Αττική

Συνάντηση ΚΕΔΕ με τομεάρχες Υποδομών Μεταφορών και Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου συναντήθηκε σήμερα με τους τομεάρχες Υποδομών – Μεταφορών και Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά από πρωτοβουλία των δεύτερων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι δυσκολίες στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της αύξησης των τιμών πρώτων υλών και τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδοτήσεων.

Ειδικότερα στη συνάντηση εκ μέρους της ΚΕΔΕ, εκτός του προέδρου Δημήτρη Παπαστεργίου συμμετείχαν ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν οι: Νίκος Παππάς, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, ο  Χρήστος Γιαννούλης, αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών  και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Ζαχαριάδης τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης  αναπληρωτής τομεάρχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτής Ευβοίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι  της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι η ΚΕΔΕ πολύ έγκαιρα είχε εκφράσει την αγωνία της σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε στην ομαλή υλοποίηση των έργων υποδομών που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο επόμενο διάστημα, η εκτίναξη του κόστους κατασκευής τους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου σήμερα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές κάποιων υλικών, σε πολλά έργα παρατηρούνται καθυστερήσεις αλλά και απροθυμία υπογραφής συμβάσεων.

Ζητήματα υπάρχουν σε όλα τα υλικά που συσχετίζονται με το πετρέλαιο (άσφαλτος, σωλήνες PVC και πολυαιθυλενιου κα.). Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα.

διάβασε και αυτό  Δωρεάν rapid test Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι είτε να καθυστερούν τα έργα, καθώς οι εργολάβοι ελπίζουν στην αποκλιμάκωση των τιμών, είτε να μην προχωρούν στις υπογραφές συμβάσεων, προτιμώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων, από να εκτελέσουν ένα έργο εξαρχής ζημιογόνο.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε επίσης ότι πριν από μερικές ημέρες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος απέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, με την οποία ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Θεωρώ, είπε ο κ. Παπαστεργίου ότι οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υποδομών που ακολούθησαν μετά τη δική μας παρέμβαση κινούνται στη σωστή βάση, αρκεί τα μέτρα αυτά να νομοθετηθούν σύντομα και ακόμη πιο σύντομα να βρεθούν και τα απαιτούμενα κονδύλια προκειμένου να καλυφθεί το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος».

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ -Πολιτική Συμμαχία τονίστηκε ότι έχει αναληφθεί ήδη πρωτοβουλία για να λυθεί γρήγορα και με αποφασιστικά βήματα το πρόβλημα διότι οι χρόνοι είναι πιεστικοί και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων οδηγούν στο να μην απορροφώνται πόροι και να σταματήσει τελείως η ανάπτυξη.  «Ελπίζουμε στη βοήθειά σας ώστε να γίνει γρήγορα  η συνεδρίαση της Επιτροπής  Παραγωγής και Εμπορίου και να προσπαθήσουμε από κοινού να αναδειχθεί το ζήτημα. Και αν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν καταλαβαίνουν, να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε,  ούτως ώστε οι κατέχοντες το πουγκί να το ανοίξουν», τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, να ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη και η απασχόληση. Ιδιαίτερα την τρέχουσα χρονική περίοδο που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από προγράμματα όπως το “Αντώνης Τρίτσης”, το ΕΣΠΑ και φυσικά το εμπροσθοβαρές ως προς τις πληρωμές Ταμείο Ανάκαμψης».

διάβασε και αυτό  Γιορτή Παιδείας στο Παλαιό Φάληρο: Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

πηγή ΚΕΔΕ

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: