Ελλάδα

Χάρης Δούκας υποψήφιος για πρόεδρος ΚΕΔΕ γιατί η ώρα της “ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ”

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, κατέθεσε την πλαίσιο -διακήρυξη της αυτοδιοικητικής παράταξης “ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΔΗ ΤΩΡΑ” με την οποία διεκδικεί την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, στις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν στις 2 Μαρτίου, στην Αθήνα.

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 ‘’ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ’’

 

Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη, παραμένει ο θεσμός που συγκεντρώνει  την υψηλότερη εμπιστοσύνη των πολιτών.

Την τελευταία 5ετία όλες οι εκθέσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Βάσκο Άλβες Κορδέιρο, καταγράφουν σταθερά, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι η μόνη μορφή διακυβέρνησης που εμπιστεύεται περισσότερο από το 50% των πολιτών.

Η εμπιστοσύνη και η συμμετοχή των πολιτών είναι τα βασικά συστατικά που κρίνουν την επιτυχία των φιλόδοξων πολιτικών που απαιτούνται σε μια εποχή που οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, η δυσαρέσκεια αυξάνεται και οι μεγάλες προκλήσεις πληθαίνουν.

Το 2023, η Ευρώπη έζησε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτό είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής μαζί με πυρκαγιές, καύσωνες, ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κοινωνικές ανισότητες, 32 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το γεύμα τους κάθε δεύτερη μέρα, ενώ 40 εκατομμύρια πολίτες δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά τον χειμώνα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει θεατής,  αποκτά κρίσιμο ρόλο.

Η Ευρώπη σχεδιάζει και υιοθετεί χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση και έτσι ισχυροποιεί τον ρόλο των πόλεων και των περιφερειών.

Δυστυχώς, η Ελλάδα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αντί για την σύγκλιση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, έχουμε απόκλιση σε όλα τα επίπεδα.

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποδυναμώνεται και ο ρόλος των αιρετών απαξιώνεται.

Οι νέες δημοτικές αρχές στην χώρα μας ανέλαβαν τα καθήκοντα τους σε ένα δυσμενές περιβάλλον:

– Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, συνεχίζει να μην εφαρμόζεται ο Ν. 3852/10, ενώ δεν αυξάνονται τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης, ούτε καν αναλογικά με την αύξηση των φορολογικών εσόδων από χρόνο σε χρόνο. Για το 2024 η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (140 εκ. ευρώ), δεν καλύπτει καν το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας των  εργαζομένων (170 εκ. ευρώ).

– Καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων και οι Σχολικές Επιτροπές,

διάβασε και αυτό  Επιπλέον πόροι για έργα οδικής ασφάλειας στους Δήμους ζητάει η ΚΕΔΕ

– Προωθείται η κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης,

– Η Αυτοδιοίκηση αποκλείεται από φορείς υλοποίησης μεγάλων έργων (π.χ. Ανάπλαση Α.Ε., Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων στην Θεσσαλία),

– Οι Δήμοι αποκλείονται από την διαχείριση των αιγιαλών και των αυθαιρέτων,

– Επιβάλλεται αιφνιδιαστικά στους δήμους η πληρωμή του τέλους ταφής απορριμμάτων αναδρομικά από το 2022, που θα αφαιρέσει από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς 240 εκ. ευρώ, μόνο για φέτος.

– Παραβιάζεται καθημερινά η ΕΧΤΑ (Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας), η οποία από το 1988 αποτελεί εθνικό νομικό πλαίσιο, με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικά δείγματα της εχθρικής πρακτικής της κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Μια πρακτική, που πριμοδοτεί το μοντέλο του αναποτελεσματικού συγκεντρωτικού κράτους σε βάρος των αποκεντρωμένων θεσμών, δηλαδή των τοπικών κοινωνιών.

Η πολυπλοκότητα και η κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές μας και οι κάτοικοι τους, δεν αντέχουν καθυστερήσεις και πολύ περισσότερο πισωγυρίσματα.

Ένα είναι το  κεντρικό αίτημα που πρέπει να ενώσει όλους τους αιρετούς:

Να τηρηθεί η συνταγματική νομιμότητα, να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και χωρίς εκπτώσεις οι τρεις συνταγματικές επιταγές που προβλέπουν ότι:

  1. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  2. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
  3. Το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων, που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Πίσω από τη συνταγματική πρόβλεψη, μπορούν να στοιχηθούν όλα τα αιτήματα μας, για τους πόρους, τις αρμοδιότητες, τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη λήψη αποφάσεων και την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της ψηφιακής εποχής, για να προλάβουν οι πόλεις το τρένο της κλιματικής ουδετερότητας, για να επαναπροσδιοριστεί η καταστατική θέση των αιρετών και να τεθούν επί τάπητος τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης.

Είναι φανερό, ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης πενταετίας. Θα κρίνει εν πολλοίς, αν οι πόλεις μας, μικρές και μεγάλες, τα νησιά μας, τα χωριά μας, θα μπορέσουν να μετασχηματιστούν, ώστε να ανταποκριθούν στις μεγάλες, σύγχρονες προκλήσεις των καιρών. Να εξασφαλίσουν ένα ανθεκτικό παρόν και ένα βιώσιμο μέλλον  για τις επόμενες γενιές.

διάβασε και αυτό  Αφρικανική Σκόνη στην Ελλάδα πότε υποχωρεί

Δεν μπορεί οι πόλεις μας να πνίγονται ή να καίγονται, να αλλάζουν χαρακτήρα, να τουριστικοποιούνται ή να ερημώνουν και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό της στέγασης, της ενεργειακής φτώχειας, της ασφάλειας, να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις αλλά οι δημοτικές αρχές να είναι θεατές. Είναι απαραίτητο επίσης – όπως προβλέπει το σύνταγμα – να δημιουργηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιωτικών και ορεινών δήμων, το οποίο θα συμβάλει στη κοινωνική συνοχή της χώρας.

Στις προσεχείς εκλογές της ΚΕΔΕ, στις 2 Μαρτίου, θα αντιπαρατεθούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση:

  • Διοίκηση που θα αποδέχεται, εν τοις πράγμασι, παρά τις διακηρύξεις, την αποδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης  και την απαξίωση των αιρετών ή ένα όργανο με πρωταγωνιστικό ρόλο, υπεύθυνο, θεσμικό εταίρο της κεντρικής διοίκησης, που θα διεκδικεί και θα πετυχαίνει λύσεις στα προβλήματα.
  • Διοίκηση που θα καθιστά τους αιρετούς, επαίτες στους διαδρόμους των υπουργείων και των Περιφερειών, ζητώντας τα αυτονόητα ή μια Διοίκηση που θα εξασφαλίζει την ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή όλων των Δήμων, στους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργεί ως αποτελεσματικός επιταχυντής των παρεμβάσεων που απαιτεί το έργο μας.
  • Διοίκηση που θα παρακολουθεί κυβερνητικούς παράγοντες να αποφασίζουν και να ανακοινώνουν σχέδια για τις πόλεις μας χωρίς εμάς ή μια Διοίκηση που θα συνδιαμορφώνει και θα διεκδικεί πολιτικές και παρεμβάσεις που χρειαζόμαστε για να βελτιωθεί η ζωή των δημοτών μας.
  • Διοίκηση με εκπροσώπους που η μακρά τους θητεία στην Αυτοδιοίκηση είναι ταυτισμένη με την αποδυνάμωση του θεσμού ή εκπροσώπους με γνώση, αποφασισμένους να αναμετρηθούν με τα προβλήματα και να συγκρουστούν με όσους κωλυσιεργούν τις λύσεις. 

Σε αυτές τις εκλογές, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, θέλουμε εκπροσώπους που η  θητεία τους στην Αυτοδιοίκηση, είναι απόδειξη πως θα αναμετρηθούν επιτυχώς με όσα μας βαραίνουν.

