Αφιερώματα

Καποδίστριας Ο Κυβερνήτης της καρδιάς μου

Η ζωή γνωρίζει τρόπους να τυλίγει και να ξεδιπλώνει όποτε εκείνη αποφασίζει τα κουβάρια της ιστορίας. Μια τέτοια πραγματική ιστορία αποκαλύπτεται μέσα από τη μυθοπλασία για έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες που σημάδεψαν για πάντα την πορεία του ελληνικού έθνους, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια. Ενός Κυβερνήτη με οικουμενική προσωπικότητα που αφιέρωσε τη ζωή του σε έναν σκοπό: να δώσει στους Έλληνες μια χώρα αντάξια του Αγώνα τους.  Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο μέσα από μακρά μελέτη πληθώρας ιστορικών πηγών ώστε να προσφέρει στον αναγνώστη πτυχές του ιστορικού σκηνικού, αλλά δοσμένες με απλότητα, ευαισθησία και σεβασμό στα πρόσωπα που αγγίζει.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας αγαπήθηκε πολύ από το λαό κι όχι άδικα. Άνθρωπος με χαρίσματα, αλλά κυρίως υψηλά ιδανικά και δράση αντίστοιχη των πιστεύω που πρέσβευε. Πολιτικός άνδρας που απαξίωνε την προσωπική του ευημερία, θεωρώντας πως δεν μπορούσε από μόνη της να του προσφέρει την ευτυχία που επιζητούσε. Πόθος του ήταν η ευημερία της πατρίδας του, της πολύπαθης και της τυραννισμένης.

Ο κυβερνήτης μοιάζει να εστάλη ως μάννα εξ ουρανού, ως ακριβό δώρημα που δεν μπορέσαμε να εκτιμήσουμε. Σημαντικά κομμάτια από το σύγχρονο, κοινωνικό και πολιτικό οικοδόμημα θεμελιώθηκαν από δική του πρωτοβουλία ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας μετά την Επανάσταση.  Η χώρα μας διψά για ηγέτες τέτοιου ηθικού αναστήματος και το παράδειγμά του θα
μπορούσε να εμπνεύσει τον καθένα μας. Η προβολή της προσωπικότητας του Καποδίστρια και της όλης πορείας του, πλεγμένη στον κορμό μιας φανταστικής ιστορίας, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι αληθινή ήταν η έμπνευση της συγγραφέως για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου.

διάβασε και αυτό  Ο Νίκος Σιδέρης στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ουρανού

 

Ξεκινώντας από το σήμερα 2021 μας καθοδηγεί στο τότε το 1828 έως το 1831 ως μια συνέχεια άρρηκτα συνυφασμένη. Μας ταξιδεύει απαλά στη Γενεύη της Ελβετίας, στη Ρωσία, στην Ιταλία, στην Κέρκυρα, στην Αίγινα και στο Ναύπλιο και φυσικά στην ιστορία της Ελλάδας. Η συγγραφέας ψυχογραφεί τα πρόσωπα, παρατηρώντας τα από κοντά, σφυγμομετρώντας την εποχή τους. Στα μάτια της ζωντανεύουν, αναπνέουν, αισθάνονται, παλεύουν, πονούν, χαίρονται, ζουν.
Πώς μια επιστολή στη Γενεύη μας οδηγεί στο μακρινό παρελθόν;

Και πώς ένα έφηβο αγόρι συνδέεται με τη διαδρομή του Καποδίστρια προς τον σπουδαίο σκοπό
του; Ας συνοδεύσουμε τα βήματά τους σε μια ιστορία που μας ακολουθεί ακόμη και σήμερα σαν τη σκιά…

 

της  συγγραφέας Μαρίας Π. Γαλίζη

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: