Νέα Καλλιθέας

Κώστας Ασκούνης κατά ΕΤΑΔ για την 40 ετή παραχώρησης της Πλατείας Νερού

Ο κ. Κώστας Ασκούνης ο οποίος αναλαμβάνει Δήμαρχος Καλλιθέας από 1 Ιανουαρίου σε ανάρτηση του τάσσεται κατά της ΕΤΑΔ και συγκεκριμένα της παραχώρησης που πρόκειται να κάνει μετά απο διαγωνισμό για 40 έτη της Πλατείας Νερού.

Όπως αναφέρεται στην σελίδα της ΕΤΑΔ με δελτίο τύπου στις 20/10/2023 γίνεται :

Πλειοδοτικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του εμβληματικού ακινήτου της ΕΤΑΔ στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου. Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τα Ξενία Ξάνθης, Καρτερού, Τσαγκαράδας και Κομοτηνής

Η ΕΤΑΔ εκκίνησε 5 μεγάλους σημαντικούς  διαγωνισμούς αυτή την εβδομάδα: Πλειοδοτικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του εμβληματικού ακινήτου της ΕΤΑΔ στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται και σειρά διαγωνισμών της Εταιρείας για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των Ξενία Ξάνθης, Καρτερού, Τσαγκαράδας και Κομοτηνής

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. ανακοινώνει την προκήρυξη της διενέργειας ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση για 40 έτη, με την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου.

Το ακίνητο το οποίο βρίσκεται σε ένα μοναδικής ομορφιάς σημείο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα σε άμεση γειτνίαση με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνδέθηκε με την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και κατόπιν καθιερώθηκε ως ένας χώρος πολιτιστικός, συνεδριακός και εκθεσιακός υψηλών προδιαγραφών.

Στόχος της ΕΤΑΔ είναι με τον τρόπο αυτό να αξιοποιηθεί ένα εμβληματικό ακίνητο της Εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργώντας έναν ακόμα πόλο σημαντικής ανάπτυξης στο παράκτιο μέτωπο της Αθήνας με πολλαπλά οφέλη τόσο για την εθνική οικονομία, την πρωτεύουσα, αλλά και τους παράκτιους Δήμους.

Ειδικότερα το ακίνητο αποτελείται από: α. γήπεδο, εμβαδού 141.586,90 m2, μετά των επ’ αυτού κτισμάτων και εγκαταστάσεων (Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do, Πλατεία Νερού, Γυάλινο Κτίριο κ.α.), β. τμήμα επιφανείας 6.823,43 m2 της έμπροσθεν του γηπέδου παραλίας, γ. τμήμα επιφανείας 4.180,85 m2 του έμπροσθεν της Ζώνης ΙΙΙ αιγιαλού και δ. το δικαίωμα χρήσης του θαλάσσιου χώρου έμπροσθεν του ακινήτου.

H τιμή εκκίνησης αφορά το ετήσιο μίσθωμα και ορίζεται στα 2,4 εκ. ευρώ (βήμα διαγωνισμού 5%). Περαιτέρω, προβλέπεται εφάπαξ αντάλλαγμα 2 εκ. ευρώ και ελάχιστη υποχρέωση επένδυσης 22 εκ. ευρώ. Προθεσμία και τόπος υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών του διαγωνισμού, ορίζεται η Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024.

Η μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου θα αναπτυχθεί, χρησιμοποιηθεί και λειτουργήσει σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Π.Δ. ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (ΦΕΚ 443ΑΑΠ/2013).

Παράλληλα η ΕΤΑΔ έχει προχωρήσει και σε σειρά διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ξενοδοχείων Ξενία που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το πλάνο αξιοποίησης της Εταιρείας για το 2023.

διάβασε και αυτό  Μάνος Χατζηδάκις σε πρώτο προσωπικό 98 μετά την γέννηση του

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Ξενία Ξάνθης, Κομοτηνής, Τσαγκαράδας και Καρτερού:

ΞΕΝΙΑ Ξάνθης:

Το ξενοδοχείο προορίζεται για μακροχρόνια μίσθωση με τιμή εκκίνησης που αφορά το ετήσιο μίσθωμα στις 50.000 ευρώ (βήμα διαγωνισμού 5%). Πρόκειται για μονάδα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, που έχει ανεγερθεί εντός οικοπέδου εκτάσεως άνω των 8.500 τ.μ., με εμβαδόν κτισμάτων άνω των 2.700 τ.μ. (πλέον υπογείου, εμβαδού 250 τ.μ.). Η παρούσα δυναμικότητά του ανέρχεται σε 22 δωμάτια – 43 κλίνες, ανήκει στην κατηγορία των 4 αστέρων και διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια-μπαρ και αίθουσα συνεδριάσεων/εκδηλώσεων. Η προθεσμία υποβολής του Φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

