε πέντε φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος.
Το 1966 έφυγε για την Αυστραλία για να αγωνιστεί στον σύλλογο των Ελλήνων ομογενών Ελλάς Μελβούρνης, τη σημερινή Σάουθ Μέλμπουρν ΦΚ Κατέκτησε το πολιτειακό πρωτάθλημα και παράλληλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση.
Το 1967 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Βύζαντα Μεγάρων, που αγωνιζόταν στην Α΄ εθνική, όπου και έκλεισε την καριέρα του στην Α΄ Εθνική.
Τη σεζόν 1967-68 αναζήτησε σύλλογο κι έκανε προπονήσεις διαδοχικά στο Αιγάλεω, στον Πανιώνιο και τον Ιωνικό Νικαίας. Τελικά, το Φεβρουάριο του 1968 υπέγραψε ως παίκτης-προπονητής στον Αίαντα Σαλαμίνας, με τον οποίο έπαιξε στη Β΄ Εθνική (Νότιος όμιλος). Πρώτη συμμετοχή του ήταν την 21η αγωνιστική στο ματς “ΠΑΣ Γιάννινα-Αίας 2-1” στις 3 Μαρτίου 1968 και πέτυχε το πρώτο του γκολ στο ματς “Αίας-ΑΕ Χανίων 2-1” στις 31 Μαρτίου 1968. Παρέμεινε ως τις 20 Απριλίου, οπότε παραιτήθηκε.
Φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας 17 φορές, 2 ως παίκτης του Πανιώνιου και 15 ως παίκτης της ΑΕΚ, πετυχαίνοντας συνολικά 3 γκολ.
Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1951, στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Β’ ομάδας της Γαλλίας, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Χέλμη.
Υπήρξε επίσης δύο φορές διεθνής με την εθνική Ενόπλων το 1951.
Απεβίωσε στις 12 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 93 ετών.
περισσότερα σε ένα αφιέρωμα τις επόμενες ημέρες Θερμά Συλληπητήρια στην Οικογένεια
ρεπορτάζ Δημήτρης Μπιζιώτας