Η «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ» επιδιώκει τη μεγάλη αλλαγή στη ΚΕΔΕ. Οι επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε, δεν διχάζουν. Αποτελούν την αφετηρία για να συγκροτηθεί  ένα νέο, ενωτικό, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα που θα καλύπτει ευρύ φάσμα απόψεων και απαλλαγμένο από κομματικές αγκυλώσεις, θα διεκδικεί ως σοβαρός συνομιλητής της κεντρικής διοίκησης,  γενναίες μεταρρυθμίσεις και έναν νέο οδικό χάρτη για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

διάβασε και αυτό  Σύσκεψη για την αντισεισμική κατάσταση της Ελλάδας. Προσεισμικός Έλεγχος σε Σχολεία και Νοσοκομεία

Μια Αυτοδιοίκηση με ισχυρή θεσμική κατοχύρωση και οικονομική στήριξη, με έντονο κοινωνικό πρόσημο, με ουσιαστική ενίσχυση των 4500 κοινωνικών δομών της πανελλαδικά, με ευρύτερο το δίχτυ της κοινωνικής αλληλεγγύης που απλώνει, με κίνητρα και στους 332 δήμους για τη δημιουργία διαδημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων, που αφενός θα έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αφετέρου θα διασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία, πρωτίστως στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Γνωρίζουμε τον καθημερινό αγώνα των αιρετών, παρότι η καταστατική τους θέση στη χώρα μας είναι η χειρότερη σε ολόκληρη την Ε.Ε και αυτό θα αλλάξουμε.

Μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες. Αυτές οι αγωνίες πρέπει να μας ενώσουν. Αυτό ζητούν  οι δημότες μας. Τους το υποσχεθήκαμε. Μας τίμησαν με τη ψήφο τους και έχουμε χρέος να τους δικαιώσουμε.

Σας ευχαριστώ!

Το ψηφοδέλτιο της παράταξης ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, για το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. έχει κλειδώσει και απαρτίζεται από στελέχη που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ , στο ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πηγές του otavoice.gr για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ υποψήφιοι θα είναι:

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Αλεξόπουλος Γρηγόρης, Δυτικής Αχαΐας

Αράπογλου Χρυσή, Καλαμαριάς

Γκαράνης Γιάννης, Κομοτηνής

Γκουντάρας Αντώνης, Αγιάς

Δανιηλίδης Σίμος, Νεάπολης-Συκεών

Ελευθερίου Χρήστος, Σερβίων Κοζάνης

Ερωτόκριτος Μιχάλης, Κάσου

Καμμά-Αλειφέρη Μαρία, Τήλου

Καφατσάκη-Βλάχου Σταματία (Τίνα), Ζωγράφου

Κοκκαλιάρης Γιάννης, Κοζάνης

Κοκκοσάλης Μανώλης, Αρχανών-Αστερουσίων Κρήτης

Κορωναίος Χριστοφής, Νισύρου

Μαλανδράκης Γιάννης, Πλατανιά Κρήτης

Μπέγκας Θωμάς, Ιωαννίνων

Σταματόπουλος Σπύρος, Σικυωνίων

Σταυρέλης Νίκος, Κορίνθου

Χριστόφας Παναγιώτης, Μυτιλήνης

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Αβραμίδης Παναγιώτης, Πειραιά

Αγγελόπουλος Γιώργος, Πάτρας

Ανδρούτσου Μαρία, Αγίου Δημητρίου

Βαλλιανάτος Νίκος, Αργοστολίου

Γιαλιτάκης Νίκος, Ηρακλείου Κρήτης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Αθηνών

Ζιώγας Αθανάσιος, Θεσσαλονίκης

Ιωαννίδης Ελευθέριος, Κοζάνης

Κάκαλη Μαρία, Αγίου Ευστρατίου

Καπεντζώνης Γιώργος, Δωρίδος

Μαυραγάνης Αλέξιος, Χαλανδρίου

Μπίρμπας Δημήτρης, Αιγάλεω

Νυφούδης Νίκος, Πυλαίας-Χορτιάτη

Σωτηράκης Κωνσταντίνος, Κορδελιού-Ευόσμου

Τσιαντής Δημήτρης, Λίμνης Πλαστήρα

 

Για το Εποπτικό Συμβούλιο υποψήφιοι θα είναι οι:

 

Ζενέτος Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου

Καλογερόπουλος Δημήτρης, Δήμαρχος Αιγιαλείας

Καψάλης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Πωγωνίου

Κεγκέρογλου Βασίλης, Δήμαρχος Μίνωα-Πεδιάδας

Λιόλιος Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος Λοκρών

Λυμπέρης Γιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδας

Μαλούτας Λάζαρος, Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης

Στεφανάκης Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Οροπεδίου-Λασιθίου

 

Facebook Comments Box

Απάντηση