Τα συντρίμμια του πυραύλου της Κίνας κατέπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό το πρωί της Κυριακής, με το μεγαλύτερο μέρος των εξαρτημάτων να καταστρέφεται κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πύραυλος έπεσε σε θαλάσσιο χώρο δυτικά από τις Μαλδίβες.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του πυραύλου είχε σημάνει συναγερμό τις τελευταίες ώρες, αν και δεδομένου πως το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, οι πιθανότητες να πληγεί κατοικημένη περιοχή ήταν χαμηλές, σύμφωνα με ειδικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου του πυραύλου.

Η ζώνη επικινδυνότητας εκτεινόταν από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).

Σε αυτό το πλαίσιο, το απόγευμα του Σαββάτου, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τον πύραυλο.

 

 

Κύκλους πάνω από την Ελλάδα έκανε ο κινέζικος πύραυλος πριν τελικά απομακρυνθεί και πέσει στον Ινδικό Ωκεανό.

Όπως αποκάλυψε ο Ξενοφών Μούσας, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος, παρ΄ότι κομμάτια του πυραύλου έπεσαν δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδιβών, ο πύραυλος βρέθηκε πάνω και από την χώρα μας.

Τι αποκάλυψε καθηγητής

«Δεν ξέραμε που θα πέσει. Κάποια ανακοίνωση που είδα έλεγε πως θα πέσει αρχικά ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ίσως και στην νότια Τουρκία. Χτες βράδυ που κοίταζα ήταν αρχικά πάνω από Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, περίπου Ορεστιάδα και μετά  Κωνσταντινούπολη για να κατέβει κάτω και μετά από 1.5 ώρα ξαναπέρασε πάνω από την Κρήτη», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής του διαστήματος στο ΣΚΑΪ.

διάβασε και αυτό  Η ΑΑΔΕ μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Μάλιστα ο καθηγητής φυσικής τόνισε πως «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε ημέρα. Μοιάζει με έναν μετεωρίτη που πέφτει στη γη σπάνια βλέπουμε ένα τέτοιο θέαμα. Ουσιαστικά ήταν ένα αντικείμενο που πέφτει και βγάζει πίσω του καπνό. Γινόταν κομμάτια καθώς κατέβαινε», ανέφερε.

Κινέζικος πύραυλος: Πού έπεσαν τελικά τα κομμάτια του

Σημειώνεται πως τα απομεινάρια του κινέζικου πύραυλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, βάζοντας έτσι τέλος σε ημέρες εικασιών για το πού θα έπεφταν τα συντρίμμια.

Ο πύραυλος ονόματι «Μεγάλη Πορεία» που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια. Δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.

Facebook Comments Box

Απάντηση