Ξενία Καρτερού Ηρακλείου:

Η προς μίσθωση έκταση αποτελεί επιφάνεια 81.784,94 τ.μ. με τον έμπροσθεν αυτής αιγιαλό και παραλία, εντός της οποίας βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα Ξενία Καρτερού, αποτελούμενο από επτά (7) ισόγεια κτήρια σε σχήμα Π και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο Β Κατηγορίας, δυναμικότητας 84 κλινών. Τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού είναι το ποσό των 115.000 € που αφορά το ετήσιο μίσθωμα της έκτασης με τις εγκαταστάσεις πλην αιγιαλού και παραλίας (το μίσθωμα των οποίων θα προστεθεί στο βασικό μίσθωμα της έκτασης, κατά τους όρους της προκήρυξης), ενώ το βήμα του διαγωνισμού ορίζεται στο 5%. Η προθεσμία υποβολής του Φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024.

Ξενία Τσαγκαράδας Πηλίου:

Το ακίνητο είναι χωροθετημένο εντός του οικισμού Τσαγκαράδα. Απέχει 49 χλμ από την πόλη του Βόλου μέσω της οδού Βόλου – Νεοχωρίου. Το οικόπεδο έχει έκταση 14.969,30 τ.μ. με κτίριο δόμησης 2.374,21 τ.μ., δυναμικότητας 46 δωματίων/ 84 κλινών. Το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης. Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στις 43.000 € που αφορά το ετήσιο μίσθωμα, ενώ το βήμα του διαγωνισμού ορίζεται ίσο με 5%. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του Φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

Ξενία Κομοτηνής:

Το ακίνητο είναι χωροθετημένο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 600 μ. από την κεντρική πλατεία – Πλατεία Ειρήνης. Απέχει 2.800 μ. περίπου από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού. Το κτίριο αποτελείται από δύο (2) πτέρυγες. Το οικόπεδο έχει έκταση 18.205,16 τ.μ. και το κτίριο καλύπτει 1.988,65 τ.μ.. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, κολυμβητική δεξαμενή, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης. Η τιμή εκκίνησης για τον διαγωνισμό ορίζεται στις 35.000 € που αφορά το ετήσιο μίσθωμα, το βήμα του διαγωνισμού ορίζεται ίσο με 5%, ενώ η προθεσμία υποβολής του Φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024.

διάβασε και αυτό  Κυριακή Σινέ θερινό στην Καλλιθέα Ο Τζάστιν και οι Γενναίοι Ιππότες

Να σημειώσουμε ότι τις επόμενες ημέρες η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την μακροχρόνια μίσθωση του Ξενία Κοζάνης και του Ξενία Καλεντζίου Αχαΐας, ενώ έπονται εντός του Νοεμβρίου αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του Ξενία Καστανιάς Κορινθίας και του Ξενία Πλαταμώνα, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν προγραμματιστεί για το έτος 2023 για τα Ξενία της ΕΤΑΔ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και το πλάνο αξιοποίησης της Εταιρείας.

Ο Κώστας Ασκούνης αναφέρει στην ανάρτηση του:
ΟΧΙ στην 40ετή παραχώρηση της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ και τη μετατροπή της σε συναυλιακό χώρο
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. πρόσφατα προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό, προκειμένου να προχωρήσει σε μακροχρόνια μίσθωση (40 + 10 χρόνια), στη Ζώνη ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, όπου περιλαμβάνει το γήπεδο του TAE KWON DO, το Γυάλινο Κτίριο, την «Πλατεία Νερού», καθώς και την «Εσπλανάδα».
Η παραχώρηση χαρακτηρισμένων από την πολιτεία κοινόχρηστων – ελεύθερων χώρων, όπως η «Πλατεία Νερού» (ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΕΤΑΔ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΩΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟ ΧΩΡΟ) και η «Εσπλανάδα» που αποτελούν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο Δήμο μας, δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με τον υφιστάμενο χαρακτηρισμό τους, αλλά στερεί από τους κατοίκους των Δήμων Καλλιθέας και Π. Φαλήρου την ελεύθερη πρόσβαση προς το Παραλιακό Μέτωπο.
Επιπλέον, οι κάτοικοι των Τζιτζιφιών και του Π. Φαλήρου υφίστανται την ηχορύπανση που προέρχεται από τις συναυλίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή της ΕΤΑΔ και δηλώνουμε ότι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών και του Δήμου μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμαρχοι Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και Παλαιού Φαλήρου είχαν προβεί στο παρελθόν σε συναντήση  με την διοίκηση της ΕΤΑΔ.

