Πολιτική

Οι επενδύσεις και η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας- Ινδίας

Οι επαφές που έγιναν τόσο στο ανώτατο επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιχειρηματιών από τις δυο χώρες έθεσαν τις βάσεις για μια μακροχρόνια και στενή συνεργασία η οποία δεν θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν Ανδρέας Παπανδρέου και Ίντιρα Γκάντι πριν από 40 χρόνια γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από τότε.

«Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα ήταν καταδικασμένη να πετύχει», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Όπως εξήγησε όλα είχαν σχεδιαστεί εδώ και καιρό και η προετοιμασία ήταν τέτοια που οι δυο ηγέτες έβαλαν μόνο την τυπική σφραγίδα τους. Έτσι αναβαθμίζεται η -μέχρι τώρα- διμερής συνεργασία σε Στρατηγική Σχέση και αυτό θεωρείται σημαντικό καθώς τέτοιου είδους σχέση η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα μόνο με την Γαλλία και την Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Ινδού ομόλογού του.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα γεωγραφικά εγγύτερα στην Ινδία κατάφερε να κατοχυρώσει τον ρόλο της χώρας – πύλης εισόδου στην ΕΕ παίρνοντας την θέση της Βρετανίας καθώς τον έχασε λόγω του Brexit.

Μητσοτάκης και Μόντι συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας, άμυνας, υψηλής τεχνολογίας, ναυτιλίας, αγροτουρισμού. Ειδικά σε θέματα διεθνούς δικαίου οι απόψεις των δυο χωρών ταυτίζονται απόλυτα καθώς και η Ινδία είναι υπέρ του δικαίου της θάλασσας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

Παράλληλα με την συνάντηση των δυο ηγετών, Έλληνες και Ινδοί επιχειρηματίες έθεταν τις βάσεις για την συνεργασία σε τομείς που θα αποβούν επικερδείς για τους ίδιους αλλά και για τις χώρες τους.

Ελληνικές επιχειρήσεις ήδη βλέπουν προς την αγορά της Ινδίας καθώς υπάρχει ακόμα ένα κοινό: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και η Ινδία έχει ήδη κάνει τεράστια βήματα προς τον τομέα αυτό με τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κολοσσούς να έχουν τις έδρες τους στο έδαφός της.

διάβασε και αυτό  Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη THESSALONIKI HELEXPO FORUM

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργό ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της Ινδίας για ενίσχυση των σχέσεων και επαφών τους με την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση και το γεύμα εργασίας μεταξύ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο Πρωθυπουργών.

Παρόντες και συντονιστές αυτής της συνάντησης ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Σημαντικοί Έλληνες εφοπλιστές αλλά και βιομήχανοι και από τον τομέα του φαρμάκου και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με τους αντίστοιχους Ινδούς και συζήτησαν τις προοπτικές και τους τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, με έμφαση στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, των τροφίμων, των φαρμάκων και της ναυτιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη προγραμματίστηκε επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, μέσα στους επόμενους μήνες.

Facebook Comments Box

Απάντηση