Συνάντηση είχαν πραγματοποίησει στις 15 Απριλίου 2021 ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος και Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος με τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ κ. Στέφανο Βλαστό ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που είχαν απευθύνει οι δύο Δήμαρχοι με επιστολή γιατί υπάρχουν στη δημοσιότητα προσκλήσεις εκδήλωσης αξιοποίησης από την ΕΤΑΔ ακινήτων του Ολυμπιακού πόλου Φαλήρου. Ο κ. Βλαστός στη συνάντηση διαβεβαίωσε τους δύο δημάρχους ότι η Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. αλλά και η Πολιτεία δεν πρόκειται να παρακάμψει τους Δήμους Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχε στόχο να βρεθεί αξιόπιστη πρόθεση για επιχειρηματική πολιτιστική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και ότι σε αυτό θα υπάρχει συνεργασία με τους δήμους και η σημερινή συνάντηση ήταν η αρχή για μια σειρά εφών που θα έχου από εδώ και πέρα. Παράλληλα ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος και Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάνης Φωστηρόπουλος αναφέρθηκαν στις προτάσεις που είχαν αποστείλει αλλά και στις συζητήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στους δύο δήμους, οι οποίες αναφέρουν ότι κοινή επιδίωξη είναι η αξιοποίηση και η βιώσιμη λειτουργία, ανάπτυξη των δομών σε συνεργασία της ΕΤΑΔ με τους Δήμους.

διάβασε και αυτό  "Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη" στην Καλλιθέα
 Στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων, οι δύο δήμαρχοι ανέφεραν

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής των δημάρχων Καλλιθέας και Π. Φαλήρου:

Αξιότιμε κύριε Διευθύνοντα,

Από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο και αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, πληροφορηθήκαμε την έκδοση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) Α.Ε. για την αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ των ακινήτων του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου.

Πρόκειται συγκεκριμένα για έκταση 262.107. τ.μ., σε ένα από τα πλέον νευραλγικά σημεία της παραλιακής ζώνης των Δήμων μας και περιλαμβάνει:

α) Το Κλειστό Γυμναστήριο TAE KWON DO
β) Την Εσπλανάδα
γ) Το Γυάλινο Κτίριο
δ) Την Πλατεία Νερού
ε) υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και χώρων η οποία αποτελεί και δική μας πάγια θέση θα είναι εξαιρετικά σημαντική, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός αυτό.

Η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. όμως και γενικότερα η Πολιτεία την οποία εκπροσωπείτε, σε ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα για τις τοπικές μας κοινωνίες, θα έπρεπε να συμπεριλάβει στην προετοιμασία και στην οργάνωση της σχετικής διαδικασίας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει άποψη, θέσεις και κυρίως προτάσεις επί του θέματος.

Άλλωστε οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του παραλιακού μετώπου των Πόλεων μας. Η φροντίδα, η συντήρηση και η καθαριότητα των εξωτερικών τους χώρων έχει πραγματοποιηθεί επανειλημμένα από τις Υπηρεσίες των Δήμων μας. Είναι λοιπόν προφανές ότι η μελλοντική χρήση και αξιοποίηση τους από οποιονδήποτε, προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία μαζί μας.

Παράλληλα, υπάρχουν θέματα, τα οποία υπερβαίνουν την οικονομική, δημοσιονομική και τεχνική διάσταση της Πρόσκλησης και τα οποία θα πρέπει να τεθούν υπόψη σας καθώς και σε γνώση των συμμετεχόντων στη διαδικασία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα σας παρακαλούσαμε άμεσα να λάβετε υπ’ όψιν σας τα ανωτέρω ενώ ζητούμε συνάντηση μαζί σας ώστε να κατατεθούν από πλευρά μας οι όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις μας για την αξιοποίηση και λειτουργία των συγκεκριμένων υποδομών προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης και της εθνικής οικονομίας.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας                   Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου
Δημήτρης Κάρναβος                           Γιάννης Φωστηρόπουλος

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: